Itt a hó és az elmebeteg autósok

Amikor hó van, akkor valahogy más a közlekedés. Akik félnek, és félelmük túl nagy vagy realitásérzékük a helyén van, otthon hagyják az autójukat. Előttük le a kalappal, őszintén!

Vannak, akiket nem zavar a hó, mert van rutinjuk, óvatosak, tisztában vannak a nulla fok körüli és alatti közlekedésben rejlő veszélyekkel.

Vannak az óvatosak, velük sincs gond, egyszer mindenkinek el kell kezdeni.

DE VANNAK AZ ELMEBETEGEK – autóval!

Akik tisztában vannak azzal, hogy fényszórójuk félig nem világít, vagy az égbe világít, és tudatosan bekompenzálják a fényszóróval/ködlámpával (az első a zárt osztályi eset).

A második csak simán link, hiszen pontosan tudja, hogy nem világít a lámpája, mégis megy. De nem kicserélni az izzót, hanem kivilágítani a többi autós szemét. Nehogymár nekik jó legyen.

Ilyenkor jobban feltűnik az a barom Skoda Fabiás nő is, aki végig helyzetjelzővel közlekedett ma előttem/mögöttem a Hungárián, még akkor is, amikor hétkor lekapcsolt a közvilágítás és majdnem éjszakai sötétség borult a közlekedőkre. És jönnek a téligumi-szkeptikusok is, akiknek halmaza nagy százalékban alkot metszetet a H1N1-oltásszkeptikusokkal (és még ki tudja hány másik szkeptikus-csoporttal), akik tudják az nagybetűs Igazságot, őket nem lehet átverni, őket nem lehet bepalizni holmi multinacionális marketingrizsával. Ők tudják, hogy a téligumi a gumigyártó-lobbi álnok csalfasága, amellyel csak egy újabb jelentős pénzösszegtől akarnak megszabadítani minket. De őket nem lehet átverni. Igaz, hogy mocskosul csúszkál a kis Suzuki virsligumija a szűz havon (mert mindig kevesebb takarítóautó van, mint kellene, mikor értitek már meg?!), de akkor is csak átverés.

Na, azon már meg sem lepődök, amikor egyik ismerősöm közli, hogy valamit csinálni kell az autójával, mert a folyamatos tompított fényszórós világítás miatt többi decivel fogyaszt többet az autója. Most éppen ledes helyzetjelzőn töri a fejét, mert annak a fényével kiválthatja a tompítottat.

És nem az a baj, hogy ezek megtörténnek, hanem az, hogy nincs sehol egy rendőr, aki ezeket úgy megbüntesse, hogy egy életre megemlegessék. Sehol, se közel, se távol, egy árva rendőr nincs sehol. Pedig nagy-nagy kasza lenne. És nem ártana bevezetni a 4-5 évente kötelező KRESZ-vizsgát is, amivel folyamatos tanulásra és naprakészségre nevelnék a közlekedőket. Tudná mindenki, hogy mikor kell és mikor nem lehet felkapcsolni valamelyik fényszórót.

De természetesen ilyesmiről szó sincs, száguldozunk, kiégetjük a másik retináját, bevágunk, letoljuk, hogy siessünk haza/munkába/egyéb. De megéri ez így? Van értelme? Na, mindegy.

Itt a hó és az elmebeteg autósok” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva.