iPhone 4 launch eventen voltam…

Nos, ez is megvolt. Kipipálhatjuk, hogy ilyenen is voltam. Egyhamar nem vágyom ilyenre. Ha végigolvasod az alábbiakat, de legalábbis a kétharmadáig, meg fogod érteni, miért!

Szóval, a katasztrófális marketing-stratégia következményeként vagy éppen annak ellenére a valaha volt legnépesebb iPhone-indító bulin sikerült résztvenni csütörtök/pénteken.  Igazából ami miatt belevágtam ebbe az elmebajhoz közeli tevékenységbe, az két okra vezethető vissza. Egyrészt minden korábbinál jobban elkapott a vágy, hogy kezembe foghassam a korábbiaknál sokkal fejlettebb telekommunikációs eszközt. Másrészt pedig a T-Mobile és/vagy az Apple bénázása a termék hazai bevezetésével kapcsolatosan.

Csütörtök délelőtt jött a hír, hogy egy ember már bent áll a sorban. Elképesztő volt csak rágondolni, hogy miközben napi teendőit végzi az ember a munkahelyén, vagy máshol, vannak, akik már bebábozódtak a T-Pont előtt.

Délután állítólag negyvenen voltak, úgyhogy azt gondoltam, elég lesz valamikor este tíz körül beállni. Elmentünk még a Decathlonba vásárolni ezt-azt, beugrottunk az Auchanba. Ott ért a tweet, hogy szépen duzzad a sor. Hazaérve döntöttem úgy, hogy vacsorázok, iszok egy kávét és elindulok.

Innentől a twitter-bejegyzéseimet követve idézem fel az eseményeket (ékezetek nélkül).

19:58 Bealltam a sorba. Mogottem maris oriasi sor… Teljes az informaciohiany, de mindenki bizakodik.

Az adidas bolt előtt értem utol a sor végét. Ahogy beálltam, abban a pillanatban jöttek mögöttem, akik azonnal beálltak mögém, innen már csak erővel lehetett volna engem elcipelni (de jó nagy erővel… 😉 ).

Mivel a sor tagjaival finoman szólva is volt közös témánk, ezért nem okozott különösebb nehézséget eltölteni az időt, szaladtak a percek.

21:01 Handras es @angelday ment el mellettunk, a sor kigyozik! Kitartunk!

Valószínüleg vége lett valamilyen VIP kajálásnak, vagy sajtótájékoztatónak vagy valaminek, mert elkezdtek szállingózni a celebek, legyenek azok sztárbloggerek, Apple-bolt tulajdonosok, stb. A sor pedig folyamatosan duzzadt a hátunk mögött, bár egyre csökkenő intenzitással. Aki akart valamit, az ekkorra már beállt a sorba.

21:08 Sorbaulok. Sorszamokat fognak osztani, akkor minden kiderul…

Vittem a háromlábú horgász-széket, leültem szépen, mert kezdtem érezni a csontjaimat, de mások is így voltak ezzel. Mint utólag megtudtam, a sor elején osztottak puffokat és magenta színű kockákat, de ezek elfogytak, úgyhogy mindenki úgy ült, ahogy tudott. Akik többen voltak, azok felváltva álltak sorba, elmentek enni/inni/stb. És ott voltak ezek a biorobot fiúk, akik a fejük felett egy kijelzővel sétálgattak, a lányok pedig irányították a kütyüket a kezükben lévő billentyűzettel. Néhány emberről csináltak fotót és elküldték emailben, ahová a fotóalanyok kérték – gondolom haza -, mindenesetre érdekes volt… (a fotó minőségéért ezúton is elnézést kérek!)

21:47 Egyre tobb a celeb, agyrombolo zene szol. Handras videozik.

A T próbálta az idő múlását kevésbé monotonná tenni. Voltak ilyen kötélen táncoló akrobaták, meg jött MCDC, a freestyle rapper a Csillag születikből , volt valami DJ felvételről is, Harsányi “Rádióegy” Levente műsorvezetésével. Őrajta látszott, hogy reggeli műsort vezet, éjfélre határozottan fléig nyitott szemmel és fékezett habzással pezsgett csak… Handras videókkal tarkított beszámolója elérhető a honlapján!

23:12 Elkezdtek osztani a sorszamokat! 14 pult lesz allitolag!

A sorban terjedő pletykát a szpíker is megerősítette, sorszámokat fognak osztani. Akinek jut sorszám, annak jut telefon. Ezzel kvázi megerősítették a pletykát, hogy látva a sort, valahonnan egy központi raktárból hoztak még készülékeket, nem lesz gond.

23:22 Enyem a 189-es sorszam!

IKEA-s tálcákon hozták a T-Mobile-s nyakbaakasztókat, rajtuk műanyag ruhatári bilétákkal. Ezzel a sor feloszlott, hiszen a beengedés éjfél után sorszám szerint történik, vagyis nem kell sorba állni többé. Sajnálatos módon elkezdték a puffokat összeszedni, úgyhogy innentől két részre oszlott az éjszaka, az éjfélig tartó felfokozott várakozásra és az utána következő, keressünk egy helyet a bezárt plázában, ahol le lehet heveredni jellegű agyromboló várakozásra.

A nagyobb sorszámmal rendelkező és kellően rutinos ill. nem túl messze lakó versenyzők simán hazamehettek aludni egy 4-5 órácskát. A kevésbé rutinosak, netalán vidéki versenyzők ott maradtak és vártak a sorukra.

Ebből a szempontból talán kellemetlen volt, hogy semmi sem volt nyitva, még a Tesco sem, ráadásul az Aréna Plaza messze esik a lakott helyektől, ahol esetleg egy éjjel-nappali lett volna, ha erre lett volna szükség…

23:59:51 Mint valami szilveszteri party!

Korrekt visszaszámlálás volt tíztől, csak a tüzijáték, a pezsgő és a Himnusz hiányzott, ehelyett belülről letépték a papírt a T-Pont üvegajtajairól és kinyitották. Az első embert a sorban, Molnár Mátét, aki akkor már 18 órája üldögélt ott, nos, őt Chris Mattheisen (Magyar Telekom CEO) szolgálta ki (ezt a későbbi videókon láttam).

00:20 Kijott az elso iphone vasarlo, reggel fel hat ota ult a sorban!

Handras szerint az elsőt egyedül szolgálták ki, utána nyitott a többi pult, ezt készséggel elhiszem, mert nem igazán lehetett odaférni, vagy látni kintről rendesen. Ezután H. Levi megkérte, hogy hívjon fel valakit, vagy csináljon vele valamit, végülis elküldött egy twitter-bejegyzést, amely itt olvasható.

01:04 Amilyen rendezett volt a sor elotte, most olyan kaotikus. Most jott ki a 38-as szam kicsit enervalt tulaja…

Amikor ezt megtudtuk, nem kerültünk extázisba, mert ez azt is jelentette volna, hogy reggel tízre kerül sorra mindenki, és mi is innen megyünk dolgozni.

01:40 76 ember boldog, nekunk meg van 2 ora?

Kicsit felpörögni látszott a biznisz, pedig én inkább arra számítottam, hogy a kiszolgálók kicsit le fognak pörögni egy-két óra alatt, lassul a tempó. Ehhez képest kiegyensúlyozottan tartották a tempót.

01:59 Erkolcsi valsagba kerultunk a varakozas kozepette. Szamitasaink szerint 4 korul kerulunk sorra.

Ehelyett inkább mi kerültünk holtpontra. Lementünk az eggyel lejjebb felfedezett kávézóteraszhoz, ahol leültünk, feküdtünk. Félkómás állapotban sztorizgattunk az előttem/mögöttem álló néhány sorstárssal.

03:19 Meg 30 sorszam van elottunk…

Aztán visszamentünk az elsőre, hogy ébren tartsuk magunkat. Kicsit felfrissítettük magunkat a teraszon, aztán odaállltunk nézni a sort. Majd hamarosan érkezett egy ember egy rossz hírrel:

03:44 itt elfogyott a 32 gigas, ugyhogy ma felhivnak, hogy hol kapom meg… Ezert alltam sorba 8 orat.

Nem mondom, hogy nem voltam csalódott. Ami nyugtatott, az az, hogy ennek ellenére választhattam, hogy megveszek egy 16 gigást, vagy napközben a városban valahol soron kívül megkapom a 32 gigást. Kicsit aggódtam, hogy mi lesz, ha mégsem fognak hívni, ráadásul én sem tudok, kihez forduljak. Volt egy kis para, de mindegy, rájuk bíztam magam. 8 óra sorbanállás után készülék nélkül távoztam.

Két órát sikerült aludni, amikor reggel megszólalt az ébresztő, hirtelen azt sem tudtam, hol vagyok, de aztán nagy nehezen beindultak a dolgok. Bementem dolgozni, aztán tíz órakor hívtak, hogy be tudnék-e most menni a Westendbe, mert ott a telefon. Naná! Tíz perc alatt ott voltam (tudom, hogy annyi volt, mert kétszer végighallgattam a You Could Be Mine-t (Gun ‘n’ Roses), hangosan, énekelve, hogy nehogy elaludjak), és a nevemet bemondva tényleg soron kívül fogadtak.

10:26 😀 (@ T Pont) http://4sq.com/9NjIhK

És kezemben volt a készülék. Ekkor egyébként még néhány darab volt, tehát ha valaki ekkor beesett volna az utcáról, akkor kapott volna.

***

Ennyi a történet. Hogy megérte-e?

Azt hiszem, megérte. Egyszer, legalább egyszer kell annyira elszántnak lennie az embernek, hogy egy cél érdekében ennyit szenvedjen. Én most ezzel kipróbáltam, képes vagyok-e erre, és nem buktam meg.

Másrészről, azért is megérte, mert hír sincs arról, mikor érkezik a következő szállítmány, ami számomra nem elfogadható opció.

A készülékkel szerzett első élményekről külön posztban számolok be hamarosan…