Az új HÉVünk…

… neeem, nem a metrónk, bár az se új…

De emlékszik-e még valaki, hogy milyen ígéretekkel vette át a MÁV a HÉV-et? Soroljam?

  • teljes felújítás
  • új, alacsonypadlós szerelvények

Jó, voltak ígéretek, amiknek nem érdemes bedőlni:

  • M2 meghosszabbítása Cinkotáig a HÉV infrastruktúrán, Rákospalotai oldalág
  • M5: a csepeli HÉV bemegy a föld alá, keresztülmegy a belváros alatt és valahol az Árpád-hídnál beleáll a H5-ös HÉV-be (amihez nyilvánvalóan dukálna egy korrekt villamosvonal az Árpád-hídtól a Rákóczi hídig a felső rakparton (korábban már ez be lett ígérve));
  • stb. stb.

Erre a hét elején mit látok a neten? Az évszázad innovációjaként a MÁV felújított egy BzMot motorkocsit és ezt fogja járatni egy korábban sem használt vonalon Budapest-Csömör vonalon.

Ha esetleg valaki nem ismerné a büzmotot:

Bzmot sorozat a MÁV Csehszlovákiában gyártott könnyű mellékvonali motorvonata, a vasúti mellékvonali közlekedés fő járműtípusa Magyarországon. Elterjedt beceneve nincs, legtöbbször „bézé” néven nevezik (avagy a Bzmot elnevezésből adódóan: buzenyka, bűzmot). Ritkább becenév a “Studenka” (vagy “Studi”), de egyes helyeken az MDmot típusokhoz hasonlóan “Piroska”, továbbá ismert “Zsuzsi-vonat”-ként is. Nevében a B a másodosztályú utasteret, a z kéttengelyes mivoltát jelöli, a mot pedig a motorkocsira utal.

Karcag környékén „Pattinkának” hívják, a kis tömeg és az egyenetlen sínszakaszok miatti bólintó mozgás miatt. A Vác–Balassagyarmat-vasútvonalon közlekedő ilyen vonatot „Kis piros”-nak, néhol „Csángónak” becézik. Észak-Alföldön helyenként, és a Dunántúlon Piroskának is nevezik, a Kis Piros mellett. Békés megyében Vésztőn és Mezőhegyesen Zsuzsinak is becézik. Gúnynevei is vannak: „Bűzmot, Buzenka, Buzenyka” (az utóbbi kettő a Studenka szóból ered). Hívják vonatpótló vonatnak is jelezve, hogy a vasútnál talán a legalacsonyabb presztízsű jármű. Szabolcsban sokan Bözsinek, vagy „Dj BZ”-nek is nevezik, utóbbit jellegzetesen kattogó hangja miatt. A Balaton északi partján elterjedt neve a “Tégla”, utalva a formájára és színére. Egyéb elnevezései: Mezei villamos, mezei metró, csöcsrázó, majomringató, Sütöde, Nepál Express, mogyorótörő, Bozót Express, fapados, kávédaráló, tótvonat, Skodavonat, dzsingala, Sárréti Sompolygó (szintén Békés megye), kockakerekű. A sorozathoz gyártott BDzx poggyász-mellékkocsit a börtönbézé becenevet kapta a poggyásztér rácsos kialakítása miatt. A széria átszámozásakor a 117-es sorszámot kapta, innen kapta a német sorozatról a Medicopter nevet. A színére és az alakjára utaló beceneve még az Almásláda.