Heti killer app: Google Photos (Google Fotók)

Egyértelmű és nyilvánvaló, hogy kevés izgalmas dolgot lehet már okostelefon fronton mutatni (vagy azt is lassan csepegtetik, hogy többet költsünk rá), mindenesetre az utóbbi időben kevés igazán ütős alkalmazás jelent meg.

Megtörve a csendet a semmiből bukkant fel a Google I/O nevű éves rendezvény kapcsán a Google Fotók, ami egy kicsit megint megkavarta a dolgokat.

Milyen dolgokat?

Alapvetően a felhőszolgáltatásokat, amik évente 100 euró környékén kínálnak 1 terrabájtot, ami tök jó, de még mindig drága a magyar zsebeknek. Aztán a képmegosztókat (amelyek egy része az első pontban említett felhőszolgáltató, de képekre (esetleg videóra is) specializálódtak), mint a Flickr (50 USD), az Amazon Cloud (12 USD), amelyek szintén fizetősek és az átlag okostelefon felhasználó (értsd: egy olcsó, low-end Androidos telefont birtokló átlagember) sosem veszi igénybe.

Szóval, odacsap az applikáció, nemcsak az áraival, hanem a szolgáltatásaival. Ezeket nem is ragoznám, megtette helyettem a Techcrunch, amit lefordított az Index.hu, szóval nem ezekbe nem is mennék bele, íme:

  1. Brutálisan jó lett a kereső, ráadásul magyarul is tud: beírhatjuk, hogy kutya vagy Budapest, esetleg hajó, és már listázza is a képeket, anélkül, hogy valaha is felcímkéztük volna őket – algoritmussal azonosítja, mi van egy-egy képen.

  2. A helyekre ráadásul nemcsak akkor kereshetünk, ha be volt kapcsolva a fotózásnál a telefonon a GPS, hanem a Google a híres épületek és a készítés között eltelt idő alapján is besorolja a nagyjából egy helyre tartozó képeket. Azért persze nem tökéletes, előfordul, hogy férfiakat nőnek azonosít.

  3. A rendezett képek között könnyű a keresés, akinek sok tízezer fotója van, több évre visszamenőleg, értékelni fogja, hogy a listában kijelezett dátumok között pillanatok alatt lehet ugrálni húzással.

  4. Ha túl sok helyet foglalnak a képek egy eszközön, és a Photos már megcsinálta az automatikus mentést a felhőbe, akkor egyetlen gombnyomással törölhetjük a duplázott képeket.

  5. Szintén egy kattintással exportálható az összes fotónk, mert integrálták a Google Takeouttal. Kiválaszthatjuk az összes képünket, de egyes albumokat is.

  6. A képek nem foglalnak olyan sok helyet, mert a Google saját algoritmusával tömöríti őket. Az eredmény állítólag szabad szemmel észrevehetetlen.

  7. Ez persze nem profiknak való opció, ezért az ingyenes tárhely mellé választható a fizetős is, ekkor teljes méretű képeket ment el a rendszer, a tárhelyet pedig a Google más szolgáltatási között megosztott kvótával együtt számolja.

  8. A legérdekesebb fejlesztés pedig, hogy mostantól kézzel is használható az Auto Awesome (Automatikus Szuperség) funkció: eddig a Google döntötte el, melyik fotóinkból készít gif-et, pakol rá hóesést, vagy alakítja panorámává, mostantól viszont kézzel is kiválaszthatjuk, miből készüljön menő fotó.

A cikk illusztrációi is a nyolcas pont funkciójával készültek…

9A2497B5-D8BC-45A2-9BDB-03E05EF9D8E6

Az igazi trollkodás a Google részéről, hogy simán kiadta ezt a programot iPhone-ra is. Ahogy már korábban (évekkel ezelőtt) is írtam, nagyon erős a Google az iPhone-n. Ha már a Google is trollkodott, én is betrollkodtam a Facebookon az egyik idevágó cikkhez, hogy elgondolkodtató, hogy milyen erős a Google szoftverkínálata, lehet, hogy nincs már ennek az egész iPhone-nak sok értelme. Na, erre kaptam néhány vérszegény beszólást, de nem mondanám,  hogy túlságosan nem tudtak meggyőzni az igazukról.

Jelen pillanatban nem látom/hallom/olvasom bárhol, hogy egy Sony Experia Z3 vagy egy Samsung Galaxy S6 (és az edge-ről ne is beszéljünk) bármivel is instabilabb lenne egy 5.0 (5.0.1?) Androiddal.

Ezzel együtt, amíg másképp nem gondolom, nem gondolom úgy, hogy feltétlenül el kellene hagyni az i-univerzumot, de le kell szögezni, az univerzum jelentős, de ügyetlen része az iPhone/iPad. Amíg nincs egy Macbook-od, addig az Iphone integrációja esetleges. (Egy időben nagyon filóztam a Mac minin, de még mindig fájdalmasan drága és sajnos már fájdalmasan gyenge konfiguráció is egyben.)

Ezzel szemben a Google-univerzum a Windows-on nem erőszakos, nem is túl nagy integráció, hiszen a böngészőben találunk meg mindent, de mégis megvalósul.

Szóval, nagyon menő a Google Photos app, úgyis mondhatnám, hogy instant get, mostantól fogom használni és csak ajánlani tudom.