Fotók az irodaház tetejéről

Szerdán az egyik szerverszoba klímaberendezését cserélték, úgyhogy feljutottam a tetőre. Mondjuk piszok mázlijuk volt a szerelőknek, hiszen csütörtökön délelőtt eső esett, délután hó. Voltam már fent az irodaház tetején egyszer-kétszer, csináltam is már fotókat, nem újdonság.

Most először teszteltem az iPhone panoráma-módját, amivel kapcsolatban voltak rossz tapasztalataim beltéren. Most azonban nem volt ilyen gond… Persze ez egy öt emeletes irodaház a tízemeletes paneltömbök árnyékában, úgyhogy túlságosan sok fotótéma nincsen…

Az első kép a dél felé nézve látható panoráma (megbolondítva a Flickr app egyik szűrőjével):

 

A képen felismerhető az Óbuda Gate, az egykori Flórián mozi teteje, a távolban a hegyek és a Faluház. A Faluházról készítettem egy külön képet is:

Készítettem egy másik panorámát is, ami az épület sarkán állva, észak felé nézve készült. Próbáltam a tető szélének görbületét középre tenni, de ennél jobban nem sikerült. Nyilván megvannak a panoráma-appnak is, meg nekem is a korlátaim.

Jó, hogy a minősége nem olyan, mint egy rendes fényképezőgéppel készült nagy felbontású képek profi összefűzésével létrejött panorámakép, de szerintem átlagos célokra megfelel. (Ha reagálnom kellene a mostanában felmerült “hová kellene fejlődnie az okostelefonoknak?” kérdésre, akkor egy a szó fényképészeti szempontból értett optikai tuningot javasolnék…)

Zárásként álljon itt egy fotó a tetőt borító, az eső és a napfény által megdolgozott kavicságyról, aminek azért van egy hangulata, főleg így fényképezve (amúgy egy nehezen járható felület):