Életlen Alfa

Hát, sajnos be kellett látnom, hogy nemcsak az a baj az új fényképezőgépemmel, hogy nincs egy nagy fényerejű objektívem, hanem az, hogy bizony elég rendesen mellélő az autófókusz.

Tegnap már eléggé felpaprikáztam magam, úgyhogy próbáltam rákeresni, hogy lehetséges-e ez, szokott-e ilyen történni, stb., végül találtam egy oldalt, ahol egy lelkes Nikon-tulajdonos, Tim Jackson írja le, hogyan kell a fókuszt ellenőrizni.

Ekkor el is végeztem a tesztet és egyértelműen meg kellett állapítanom az alábbiakat:

 • az A200 teljesen tűélesre van állítva (ez nem csoda, figyelembe véve, hogy volt szervizben)
 • az A55 a back focus nevű szindrómában szenved
 • több objektívvel is.

Tekintettel arra, hogy ebben a modellben nincs olyan állítási lehetőség, mint a fejlettebb modellekben (pl. A77), ezért ilyenkor bizony nem marad más, mint a szerviz.

Ma nem bírtam magammal, még egy kicsit tovább kutakodtam és megtaláltam a fenti úriember 1.2-es tesztlapját, amely még korrektebb képet adott, de az eredmény szempontjából nagyjából ugyanaz lett. Íme:

Az élességteszt eredménye: kattintva eredeti méretre nagyítható!

A képet felnagyítva látszik, hogy bizony-bizony egy jó 10 mm-rel az autófókusz által megállapított távolság mögé állítja a fókuszt. A fenti kép természetesen állványról, időzítéssel, kikapcsolt képstabilizátorral, és Mr. Jackson által javasolt beállításokkal készült. Megmutatom oldalról is, hogy hogyan néz ki ez a tesztlap:

A ferde fókuszfelület és a tengelyek ábrázolása segít a pontos beállításban, elkerülve így a tévedést a diagnosztizálás során.

Mindenesetre ma beszéltem a Sony-val, a Budafoki úton lévő céghez kell bevinnem a gépet, amit csütörtökön meg is teszek, kiváncsi vagyok, sikerül-e megcsinálni. A tesztlapot mindenesetre eltettem, hogy utána is elvégezhessem az ellenőrzést.

Folytatása következik…

Életlen Alfa” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia!

  Eddig is volt ilyen problémád, vagy egyszer csak előjött? Fényerős obival próbáltad a tesztet, ott még jobban kijönnek ezek a hibák. Gondolom nem helyszínen fogják javítani, hanem kiküldik Franciaországba… 😦
  Nem tudom mennyire jár gari vesztéssel, mert elvileg észrevehetetlen. Talán csak akkor csinálnám meg, ha gariban mégsem sikerül a Sonynak rendbetenni (erről is lehet a neten olvasni… )
  Ajánlom figyelmedbe ezt:
  http://forums.dpreview.com/galleries/3156375258/albums/a55-micro-focus-adjustment
  Ha minden obinál ugyanolyan a BF akkor mind a három csavart egy írányba ugyanakkor mértékben kell állítani.
  Érdemes egy szögmérőn keresztül állítani egy 1,5mm imbuszkulccsal.
  http://blog.dynaxdigital.com/equipment-tech-talk/digital-slr-and-slt-discussion/how-to-adjust-the-focus-sensor-on-your-konicaminolta-and-sony-dslr
  (a régebbi sony/minolta vázakon alul volt ez az állítási lehetőség)

  • Első körben megfutom a garanciális javítást, hallottam én is rémtörténeteket, hogy hiába adták be, nem csinálták meg, stb. Nekem egyelőre jó a tapasztalatom a Sony szervizzel, bár akkor még Gödöllőn javítottak, amikor szükség volt rájuk.

   Egyébként mindig is volt egy ilyen sanda gyanúm, hogy nem oda fókuszál, ahová szeretném, de most a gyereknél a közeli képeken jött ki nagyon. Márpedig nem lehet közeli képeket fotózni, ha egy centivel hátrébb éles a kép, mint amit én szeretnék.

   Köszi a linkeket, majd elolvasom őket, aztán beszámolok a folytatásról!
   (Láttam olyan tesztet is, ahol ferde volt a fókusz, tehát még csak nem is egyformán kellett állítani rajta…)

 2. Visszajelzés: Misike arcai – képek nem először és nem is utoljára « AZso dot net

  • Szia, elfelejtettem írni róla, végülis bő két hétig volt szervizben, megcsinálták.

   • Szia.
    kb. mennyibe kerult a javítás? ugy nez ki az en a55öm is mellelő :s
    udv,
    Rayhona

    • Garanciális volt, úgyhogy ingyen volt. Garanciaidőn túl gondolom elég húzós lehet!

 3. Visszajelzés: Éles Alpha « AZso dot net

Hozzászólások lezárva.