Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Igen, van ilyen.

És mivel átfedés van a Hazajáró tervezett úticéljai között, csináltam egy térképet gyorsan…

A fenti “műemlékmentő” program 20 kastély és 19 vár megújulását és funkciókkal történő bővítését célozza a kastélyok esetében 37,5 milliárd, a várprogramban pedig 25,8 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásból.

A munkálatok már folyamatban vannak az oroszlány-majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteség, a füzérradványi Károlyi-kastély, a bajnai Sándor-Metternich-kastély, a tatai Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a sümegi Püspöki Palota, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és a mosonmagyaróvári vár területén.

Mindeközben a gyulai vár és a Szigeterőd, Gödöllőn a királyi kastély, Visegrádon a Fellegvár, az Alsóvár és a Salamon-torony, a királyi palota, valamint az esztergomi vár felújítási projektjének előkészítésén is dolgoznak már.

Vagyis kieshet a célpontok közül az újralátogatni kívánt kamalduli remeteség. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély régóta tervezett meglátogatása jókora pofára esés lehet, ha be sem jutunk.A dégi kastélyra nagyon várunk már.

A füzéri vár és a füzérradványi kastély pedig egyértelműen ott van, amint elkészülnek.

Van nekik honlapjuk is, sajnos eléggé esetleges frissítéssel, ahogy nézem, úgyhogy majd a hírek alapján kell ránéznem, ha frissíteni akarom a listánkat.