Hazajártunk: Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A nádasdladányi Nádasdy-kastély a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által kezelt műemlék, így már korábban szerepelt a listámon, viszont amikor idén tavasszal olvastam, hogy elkészült a homlokzat-felújítás, valódi célponttá vált. Így, útban a Balaton-felvidékre, útba ejtettük a csendes kis települést.

A GPS gond nélkül odatalált, az út mellett a kerítésen átbukó sűrű növényzetet látva rögtön beugrott, hogy ez egy kastélypark (némileg elhanyagolt állapotban) és már ott is voltunk.

Sajnos az idő nem volt kegyes hozzánk (ahogy később sem), mindenesetre bementünk. 11 óra után értünk oda, úgyhogy még gyorsan utolértük a 11 órakor induló csoportot az Ősök Csarnokában. Korrekt, lelkes idegenvezetést kaptunk 700 forintért.

Nézzük hát egy kicsit a kastély történetét!

A Nádasdyak évszázadokon át szereplői voltak a magyar történelemnek, hiszen bújtatták a tatárjárás során IV. Bélát, harcoltak Csák Máté ellen Károly Róbert oldalán, harcoltak a török ellen Mátyás oldalán, majd a mohácsi vész után Ferdinánd oldalán is.  A grófi rangot 1625-ben megszerző Nádasdy Pál fia, Ferenc királyi helytartó volt.

A Wesselényi -összeesküvésben való részvételéért 1671-ben kivégezték, vagyonát elkobozták, grófi címét visszavonták. Tíz évvel később kártalanították a 11 árvát és visszakapták vagyonukat. Ezt magas rangú katonai és polgári tisztség vállalásával hálálták meg.

Ősök Csarnoka

A család a megvásárlás után nem sokkal Nádasdladányra változtatta a megvásárolt birtok mellett elhelyezkedő falut, Sárladányt 1859-ben. Gróf Nádasdy Ferenc 1873-ben kezdett nagyívű építkezésbe.

A meglévő, kisebb kúriát Tudor-stílusban bővítették ki, Linzbauer István tervei alapján. A kastély egyik éke az Ősök Csarnoka, ahol a falakon lévő festményekkel borított családi arcképcsarnok. A kastély régies megjelenése ellenére rendelkezett csatornahálózattal, légfűtéssel, gáz- majd később villanyvilágítással.

A kastélypark pedig bármelyik korabeli európai kortársával azonos színvonalú volt.

A kastély elrendezése a kornak megfelelő volt, vagyis a földszinten a reprezentatív társasági terek találhatóak, az emeleten a család hálószobái, a mellékszárnyban a vendégek lakosztályai. A főépületben földszintjén volt a képtár, a levéltár és a könyvtár (Hauszmann Alajos tervei alapján) is.

1982-től 1994-ig a Honvédelmi Minisztérium birtokában álló épület üresen állt. 1993-ban nyilvánították kiemelt műemlékké.

Jelen pillanatban a homlokzat és a főépület földszinti termei látogathatóak, ezen kívül betekintést lehet nyerni az emeleti kerengőbe (be lehet lesni a felújítás előtt álló lakószobákba) ill. a mellékszárny hatalmas üres termeibe, beleértve a kápolnát is.

A tervek szerint EU-s pénzből természetesen folytatnák a felújítást az emelettel és az oldalszárnnyal, hogy ott valamilyen rendezvénytermet/panziót alakítsanak ki, ezzel szerezve valamilyen bevételt a kastélynak. Ezen álmok megvalósulásának esélye azonban jelen pillanatban nem mérhető/jósolható.

Külső linkek:

Hazajártunk: Nádasdy-kastély, Nádasdladány” bejegyzéshez 3ozzászólás

  1. Visszajelzés: Hazajáró | Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Hozzászólások lezárva.