Találkozás az augmented realityvel a gyakorlatban

(Ez a frissen beszerzett Star Wars játék teljesen kimerítette a telefont, úgyhogy amíg töltődik, gyorsan leírom, mi is ez az egész!)

Az augmented reality-ről (továbbiakban AR) először talán egy éve hallottam, amikor elkezdték felismerni az okostelefonokban (elsősorban az iPhone) rejlő lehetőségeket.

Az AR alkalmazások működése nagyjából azonos. Megállapítja a készülék helyzetét a beépített GPS segítségével, tájolását a beépített iránytűvel. Ezután a telefon hátlapján lévő kamerát bekapcsolva megmutatja a képet, és különböző rétegeket helyez el rajta, információs céllal (is).

Az első fecske talán a Layar volt, amelyhez a lelkes felhasználók is készíthetnek különböző térképeket, így pl. Budapest nevezetességei vagy az OTP automaták listája is elérhető. Azóta több AR alkalmazás is készült, van például olyan, amelyik a Flickr vagy a Picasa képeit mutatja a környéken, a bennük lévő geotag segítségével.

Az AR alkalmazások korunk (napjaink) forró témája, ezek használják ki ezeknek a készülékeknek a legtöbb képességét.

Az utóbbi hetekben azonban három olyan alkalmazás került a kezembe, amire már én is azt mondtam, hogy “ez igen!”. Lássuk, mik is ezek  – időrendben.

1. Star Walk

Kollégám mesélte egyik nap lelkesen, hogy az egyik barátjának az androidos telefonján látott egy csillagtérképet, ráadásul egy kerti party keretében, vagyis élő bemutató lett a csillagfényes estéből.

Kerestem én is hasonló alkalmazást iPhonera, ez pedig a Star Walk. A földrajzi helyzet és az iránytű segítségével az aktuális csillagtérképet mutatja, mintegy 20 000 objektumról részletes leírás található benne (angolul).

A legtöbb ember, ha felnéz az éjszakai égboltra, akkor nem ismeri fel/meg a csillagképeket, ebben segít ez a program, rendkívül addiktív módon.

Nagyon látványos!

2. Flightradar24.com

A flightradar24.com weboldalt tavasszal ismerhettük meg igazán, amikor a kimondhatatlan és megjegyezhetetlen nevű izlandi vulkán kitörése miatti légtérzárat ezen az oldalon lehetett a legjobban nyomon követni.

Nos, nemrégiben frissítésen esett át az iPhone app, úgyhogy belekerült az AR funkció is. Megmutatja, hogy az orrunk előtt, vagy az égbolt csúcsán a fejünk felett elrepülő gép honnan hová megy, milyen messze, milyen magasan, milyen típus, stb.

(Kollégáim szerint azért ebben lehetne némi hmm… nemzetbiztonsági kockázatot találni, de úgy látszik a program készítői másképp látják.)

Ezt demóztam nemrégiben szüleimnek, akik csak álltak és döbbenten néztek rám. Láttam rajtuk, hogy ez elgondolkodtatta őket…

3. Star Wars Arcade: Falcon Gunner

És következzen a mai megjelenésű AR újonc, amely a Millenium Falcon lövegtornyába helyez el, és onnan kell lőni a közeledő TIE-fighterekre, mindezt AR módban akár, ami annyit jelent, hogy az ember legjobban akkor jár, ha beül egy forgószékbe és onnan forgatja magát.

Ez annyira magas wow-faktorral rendelkezik, hogy kollégáim fél óra alatt kimerítették a telefonomat és sikongatva, kiabálva nyomogatták a telefont, a székben pörögve. Készült egy videó is az egyik kollégámról játék közben, de nem járult hozzá a publikáláshoz, pedig semmi újat nem látunk tőle, csak amit eddig is tudtunk, a mélyben egy nagy gyerek bújkál neki is…

Az AR-típusú vezérlés extrája, hogy a kamera képét is be lehet tenni háttérnek, így ha elég érdekes a háttér (mondjuk New York felhőkarcolói), akkor érdekes látvány a cikázó TIE-fighterek kavalkádja…

Fantasztikus játék, az irányíthatóság miatt pedig teljes átélést garantál. Teljesen ott van a szeren!

Mondtam már, hogy egyáltalán nem bántam meg, hogy iPhone4-t vettem?