Szenzortisztítás

Szóval, az úgy volt, hogy egyik fotózásból hazatérve érzékeltem, hogy egy ordas nagy porszem ragadt a fényképezőgép szenzorára. Ahogy olvastam, ez a bekapcsoláskori porlerázós játék inkább csak jelképes hatású, ezt utólag aláírom.

Így aztán lett egy korrekt koszfolt minden képen, ami egy sok égboltot mutató fotón elég látványos. Ott is van középen, kb. egynegyed magasságban. A kép persze már tartalmazza azokat a koszfoltokat is, ami a porpisztolyos (sokak egyszerűen csak sűrített levegőnek hívják) tisztítás közben büfögött rá páraszerűen a szenzorra. Ezt nem tartottam súlyosnak egészen addig, amíg meg nem láttam a timelapse reggeli képeken a foltokat. Szűk blendénél (egyenlő hosszú záridő) előjöttek a foltok!

No, ez már komoly para lett! Az amúgy is eléggé korlátozott képességű kis masina ezzel gyakorlatilag alkalmatlanná vált hosszú expozíciós fotózásra, pedig a közelgő külföldi utamon éppen ilyeneket tervezek…

Nem maradt más, csak a kérdés: hogyan lehet ettől a dzsuvától megszabadulni!?

– Házilag?
– Hát ez eddig sem jött be, ilyenkor kell profira bízni a dolgot.
– De kire?
– Sony Szerviz!

Hát ja. Sony Szerviz közölte, hogy büszke magyeri országunkban nincsen hivatalos szenzortisztító eszköz/szolgáltatás, mert hivatalosan utána ellenőrizni kell a szenzor élességét és az a kütyü annyira drága, hogy na, az nincsen a környéken sem. Egészen Párizsig viszi a repülő a masinát, úgyhogy mire visszakerül, addigra fenhetem a bankkártyámat, esetleg vehetek fel jelzálogot, mert annyiba kerül, úgyhogy felejtsem el.

– Maszek (a magán szektor rövidítése) szaki kell!
– Szerezni kell valakit, de ezzel is megy az idő nagyon…

Végül kollégám, Toma ajánlotta az Artwork-t, ahol egy kellőképpen zajos telefonhívás közben felvilágosítottak, hogy igen, vállalnak ilyet…

Így aztán hétfőn ki is lőttem ebédidőben az Ostrom utcában lévő bolthoz és beadtam a gépet. Lementem a Burger Kingbe ebédelni, és mire letoltam egy menüt, addigra hívtak is, hogy mehetek a gépért, készen van.

Száraz tisztítással csinálták, szerintem hibátlan lett, úgyhogy csak ajánlani tudom!