Pöszörlégy

Avagy könnyed vasárnapi olvasmány a pöszörlégyről…

A minap, miután önszorgalomból letakarítottam a lépcsőház ablakait (értsd: a heti váltásban saját kezűleg vagy megbízottjuk által takarító tulajdonosok egyikének sem jutott eszébe durván másfél éve, hogy megtegye), a Naptól elvakulva (ennek még lesz később jelentősége) lementem az udvarra (ami inkább kert), hogy fotózgassam egy kicsit a hirtelen kinyílt virágokat.

Ennek a menetnek lett az egyik találata a pöszörlégy, ami éppen egy kicsi kék virágból lakmározott. Sajnos a szemem annyira csillogott, hogy azt nem vettem észre, hogy a képeken nem is látszik a rovar szárnya, úgyhogy a záridővel kellett volna egy kicsit még játszani, de így is megosztásra érdemes találom ezt.

De mi is az a pöszörlégy?

Hívjuk inkább gyapjaslégynek? Úgy megvan? Megmondom őszintén, nekem így sem ugrott be, de szerencsére a neten elég gyorsan rátaláltam…

A pöszörlégyfélék vagy gyapjaslegyek(Bombyliidae) a légyalkatúak alrendjének (Brachycera), a rablólégyalakúak(Asilomorpha) alrendágának egyik családja. Korábbi állatrendszerekben az egyenes-bábrésű legyek(Orthorrhapha) osztagában szerepeltek a Heterodactyla öregcsaládban, nagyjából azoknak a családoknak a közelében, melyekkel ma is közeli rokonnak tartják őket.

A pöszörlegyek az egész világon elterjedtek, a családba több mint 4500 faj tartozik.

A következő rész különösen érdekes, mert pontosan leírja azt, amit a képen látunk, a légy kolibriszerűen lebeg a virág felett előrehajtott lábakkal:

A pöszörlegyek vaskos testű, általában közepes méretű rovarok. Testüket rendszerint vastag szőrbunda fedi, ezenkívül pikkelyeket is viselnek. Mind a pikkelyek, mind a szőrözet igen sérülékeny és törékeny, éppen ezért szép, teljesen ép szőrzetű egyedet még az idősebb állatok körében sem nagyon találunk.

Kitűnően repülő legyek, a zengőlegyekhez hasonlóan képesek egy helyben repülni, mintegy lebegni. Ezt táplálkozásukkor is felhasználják: akárcsak a szenderek vagy kolibrik, a virágok kelyhe előtt lebegve nektártszívogatnak. Ehhez alkalmazkodott szájszervük is: hosszú, előrenyúló szívókájuk fejlődött ki. A nagy pöszörlégy (Bombylius major) szívókája 10 mm hosszúra is megnőhet. A feketefarú pöszörlégy (Bombylius discolor)szívókája még hosszabbra nő meg: eléri a 12 mm-es hosszt. Sajátos a lábtartásuk is a repülés közben. Az első és középső pár lábukat egyenesen előre meresztik, míg a hátsót hátrafelé széttárják úgy, hogy közben a lábfejízek felfelé állnak

Na jó, de akkor most ez jó vagy nem?

A pöszörlegyek bizonyos szempontból igen jelentősek, de jelentőségük kettős: egyrészt hasznosak, mert pusztítják az ember szempontjából káros fajok lárváit és bábjait (pl. növényeinket tizedelő hernyókat és sáskalárvákat). Ugyanakkor a hasznos rovarok (pl. fürkészdarazsak, fürkészlegyek) lárváit is elpusztítják, mely végeredményben igencsak káros.

58194937