Fotós tipp: hogyan készítsünk saját kisbolygót?

Mostanában divatosak ezek a kisbolygószerű panorámák, mindig is érdekelt, hogy hogyan készülnek. Most vettem a fáradtságot és utánanéztem. Mivel 360 fokos panoráma kell hozzá, ezért egy ilyen képet is készítettem is próbaképpen (mivel csak egy ilyen képet csináltam szerintem mostanában)…

Tehát!

A hozzávalók (a fényképezőgépen kívül):

1. Egy helyszínen készített, minél részletgazdagabb 360 fokos panoráma  (3 sor elég lehet), kb. 30% átfedésekkel minden irányba. Minél több kép áll rendelkezésre, annál részletesebb lesz a végleges kép.

Urak Asztala panoráma - nagyítható

2. Photoshop

Az elkészítés:

1. Illesszük össze valamilyen szoftverrel a panorámaképet! Erre jó lehet a később is használt Photoshop is, de ha van valamilyen egyéb szoftverünk (Panorama Factory, Gigapan, stb), azzal is megoldható. A kész panoráma lehet JPG, TIFF, a gépünk erőforrásaitól függően lehet játszani ezzel.

2. Nyissuk meg az elkészült  panorámát Photoshopban és méretezzük át egy négyzetté. Esetemben ez 4225 pixel oldalú négyzetet jelentett, mivel csak egy sorból készült a panoráma. A tutorial szerint 4000 pixelesre érdemes átméretezni, de hamarosan kipróbálom valami nagyobb képpel, az eredményről majd beszámolok. Az átméretezés során a méretarányokat nem szabad megtartani, az erre vonatkozó pipát ki kell venni a párbeszédablakban!

3. Forgassuk el a négyzetet 180 fokkal!

4 . Ezek után következik a bolygó létrehozása, amelyet a Filter menü/ Distortion / Polar Cordinates szűrőben a “Rectangular to Polar” opciót bejelölve lehet végrehajtani.

5. Ekkor elkészül a bolygócska, de a közepén valószínűleg  egy folt éktelenkedik, és a külső részen is egy köríven kívül furcsa dolgok történhetnek az égbolttal. Ennek kijavítására több lehetőség is rendelkezésre áll, akár a Content-Aware csodaeszköz a legújabb fotóboltban, akár a gaussian blur, akár más eszköz. Ezzel el is készül a végeredmény, a kép.

Kisbolygó - nagyítható

A tutorial, ahonnan én is tanultam, elérhető az alábbi linken:

http://techline.hu/tudastar/20080901_photoshop_wee_planet_pano_planet_tutorial.aspx