“Kezemben a saját iPhone 4-esem”

Űrtechnológia.

Az első, amikor meglátod, és azt mondod: “Hú, milyen elegáns!”.
Aztán amikor megfogod, azt mondod: “Milyen nehéz!”
És amikor kioldod a képernyőt, azt modod: “Hűha, milyen gyönyörű a kijelző!”

Ez egy tipikus találkozás az új iPhone 4-el. Ennél katartikusabb találkozásokat láttam már más termékekkel, kivétel nélkül akkor, amikor valaki előhúz egy iPadet és bekapcsolja. Akkor megfagy a levegő és elakad a lélegzet.

Visszatérve az iPhone4-re, nos, nem okozott csalódást.

Elképesztően elegáns, ehhez ki kell öltözni, nem lehet csak úgy susogós mackónadrágban nekiállni bökdösni. Meggyőződésem, hogy a sok bumper és csilicsáré tok csak arra való, hogy kicsit hétköznapibbá tegye az amúgy szuperelegáns készüléket. Hogy egy kicsit jobban beleolvadjon a szürke hétköznapokba. Olyan ez, mint amikor valaki Gucci öltönyben megy be egy Burger Kingbe. Nem odaillő… De ez jó dolog, nagyon szép a telefon, az eddigi legszebb az iPhone-k közül.

Nehéz? Nos, minden relatív. Ezt általában olyan ismerősök mondták, akik valamilyen alsó, vagy középkategóriás, korábbi évjáratú telefonnal űzik a telekommunikációt. Ha másban nem, abban nagyon jól teljesített a Nokia, hogy egy középkategóriás modellt kicsire és könnyűre csináljon, miközben relatív jól bírja a kiképzést. Jó példa erre például a maga nemében akár elegánsnak és jól eltaláltnak is nevezhető Nokia 6300 a maga 89 grammjával. Adalékként, a Blackberry Bold 9700 118 gramm.

Nos, ehhez képest a készülék tényleg nehéz, 141 gramm a saját méréseim alapján, 6 grammal nehezebb, mint az iPhone 3GS. Mindenki maga döntse el, hogy ez mennyire nehéz.

Gyönyörű a kijelző. Ilyenkor jön rá az ember, hogy milyen gyenge volt az előző, pedig azzal is szépen meg volt mindenki elégedve. Mint amikor új számítógépet/autót/borotvát/stb. veszel. Rájössz, hogy amivel eddig elkaristoltál, az egy csotrogány.

Ez a telefon eredeti felbontása, ez van belepréselve a 3.5 inch átmérőbe…

Mivel jobb ez, mint az előző? – kérdezték azok, akik szerint 8 órát sorba állni nem éri meg semmiért. Nos, ezt egy friss tulajdonostól kérdezni kicsit aljas dolog, ilyenkor az ember tele van boldogság-hormonnal és nem tud rendesen gondolkodni. De ahogy lebomlik az endorfin, az ember végre össze tudja szedni a gondolatait. Nos, ugyebár az első dolog, amit meg kell említeni, az az A4 chip. Egy nehézsúlyú versenymotor. Mivel több funkciót beleintegrálva is gyorsabb és kisebb, mint a korábbi architektúra, ezért az akksi lehet nagyobb. Így lett a készülék, gyorsabb és kitartóbb. Az akksi üzemideje az iPhone-k régi problémája volt – elvileg ezzel most ez is megváltozik. Saját tapasztalatom még nincs, de majd beszámolok.

“De van ez az antenna-mizéria… hogy elmegy a térerő…” Nos, nincs ilyen probléma. Fogalmazzunk úgy, hogy minden gyártó minden készülékénél van olyan testhelyzet, ahol megfogva leárnyékolódik az antenna és csökken a vétel erőssége. Én eddig semmilyen térerő-anomáliát nem érzékeltem az iPhone 4-el. Azt viszont tudom mondani, hogy a 4.1-es firmware a 3GS-ek vételi gyengeségén is javított, erre a héten jöttünk rá, amikor az irodaház liftjében nem szakadt meg az aktív hívás, míg korábban igen… Visszatérve, egyelőre nincs ilyen probléma.

Fényképezőgép? Nos igen, 5 megapixeles érzékelő lett, amely fénnyel is rendelkezik, tud HDR fotót csinálni (nem azt a divatos szürreálisat, hanem az értelmes magas dinamikát), 720p HD videót tud rögzíteni, amely egy átlagos számítógép-monitoron teljes képernyős videót jelent, egy tévén pedig ugyancsak jól mutat.

HDR fotó

Facetime – Sosem próbáltam még más telefonokkal, sosem volt még olyan telefonom, amelyiken lehetett volna videohívást kezdeményezni, de tudom, hogy régóta létezett. Sőt, azt is tudom, hogy különböző cégek nagyon sokat invesztáltak a technológiába, hátha még többet lehet belőle kihozni. Az Apple meglépte azt, amit kevesen mertek. Csak az iPhone4-n működik, kell hozzá wifi mindkét félnél – de elképesztően működik! Nem bélyeg nagyságú kijelzőn, szakadozva. Tudom, ez újabb lánc, újabb bilincs, amelyhez az Apple-höz köt, és abban sem vagyok biztos, hogy sikeres lesz, de meglátjuk. Mindenesetre a kollégámmal kipróbáltuk az étkezőben, elégedettek voltunk az eredménnyel. Az alábbi kép egy screenshot erről, de annyit kell tudni, hogy az ő telefonján még rajta volt a védőfólia, úgyhogy azért olyan homályos.

Átköltözés? Tipikus Apple. Minden különösebb probléma nélkül. Elég egy mentés a régi telefonon és irány az új telefon. Minden megvan, onnan folytatódik a játék, ahol abbahagytam. Lehet, hogy ez létezik más platformon is, de egy Windows-újratelepítésben megfáradt öregember erre vágyik a második reinstall után. Ez vezet a júzer-szetiszfeksönhöz, ettől lesz a vevő elégedett és visszajáró. Ezt nem tudják sokan a piacon…

Összességében azt kell mondanom, hogy az eltelt egy-két nap után elégedett vagyok az új készülékkel. További beszámolók természetesen folyamatosan várhatóak.

A poszt címét az Appleblog hasonló posztja ihlette

“Kezemben a saját iPhone 4-esem”” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Hehehe! Örülök! Én azért 8 órát nem álltam volna érte (nem csak azért, mert mostanában sok minden másra kiköltekeztem), de kb ezt az első reakciót vártam.
    A 3G és a 3GS után meglesz majd ez is, csak még egy kicsit halasztgatom az ekszpendicsört.
    Egyébként egy vindóz-újratelepítésben megfáradt öregembertől elképesztő és irígylésreméltó ez a lelkesedni tudás az új dolgok iránt.
    Az Apple láncai meg csak azt zavarják, aki nem volt még ilyen kellemesen kikötözve… és a választás szabad…

Hozzászólások lezárva.