Különvonattal Mahócára…

 

… egy hete Mahócára mentünk. Mahóca az egykori Miskolc – Farkasgödör/Örvénykút vasútvonal maradványa, Mahócától kb. 8 kilométer volt az egykori végállomás, a farkasgödri turistaház.

Ez ugyebár azért érdekes, mert a Happybike-os időkben (2007-ben és 2008-ban) kétszer is voltunk a farkasgödri kulcsosházban.  Másodszorra már egész jól éreztem magam (mert úgy befűtöttem, hogy nem fázott senki).

Szóval, a közelben ért véget a kisvasút vonala. Valahol itt.

Mi azonban ezúttal már nem juthattunk el idáig,  mivel a vonal megszűnt.

A teherszállítás ezen a vonalon 1989-ben szűnt meg, majd a pálya állapotának romlása miatt 1993-ban leállították a közlekedést. A már nem használt síneket ekkor elkezdték ellopkodni. Ugyan 1998-ban ismét megindult a forgalom a nyári hétvégéken, de a sorozatos lopások miatt nem lehetett Farkasgödör-Örvénykőig közlekedni, ott az utolsó menetrend szerinti szerelvény 1994-ben járt.[5]

A pálya jelenlegi végpontja Mahócánál. Régen innen még 8 km hosszan ment tovább a vasút Taksalápán és Tízesbércen át Farkasgödör-Örvénykőig

Az önkéntes munkával eltűnt síneket és talpfákat 2001-ben pótolták Mahóca és Taksalápa között, és így a vonatok újra Taksalápáig közlekedtek, két hétig. Az öröm viszont nem tarthatott sokáig, mert újbóli lopások történtek kb 150 m hosszúságban. Ezután „vagy ők, vagy mi” alapon a LÁEV felszedette a síneket Mahóca és Taksalápa között, miközben Taksalápa után hibátlan állapotban megmaradt a pálya. A jó állapotú, ám már a köztes szakasz híján nem használható Taksalápa – Tízesbérc – Farkasgödör szakaszon szintén az erdészet szedette fel a síneket 2006-ban. Ma már nagyrészt csak a vágányok jól felismerhető helye van meg, de pl. Mahóca után egy rövidebb pálya teljesen épségben megmaradt.
2004-től volt újból személyforgalom nyáron hétvégeken (2007-es menetrend szerint napi egy vonatpár), de előfordultak kimaradások. 2008-tól 2014-ig a vonalon ideiglenes üzemszünet volt érvényben, ekkor csak Ortástetőig volt járható a szárnyvonal. Ortástető felett a pálya több helyen árvízkárokat szenvedett, míg Mahócánál az állomás jelentős részét (kb. felét) ellopták. A lopási-rongálási károk javítása mellett azonban a pálya állapota is nagyon rossz volt (nyomtávbővülés, szétrohadt talpfák, korrodált csavarok), ezért a LÁEV szakaszosan felújította a vonalat: előbb 2008-ig az Erdei iskoláig, ahol új mozdonykörüljárási lehetőség is létesült, majd 2014-ben Mahócáig, napjainkban idáig járható. Jelenleg nincs rajta menetrend szerinti közlekedés, azonban rendszeresen járnak erre különvonatok. Az első különvonat 2014. október 25-én indult, azóta alkalmanként indul különjárat a szárnyvonalon.[6] Az, hogy menetrend szerint mikortól járnak a vonatok, még kérdéses. Az újraindításnak nincsenek műszaki akadályai, ám a pénzhiányra hivatkozva egyelőre nem indítják újra a forgalmat a szárnyvonalon.

Nos, egy ilyen különvonaton jutottunk el Mahócáig. Végigsétáltunk a sínek végéig, megállapítottuk, hogy kár, hogy nem megy fel Farkasgödörig. Szívesen eltöltenénk ott egy kis időt, ha a vonattal fel és le lehetne jutni, lenne esetleg angol vécé és valami szálláslehetőség. Na mindegy.

Az alábbiakban megtekinthetőek a képek (együtt a diósgyőriekkel):

IMG_7477

Ha esetleg valakinek a multimédia és a mozgás jön be, akkor tessék!

Természetesen járunk még erre, hiszen be kell járnunk a garadnai fővonalat és Lillafüred is vonzó célpont… Innen folytatjuk!