Tíz éve történt: Összeesküvés-elméletek

A HVG cikke ösztönzött arra, hogy írjak erről. Először nem akartam, mert még a gyanúját is elkerülném, hogy akárcsak egyetlen részlettel is egyet értek, de a HVG cikke alapján rájöttem, hogy lehet erről a témáról úgy írni, hogy miközben bemutatjuk, ezzel rávilágítva alaptalanságára, abszurditására. Bizonyítékokat emlegetni felesleges, hiszen az összeesküvés-hívők elmélete szerint az összeesküvők megfelelő bizonyítékokat készítenek annak igazolására, hogy az adott esemény nem összeesküvés eredménye, így az összeesküvés-ellenes bizonyíték léte maga a bizonyíték az összeesküvésre. Ravasz, nemigaz?

A szeptember 11-i terrorcselekmények olyan óriási hatással voltak az emberekre, hogy szinte elkerülhetetlen a személyes látásmódok, eltérő értelmezések felszínre kerülése. Egy ilyen hatású esemény kapcsán óhatatlanul felmerülhet az is, hogy nem hisznek a szemüknek, hogy a kormányzat, a hatóságok, netalán bizonyos üzleti körök hátsó szándékát sejtsék amögött, amit akár a saját szemükkel láttak.

Mert szinte felfoghatatlan, hogy hogyan képes néhány fiatal ilyen szervezetten és összehangoltan hatalmába keríteni négy utasszállító gépet barkácsboltban vásárolt zsebkésekkel és igazinak látszó álbombákkal.

Elképzelhetetlen, hogy amikor eltérítik a gépeket, hogyan sikerül az USA területe felett anélkül útirányt változtatniuk, hogy az feltűnne a világ legmodernebb fegyverzetével rendelkező országa légierejének vagy légvédelmének.

Hihetetlen, hogy a WTC a becsapódás után egy órával úgy omlik össze, mint ahogy a sosem gondoltuk volna, magába roskad és szó szerint porrá és forgáccsá  törik, hogy ne maradjon belőle más, csak egy félemeletnyi hamukupac, miközben a tervezők szerint egy Boeing 707-es gép becsapódását el kellene bírnia.

A déli toronyba csapódó repülőgépen nem voltak ablakok és a becsapódása előtt kilőtt egy rakétát. Mások szerint nem is volt repülőgép, csak hologramok.

Ráadásul többen láttak napokkal 9/11 előtt furcsa szerelőket az épületben, akik alighanem az épület meggyengítését készítették elő, illetve a robbanótölteteket helyezték el, amelyek az épület önmagába roskadását segítették elő…

Ahogy az is furcsa, hogy a lobbiba (bejárati csarnok) érkező tűzoltók kitört ablakokat és leszakadt kőlapokat találnak ott.

Az is egy rejtély, hogy az összedőlt komplexum romjai miért izzanak hetekig nagyon magas hőfokon. Ezt többen a robbanóanyagokra vezetik vissza.

Gyanús, hogy a Pentagonba a repülőgép egy olyan épületrészbe csapódik, amelyet éppen akkor nemrégen adtak át, és a felújítás után a páncélozott épületrész hivatalosan is védett akár egy repülőgép becsapódása ellen is.

Nonszensz, hogy néhány tanún kívül senki sem látta a Pentagonba csapódó gépet, pedig a környék tele van biztonsági kamerákkal. A repülőgép pedig nem is repülőgép-szerű becsapódási-nyomot hagyott a masszív épületen, sokkal inkább egy rakéta, cirkálórakéta, vagy talán egy UAV csapódhatott az épületbe megpakolva nagy erejű robbanóanyaggal. Arról nem is beszélve, hogy egy szinte teljesen amatőr pilóta hogyan képes végrehajtani azt a 330 fokos fordulót, majd 1000 km/h sebességgel (ami közben a repülőgép majdnem kettétörik a túlterheléstől), aminek a végén néhány méterrel a föld felett átrepül egy autópálya felett és egy emelet magasan becsapódik a Pentagonba?!

Az is furcsa, hogy a United 93-as járatának lezuhanása helyszínén az első tudósításoktól kezdve gyakorlatilag nincsenek roncsok. Egy hatalmas kráter mellett sehol egy hajtómű-darab, vagy egy kitört kerék, esetleg emberi testek, csak néhány megperzselődött fa és egy nagy kráter.

Kész rejtély a WTC 7-es épület pusztulása, amelyet a hatóságok szerint az egyik torony leomlása során széthulló törmelék gyújtott fel, ami szintén a szerkezet meggyengülésével és az épület összeroskadásával járt, miközben az épületben már korábban is látszottak az égő tüzek és az összeomlása is gyanúsan szabályos volt.

Ezek és még sok-sok hasonló kétség élteti a sokkot átélt összeesküvés-hívőket, akik azt mondják, ez bizony belső munka volt. Mert kinek volt ez az érdeke?

Az első és egyértelmű válasza a konteó-hívőknek az, hogy ez az USA kormányzatának az érdeke. Hiszen ez a cselekménysorozat vezetett az afganisztáni háborúhoz, az iraki háborúhoz, az USA belbiztonsági rendszerének megerősítéséhez, a polgárok jogainak korlátozásához, és még ki tudja mihez. A kétkedők szerint az USA kormányzatának érdekében állt rendet rakni a Közel- és Közép-Keleten, újragondolva szövetségi rendszerét, amelyhez hiányzott az ürügy. Szept. 11. kapóra jött, hiszen így gyakorlatilag elsöpörhette az afganisztáni szélsőségeseket (akinek a nyolcvanas években fegyverrel látott el a szovjet megszállás elleni harcban, de közben kellemetlenné váltak Oszama bin Laden befogadása miatt), ENSZ-felhatalmazás nélkül megtámadhatták  és elfoglalhatták Irakot, amely régóta packázott az USA-val, helyzetbe hozva az amerikai olajipari cégeket. Szövetségükké tették Pakisztánt, így ellensúlyozva India dominanciáját. Izraelt támogatva nagyobb erővel próbálták elérni a palesztin kérdés megoldását erővel.

A mérete és sokkhatása miatt irracionálisnak tűnő esemény, mint amilyen a szeptember 11-i terrortámadás volt, irracionális válaszokat válthat ki az emberekből.

Ha a traumatikus valóság nehezen feldolgozható, ha a „hivatalos” magyarázatok ellentmondásosaknak, eljön az ideje az önjelölt szakértőknek, a félszavakon, állítólagos elszólásokon, kivágott filmkockákon lovagoló médiakutatóknak, hogy – a feltételes módot hamar félretéve – bebizonyítsák, amit előtte amúgy is feltételeztek.

Mindenki azt gondol amit akar – ezzel valószínüleg elárultam, hogy bár elfogadom, hogy valaki hajlamos ezeket az összeesküvéseket kész tényként kezelni, magam nem így vagyok ezzel.

És bár elfogadom, hogy valaki gondolhatja ezt, zavar, mert egyrészt az áldozatok emlékét taszítja a porba, másrészt attól, hogy valaki hangosan és határozottan ismételgeti az álláspontját, attól az még nem válik igazzá.