A videózás gyötrelmeiről…

Nos, hazatérve Berlinből nemcsak jobbnál jobb fotókkal kell foglalkoznom (sőt, egy este alatt megcsináltam őket igazából), hanem az iPhone-nal rögzített videók feldolgozásával is. Itt aztán belefutottam a lápba, csapdába ejtett és minél kétségbeesettebben próbálok kitörni, annál jobban belesüllyedek…

Azért annyira nem rossz a helyzet, azt illusztrálja az alábbi videó (720p-s HD, úgyhogy lassabb gépeken érdemes lejjebb venni), amely a legkisebb erőfeszítéssel elkészült. Nincsenek benne párbeszédek, csak egy képsor és egy aláfestő zene – pofonegyszerű!

Azonban az ennél komplexebb feladatokkal elakadtam. A PC-n nincsen igazi videószerkesztő, hiszen a Microsoft nem adta ki a Windows Movie Makert Windows 7-re, de amúgy is gond lenne vele, hiszen a felvételek 720p-s quicktime formátumúak, amit a Movie Maker régen sem szeretett (a neten található trükk nem működik)… Találtam néhány ingyenes videószerkesztőt, egyik siralmasabb, mint a másik. Gátlástalan, nevük elhallgatását kérő ismerőseim ajánlották az Adobe Premiere Pro-t valamilyen illegális forrásból beszerezni, de ez sem volt ínyemre. Persze, elméleti lehetőség, nem az igazi, hiszen az iPhone filozófiája éppen az, hogy a készüléken előállított néhány igazi tartalmat gyorsan, hatékonyan és ízlésesen lehet publikálni.

Az emberek kedvet kapnak a publikáláshoz a könnyed használat miatt és ez jó dolog.

Ajánlottak még egy Mac-es szoftvert is, ami nagyszerű lenne, ha lenne Mac-em.

Nos, így az iPhone-on elérhető Apple gyártmány iMovie ill. a Nexvio termék ReelDirector felé fordultam. A favoritnak az iMovie tűnik, de van néhány gyengéje:

iMovie pro:

  • könnyű kezelhetőség
  • profi kinézetű témák
  • gyors renderelés
  • fényképek úsztatása

iMovie kontra:

  • belassul
  • a hangsávok hangereje nem szabályozható, automatikus
  • fényképek alá nem illeszthető felirat
  • a felirat a videó teljes ideje alatt látszik (ez persze megkerülhető lenne a klip szétvágásával, de ez nem annyira egyszerű)

Leginkább a nem túl nagy bonyolultságú, egyszerűbb fun-videók elkészítéséhez lehet ajánlani.

A Nexvio ReelDirector-t korábban használtam, amikor még 3GS készülékem volt, arra ugyanis nincs iMovie. Nem is kell, a 640×480 felbontást megfelelően lehet editálni vele. Feliratozni lehet, aláfestő zenét is lehet vele keverni a videóhoz. iPhone 4-en azonban több sebből vérzik:

  • a képminőséget észrevehetően lerontja a konvertálás/renderelés folyamata
  • hihetetlen sokáig tart egy videó renderelése (az erősebb vason egy 8 perces videó majdnem négy órán át tekert, miközben az iMovie megcsinálja ugyanezt néhány perc alatt)

Sajnos azt kell mondanom, hogy marad az iMovie.

A jó használhatósághoz viszont elő kell készíteni a hangsávot, csökkenteni kell a hangerejét kb. a negyedére, hogy érthető legyen a beszéd, amit egy-két méterre álló emberek mondtak, illetve hogy érdemes külön megszerkeszteni a zenei aláfestést… Erre a teljesen ingyenes, találó nevű “Free Audio Editor” nevű programot használom, aminek szépséghibája, hogy csak wav-ban tud menteni…

Mindegy, a berlini videóknál szerzett tapasztalat jól fog jönni a timelapse videóm elkészítésekor!

Még egy szubjektív gondolat. Videózni sokkal nehezebb, mint fényképezni. Egyrészt fel kell készülni egy eseményre, amit nem tudni, hogyan fog lezajlani. Másrészt készülni kell a váratlanra, ami mindig bezavar. A szerkesztésnél figyelni kell a képre, a hangra, az aláfestésre, a vágásra és még ki tudja mire, hogy a végeredmény egy olyan film legyen, amit a néző megnézve észre sem veszi ezt a rengeteg erőfeszítést, ez ugyanis a cél. A rengeteg erőlködés célja a pillanat megörökítése.

És ez videókamerával sokkal nehezebb, mint fényképezőgéppel!