A gödöllői Gizella-szárnyban jártunk

Különleges helyszínen jártunk két hete. A műemlékem.hu oldal szervezésében bebocsájtást nyertünk a gödöllői Grassalkovich-kastély Gizella-szárnyába, amely annyira új, hogy két nappal korábban lett átvéve.

A fotóséta egy fotópályázattal van összekötve, a feltöltött képek megtekinthetőek ezen a linken.

Regisztrálni kellett magunkat, be is azonosítottak minket. A bebocsátás után elárasztották a fotósok a szárnyat, majd utánunk jött az igazgató, aki meleg szavakkal, majdhogynem régi ismerősökként üdvözölt minket (többször volt már hasonló fotótúra, mi azonban most voltunk először). Elmondta, hogy elkészült a szárny, pénteken átvette, mi vagyunk az elsők, akik láthatják.

Hétfőtől pedig indult a munka, a lovarda felújítása. A munka az EU-elnökségi helyszínhez kapcsolódik, év végére a lovardának egy konferenciateremnek kell lennie, ahol elfér a 27 tagállam miniszteri küldöttsége, az asszisztensek, hoszteszek, biztonságiak, szinkrontolmácsok, stb.  Az igazgató úr szerint készen a munka, amelyet sokak álomnak, lehetetlennek, elkészültét egyenesen csodának vizionálják. (Az aktuális, a témához kapcsolódó HVG-cikk átirata itt olvasható!)

Nos, csak sok sikert és kitartást tudok kívánni az igazgató úrnak a munkához, remélem, sikerül a bravúr!

Az új szárnyak mellett lehetőségünk volt bemenni a lovardába, amely a felújítási munkálatok helyszíne lesz. Hát, nincs annyira nagyon rossz állapotban, de az istállók, kocsiszínek (alighanem ez utóbbiról nem szól a felújítás) tragikus állapotban vannak, utóbbiak az összeomlás szélén.

Az exkluzív tartalmak megtekintése után a parkban sétáltunk egy nagyot, majd egy vezetett túrán vettünk részt a kastély termeiben, amelyek a hőskorba vezetnek minket. Ezzel nagyjából el is telt a délelőtt, úgyhogy rövid autózás után hazatértünk. Alább az összes fotó megtekinthető!

Vodpod videos no longer available.

A gödöllői Gizella-szárnyban jártunk” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Visszajelzés: Hazajáró | A gödöllői Gizella-szárnyban jártunk

 2. Üdv!
  Az én észrevételem -nem csak itt hanem máshol is- az hogy az az épületről készült totál képek távlati rövidülések okozta torzítást korrigálták a dönthető hátfalu és optikájú gépekkel.Nem tudom hogy ezt a mai digitális technikával miért nem lehet kiegyenlíteni.

  Szabó Attila

  • Nos, lehet korrigálni a torzítást természetesen, az egyik módszer egy kb. két milliós, ún. tilt-shift objektív – nekem ilyenem nincs. A másik lehetőség a Photoshop, nos ilyenem se nagyon van.

   Egyébként felhívnám a figyelmet egy dologra. Régen az épületek (főleg a nagy, monumentális épületek) inkább külön álltak. Mára ezek be lettek építve. Esélytelen olyan messziről takarás nélküli nézőpontot találni, mint amilyen régen egyszerű volt…

   Mindegy, köszönöm az észrevételt, ahol lehet, próbálok figyelni erre már a fotó elkészítésénél…

Hozzászólások lezárva.