Melyik szabályos? Piroska vagy a kék versenyző-páros?

A helyszín a Szentendrei út – Raktár utca kereszteződés. A Raktár utcából mindkét oldalon három irányba (balra, egyenes, jobbra) mehetnek autók, de igazából ezt a két jellemző balra kanyarodási mintát szokták produkálni. Melyik szabályos? Miért? Vajon igaza volt-e az oktatónak, amikor elkezdett nekem magyarázni. Először szavazzunk, a kommentekbe meg jöhetnek az érvek.

A kék autók egymást jobbról kerülik, míg a pirosak egyenesen jönnek az elválasztóig és ott kis ívben akarnak balra fordulni. A zöld autók eközben egyenesen haladnak, nekik abszolút elsőbbségük van minden esetben.

Szóval?

Aki esetleg a Facebookon olvas, kérem kattintson át az oldalamra, hogy szavazni tudjon…

Melyik szabályos? Piroska vagy a kék versenyző-páros?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Gyakran kanyarodok itt balra az Árpád-híd felé. Még senkit sem láttam aki a piros nyomvonalat használta volna, bár lehet hogy az a szabályos? Nekem fogalmam sincs 🙂
  István

 2. Sajnos rossz a szavazógomb, az én véleményem nincs fenn. Ugyanis a KRESZben nincs olyan, hogyan kell balra fordulni, a két autó egymással megegyezve kanyarodhat balra, akár egymás útját keresztezve, akár egymást elkerülve. Külön oktatták nekünk ezt a helyzetet a tanfolyamon és ez volt a helyes válasz. Mindkettő szabályos.

  • No, ez biztató, mármint hogy oktatják ezt. Ezek szerint az az oktató mégsem oktatta, aki nekiállt hőbörögni velem a múltkor…

   • BoGárnak igaza van. Nekem úgy tanították, h a találkozó autósok mindkét változatot választhatják. Azonban, ha a kereszteződés közepében található egy kör alakú kb. 1m átmérőjű kiemelt sziget (van rá valami szakszó, de már nem emlékszem) abban az esetben a szigetet megkerülve kell balra kanyarodni.

  • Igaz, de még ha mindkettő szabályos is, a kék a logikus, bőven van hely, aminek használatával nem akadályoznánk a többieket, sokkal több autó fér át az útkereszteződésen.

 3. Én BoGár megjegyzésével értek egyet. Szerintem is mindkettő szabályos, bár mintha úgy emlékeznék, hogy nekem a pirosat oktatták anno, de aztán hallottam, hogy a kék típusú balra kanyarodást is ismerik, mégpedig mint “amerikai” kanyar, vagyis amikor az autók mintegy egymás előtt fordulnak balra. Szóval szerintem egy ilyen helyzetben a két sofőrnek együttesen kell eldöntenie melyik kanyarodás típust használják. Szemkontaktus!

  • Eszembe jutott hogy jövök megnézem mit írtak mások. Gondoltam leírom hogy fontos keresni a másik tekintetét, erre látom megelőztél. A KRESZ-t olyan régen tanultam hogy már nem emlékszem rá. Vannak valami táblák meg a jobb-kéz szabály de a lényeg: Kereszteződésekben nézz be mindkét irányba, ha keresztezed valaki útját keresd a tekintetét a nem verbális kommunikációval egy szemrebbenés alatt lehet tisztázni ki mit akar és hogyan 🙂

 4. A KRESZ 31.§-a írja:
  (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel (…) balra bekanyarodás esetében az úttest felezővonala mellé (…) köteles (…) besorolni. …
  (3) A járművel… másik útra (…) balra nagy ívben kell bekanyarodni, úgy, hogy a jármű a bekanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradjon.
  És ez csak úgy lehetséges ha balkézzel pacsiznak, úgyhogy, sajnos a piros a szabályos. De én is folyton megszegem, hogy ne nézzenek baleknak. pl. ma is.
  http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=97500001.KPM

  • Szerintem ebből a paragrafusból nem következik az, amit leírtál, különben oktatáson nem tanítanák azt, amit korábban beírtam. Másképp fogalmazva, ez a piros és a kék irányokra is igaz. Valamint nézz meg pár útkereszteződést, ahol nem is így vannak felfestve a balra kanyarodást elősegítő terelővonalak. (Pl Örs Vezér tere Fehér út és Nagy Lajos király útja.)

Hozzászólások lezárva.