Fotóséta: Kopaszi gát

Egyszer voltam anno a Kopaszi-gáton, 2001-ben ott volt az érettségi-találkozónk. Emlékszem, egy betonkeverő-üzemen keresztül lehetett bejutni oda, ami egy utca volt, kétoldalt kisebb-nagyobb, elhanyagolt hétvégi telkekkel, horgásztanyákkal. Az egyik ilyen tábor(?) volt akkor a West-Balkán, ahol a tali volt. Aztán botrányok sora övezte a helyet, felépült egy gyönyörű közpark, de itt valahol megrekedt az egész, pedig a kerületnek nagy szüksége lenne egy aktív kikapcsolódást biztosító helyre, sokkal inkább lenne itt helye szórakozóhelyeknek, mint a Petőfi híd bokájára csavarodva. Mindenesetre, a politikai botrányok nem tettek jót a vállalkozói kedvnek, úgyhogy jelen pillanatban a Kopaszi-gát egy funkció nélküli, ám gondozott közpark, nagy, üres épületekkel, viziszínpaddal, és stranddal (na ehhez azért kell némi bátorság, bár állítólag a vize sokkal tisztább, mint a Dunáé…

A képre kattintva a teljes diasorozat megtekinthető!

Ide ugrottunk el sétálni egyet a múlt héten, bár már látom, hogy az igazi témák egy szikrázó nyári naplementével szinesítve jelennének meg, de ez most más volt…

Fotóséta: Kopaszi gát” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Zsolt, ez nagyon jól néz ki!
  Kocsival vagy BKV-val hogyan lehet odajutni? (Mármint van-e valahol a közelben parkolási lehetőség.)

 2. Visszajelzés: Hazajáró | fotóséta a Kopaszi-gáton

 3. Juj, szupi-szupi!!
  Bár nekem a privatizálás előtti, ős-állapot sokkal jobban tetszett, még úgy lepusztulva is.
  Ez a mostani a régihez képest túl steril, túl tiszta, túl modern.
  Amikor kimentem egyszer, 2004 után, sajnáltam: mi van, centisre nyírt fű, amit ráadásul állandóan automata öntözött, pár centire a Dunától?
  Meg amikor olvasom, hogy gyerekes családoknak ápolt hétvégi pihenőhely…itt életművészek, és művészemberek laktak, bár az igaz, nem értem, az utolsó 10 évben a hajléktalanok miért hordták tele szeméttel, igen, ez annyira magyar, nem lehet semmi se telejsen jó.
  mindegy, szép lassan az összesn hasonló elvarázsolt ledózerolják, eladják, megsemmisítik az atmoszfréját, és ilyen kispolgári műanya tereket hoznak létre.
  honlapomon néhány képet felraktam, de az már a tetszhallott állapotot mutatják.
  Kár a kopasziért, ha nem írtják ki az őshonos növényzet 60%-át, és meghagynakpár régi épületet, illetve támogatják a vizi lakások lehetőségét, érdekes kisérlett lett volna.
  Igen, régen kis kajibáknak laktak is rajta, csómó macska kóborolt, mostm eg fizetős hányás lett.

  Bocs, ha bele rondítottam ezzel az írással, így látom én.

  • Ó, én köszönöm a hozzászólást! A véleményedet elfogadom, nincs ellenemre, főleg, hogy csak egyszer jártam arra és nem hagyott túl mély nyomokat bennem. Abban egyetértek, hogy a jelenlegi állapot túl steril, ez gondolom, abból adódhat, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben igazából nincs vállalkozás, amelyik hajlandó invesztálni ilyen magas kockázat mellett. Ha használnák az ingatlanokat, sokkal kevésbé lenne ilyen érintetlen.

   A régi atmoszféra eltűnése kérdésről csak annyit, szerintem ez egy normális dolog, csak a rendszerváltásig nem nagyon létezett. Most meg hármasával ugrálunk a lépcsőn, ezért olyan sokkoló a változás. Sok régi, megszokott ház tűnik el nagyon gyorsan, és túl sok egyszerre. Ha ez negyven éven át nem lett volna mesterségesen fékezve, akkor nem tűnne ilyen sokkolónak.

   Manapság a XIX. századi bérházak helyén nőnek a XXI. századi UFO-paloták, a kettő között kimaradt legalább egy kor nemzedék alkotó és romboló munkája…

   Én azért bízom benne, hogy 10-20 éven belül beáll a dolog és egy egészséges, folyamatos fejlődés veszi át a jelenlegi intenzív hiánypótlást…

 4. Én aki öslakosként laktam ott, vagyis nem ott hanem az indián telepen.Én minden mozdulatát ismertem a hejnek aki ismerte a régi szigettet és ott lakott tudja miröl beszélek,de egy szeb jövöért fel kell áldozni egy letünt csodát.

Hozzászólások lezárva.