Morva-karszt

(a Pizolit.hu cikke)

Morva-karszt (Csehország)

A Morva-karszt Csehország egyik legcsodálatosabb és leggyakrabban látogatott területe. Brno városától északra helyezkedik el, területe 94 km2, 1956 óta áll természetvédelem alatt. Az alig 500 méterrel a tenger szintje fölé emelkedõ hegység tömegét – mintegy 350-380 millió éves – devon kori tengeri üledék rétegek alkotják. Amikor a kõzettömeg a tenger szintje fölé emelkedett, a tájat a felszíni és csapadék vizek által okozott erózió és korrózió kezdte alakítani. Ennek a 4 millió éven át tartó folyamatnak az eredménye ez a felszíni és földalatti kasztformákban gazdag terület. A Morva-karszt területén több mint 1100 barlang és szakadék ismert, közülük sok különlegesen díszített cseppkõképzõdményekkel, négy a nagyközönség számára is látogatható. A területen található számos fontos õslénytani és régészeti lelõhely is.

Amatõr-rendszer (Ametérská systéma)

A hegység északi részén – a Balnsko, Ostrov, Hol�tein és Sloup községek által határolt területen – húzódik Csehország legnagyobb barlangrendszere az Amatõr-barlang. Az óriási, számos bejárattal rendelkezõ aktív patakos rendszert szifonok sorozata tagolja. A rendszer kutatástörténetét számos – árvíz okozta – halálos baleset osztja szakaszokra. Ezeket a baleseteket követõen a kommunista kormányzat a barlangászok számára a kutatást, sõt a rendszerben való túrázást is megtiltotta, a feltárással pedig az Akadémiát bízta meg. Az Akadémia mérnökei bányászati módszerekkel igyekeztek eredményt elérni, munkájuk nyomát sok helyen láthatjuk mesterséges tárók és aknavágatok formájában, mely a rendszer bizonyos részeinek megközelítését kétségtelenül segíti. A brnoi barlangászok sem adták fel terveiket. Titokban folytatták kutatási munkájukat, igaz kis létszámmal, de nem kevés eredménnyel. A rendszer fõágába való bejutás – a Cigány-nyelõnél – a barlangászok számára sikerült hamarabb, ezen siker emlékére nevezték el a barlangot Amatõr-barlangnak.

Nová Rasovna

Az Amatõr-rendszert több kisebb felszíni vízfolyás mellett elsõsorban a Bílá voda patak táplálja, melynek vize a Hol�tein község melletti Nová Rasovna nyelõben lép a felszín alá, ahol 70 méter mély lépcsõs aknarendszeren keresztül zúdul le földalatti medrébe tonnás köveket és több méteres fatörzsdarabokat görgetve magával. Ezen az aknarendszeren még a legaszályosabb idõben sem lehet leereszkedni, az egymásra halmozott labilis hordalék között életveszélyes közlekedni. A mai nyelõtõl alig ötven méterre nyíló inaktív aknán keresztül azonban megközelíthetõ a rendszernek ez a része is. A vízszintes járatszintet elérve a patakban gázolhatunk tovább, de alig 100 méter megtétele után szifon zárja le a járatot.

Macocha-szakadék (propast Macocha)

A Punkva-folyó medre itt 137 méter mélyen a felszín alatt húzódik. A folyó által tágított barlangterem akkorára nõtt, hogy a mennyezete beszakadt, ez a beszakadás a felszínig hatolt, ahol elõször egy rogyást hozott létre. A beomlott mennyezetbõl a patakmederbe hulló óriási kõzetdarabokat a rendszeresen megáradó Punkva hordaléka felaprózta, majd a víz elszállította, utat engedve ezzel a felülrõl érkezõ további kõzettörmeléknek. Az évezredek alatt több mint 600 000 köbméter kõzetet kellett a folyónak így elhordani ahhoz, hogy helyet adhasson a körülbelül 100 méter hosszú, 50 méter széles és 138 méter mély Macocha szakadéknak, mely Ostrov falutól nyugatra fekszik, s a terület legjellegzetesebb természeti képzõdménye. Mellette turista központ létesült, óriási parkoló, büfék, étterem, ajándékboltok várják a turistákat. A szakadék szélén két kilátó terasz is épült, ahonnan a mélybe tekintve láthatjuk a Punkva folyót.

Punkva-barlang (Punkevní jeskynì)

A szakadék tehát nem független az Amatõr-rendszertõl, a barlangon keresztül a szakadék alja is megközelíthetõ. Alig 100 méter távolságban található a szakadékkal vetekedõ mélységû völgy, a Pustý zleb. Ennek aljában nyílik a barlangnak az a bejárata, melyen keresztül a turisták a barlangba léphetnek. A bejárathoz a fennsík felõl zárt fülkés lanovkával, Skalní Mlýn üdülõközpontból pedig gumikerekes vonattal lehet eljutni. A barlangban motorcsónakok szállítják a turistákat, így körülbelül negyed óra alatt érünk be arra a pontra, ahonnan gyalog csak néhány lépés a Macocha alja. De a túra a szakadékon kívül egyéb látnivalókkal is szolgál, a különbözõ képzõdmények mellett rendkívül látványos a termek víz alatti megvilágítása is.

Üvegtermek (Sklenené Dómy)

A Punkva-barlang déli részének feltárása során egy kisebb szifon átúszását követõen felfelé induló kürtõt fedeztek fel. A kimászás megkezdése után kiderült, hogy a kürtõ több jelentõs méterû termet is tartalmaz és tovább halad felfelé. Több mint száz méterrel magasabban végül egy nagyobb termet követõen hirtelen elszûkült. Hamarosan elkészült a térkép is ami azt mutatta, hogy a végpont mindössze 220 cm távolságban van a felszíntõl. Ekkor egy rádió jeladót helyeztek el a kürtõ tetejében, majd a felszínen a jel erõsségének mérésével meghatározták a bontás helyét. A munka sikeres volt, a barlang új bejárata ma is használható. A 142 méter mély lépcsõzetes aknasor csak kötéllel járható be és viszonylag technikás, több kötélhidat is tartalmaz. Az aknák tágasak, cseppkövekben gazdagok, a talajt majdnem mindenhol laza vizes agyag alkotja.

Morva-karszt” bejegyzéshez ozzászólás

  1. A Morva-Karsztban eddig 2x jártunk, felejthetetlen élmény. Egy dolgot viszont érdemes kihagyni a szakadék fölötti “kilátóteraszt”. amikor arra jáértunk, semmit sem lehetet lelátni, mert mindent eltakartak a bokrok. egyébként is sokkal érdekesebb 170 m mélyről felnézni…majd csónakba szállni.
    Nem tudom merre mentek még, jó pár városról van fotóm és javaslatom, ha érdekel.
    ja és mégvalami. Mint irtam 2x jártunk ott és mindkétszer feltörték az autónkat illetve először lelopták róla a bringákat

    • Köszi Miklós, szerencsére busszal megyünk és azt őrzik a buszsofőrök. Nem gondoltam volna, hogy ilyen rossz a közbiztonság a cseheknél. Vagy nem ilyen rossz, csak ez egy kirívó eset volt?

Hozzászólások lezárva.