Vadászok a város felett…

Vadászrepülőgépek. Átrepültek város felett, „amelynek keretében a pilóta bajtársak tisztelegtek Németh Gábor alezredesnek, a Dongó század első parancsnokának emléke előtt”, akit hétfőn helyeztek végső nyugalomra a Fiumei úti temetőben. A bulvárhiszetériasajtó azonnal ijedt, utcára szaladó sprinternyugdíjasokról, sírva fakadó óvodásokról és az állami vagyont herdáló honvédelemről beszélt.

Ma már ott tartunk, hogy a nemzeti közlekedési sóhivatal már vizsgálja a panaszok miatt, hogy jogos és szakszerű volt-e az egész. Egészen egyszerűen felháborítónak tartom ezt az egészet. Meg is mondom, hogy miért.

A JAS-39 Gripen és a MIG-29 Fulcrum köteléke Budapest felett

A JAS-39 Gripen és a MIG-29 Fulcrum köteléke Budapest felett

Lassan mondom, hogy mindenki értse. A két repülő tiszteletadásként húzott át a város felett, ahogy a minisztérium fogalmazott: „A géppár a jóváhagyott repülési tervnek megfelelően – a polgári légi irányítással egyeztetve és folyamatosan koordinálva – a lakott területek felett engedélyezett magasságon, szabályos módon repült”.

Szánalmas és kegyeletsértő az, ahogy az emberek és ahogy a bulvárhisztériasajtó viselkedik ebben az esetben (is). Igenis tisztelettel kellene gondolni arra, ahogy ezek az emberek alulfizetve és néha igen-igen mostoha körülmények között az életüket kockáztatják és háborús helyzetben bizony az életüket is adják hazájukért. Azért a hazáért, amelynek polgárai közül sokan bármire képesek voltak, hogy elkerüljék a sorkatonaságot, ami csak valami szükséges rossz volt, amit jobb volt megúszni.

Szánalmas és felháborító az a megfogalmazás, miszerint sokan attól féltek, hogy lezuhannak a gépek és nagyon megijedtek. Nos, ha én repülőgépszerelő lennék, alighanem kiakadnék ettől rendesen. Mert aki elvégzi a munkáját becsülettel, aki gondoskodik arról, hogy ezek a méregdrága fegyverek bevethetőek legyenek a nap huszonnégy órájában, annak még a feltételezés sem esik jól, hogy nem végezte jól a munkáját.

Most arról a kiszólásról ne is beszéljünk, amikor nekiállnak hőbörögni a minimálbéres vállalkozók, hogy “bezzeg az adófizetők pénzéből erre futja”. Milyen mélyre kell süllyedni egy ilyen ostoba kijelentéshez? Mindegy, ott vagyunk, megérkeztünk.

Régen gyakrabban folytattak repüléseket a város felett vadászrepülőgépek, csak sajnos manapság nincs rá pénze a honvédelmi tárcának, talán ezért reagáltak ilyen rosszul és felháborító az ostoba népek. Szánalmas. Az alábbi képen egy Egyesült Államok-beli bemutató-repülés látható, amely egy rendezvény több ezer nézőjének nyújtott nagy élményt. Meg annak a fickónak, aki ott áll a balkonon…

Ez egy F18-as egy múlt heti show-n a Detroit folyó felett 100 láb (33 méter) magasan.

Ez egy F18-as egy múlt heti show-n a Detroit folyó felett 100 láb (33 méter) magasan.

A HM egyetlen hibát követett el (ugyanazt, amit Obama stábja az Air Force One emlékezetes new yorki fotótúráján), mégpedig azt, hogy vasárnap nem hívta fel a lakosság figyelmét az eseményre. Ha ezt megtették volna időben és korrekt módon (eljuttatva a bulvárhisztériasajtó prominens szereplőihez a közleményt), akkor most mindenki kussolhatna. Így meg megy az undorító szájtépés.

Németh Gábor alezredes, nyugodj békében!