Turistaként a budai Várban

Július 18-án lett volna a Worldwide Photowalk, amit az általam egyetlen megvásárolt fotóskönyv szerzője, Scott Kelby szervezett az interneten, azonban azon a napon délután egy olyan trópusi vihar csapott le a városra, amely láttán inkább egy cukrászda hátsó szobájában húztuk meg magunkat finom házi krémes eszegetve.

Viszont bennünk maradt a bugi, úgyhogy a nászút után, amolyan levezetésképpen ellátogattuk a photowalk egyik budapesti helyszínére, a budai Várba. Összehasonlításképpen is szolgált a dolog, hiszen járkáltunk egy napot Bécsben és kiváncsiak voltunk, hogy mit fogunk látni idehaza.

Nos, nem kellett csalódnunk, sok szépség mellett azért nem kellett a városban nagyon sokat keresgélni, hogy megtaláljuk azt, amitől a mi kis fővárosunk egyértelműen különbözik bármelyik másiktól.

3825819703 F0be6eaa21

Vajon van-e Európának még egy fővárosa, amelyben a Világörökség részét képező, talán első szám ú turistacélpontja így néz ki. Kibuggyanó szemetes, földön guruló szemét. Hát ez az, amihez nálunk már nagyon szem sem kell, annyira bele lehet botlani keresés nélkül, hogy szinte már észre sem vesszük. Tényleg ennyire rossz a helyzet? A lapozás után meglátjuk!

Előtte már ért minket egy kisebb kultúrsokk, a Halászbástya nagyobbik része le volt zárva. Látszólag teljesen jó állapotban van és mégis, mindenesetre az egy világörökség-citromdíjas megoldás, ahogy ezt kezelték, íme!

3826608710 4d26390d4a

Hát nem gyönyörű?

Mondjuk az is egy szép megoldás, ahogy a gazt levágták a domboldalban, a Sikló környéke amúgyis egy olyan hely, ahová csak fényes nappal mennék, a sétaút feltöredezve, szétcsúszva, megsüllyedve. Mindegy, ez van. De hogy úgy-ahogy levágott gazos hegyoldal mellett a díszítésként meghagyott bozótban is kétméteres parlagfüvek virágozzanak, az kicsit durva.

3825902005 72bb3ab05a

Továbbhaladva találtunk még szépséget jócskán, itt van például a Vár oldalába építendő mélygarázs. Áll ez az építkezés, vagy mi van vele? A hírekben benne volt, de kiderült, hogy volt rá engedélyük, ráadásul kellene a parkolóhely a környéken (is). Aztán most ez látszik fentről.

3825960609 E13ce711b1

Jellemző ez, hogy nálunk még ez is beakad, pedig egy hasonló helyen, mondjuk Salzburg belvárosában 4,50 € a parkolási díj, és nagyon-nagyon megbüntetnek, ha az utcán csak úgy ott hagyod a kocsidat valahol. De itt ez sem megy úgy, ahogy kellene…

De evezzünk vidámabb vizekre, az látszik, hogy nagy az akarás, nagyon sok szép hely van a Várban, a Mátyás-templom százszor szebb lesz, mint a Stephansdom, ehhez kétség nem fér (persze tegyük hozzá, hogy míg ezt az állam újítja fel (ne menjünk bele, hogy miért is), amazt az adakozásokból (is)). Egy esküvő a Mátyás-templomban exkluzív dolog, mégha egy kicsit körülményes is és most nem is annyira szép. Lépten-nyomon esküvői menetekbe és ifjú párokba botlunk, ahogy az alábbi képen is látható.

3826055495 Ae717f0362

Végülis szép emlékekkel fejeztük be a túrát, amelynek képei az alábbi linkre kattintva tekinthetőek meg:

http://www.flickr.com/photos/azso/sets/72157621929254895/