Válasz egy sms-re… avagy miért ne hagyjam el a gépjárművem?

A mai időjárási krízis szokatlan is volt, hiszen ki a fene számított hótorlaszokra március idusára, de tanulságos is.

Persze könnyen pofázok innen a fűtött lakásból – ez vitathatatlan.

De jól látszik, hogy az a rendszer, amely arra szolgál, hogy ebben a mai túlfeszített, kiélezett világban figyelmeztesse a lakosságot a veszélyekre, illetve kimentse a veszélyes helyzetekből – nos ez a rendszer ma csődöt mondott.

Az OMSZ nem jelezte előre a helyzet komolyságát, miközben napok óta lehetett tudni, hogy nagyon komoly helyzet van Nyugat-Európában. Amikor látták, hogy komoly a helyzet, a nyári gumikkal közlekedő teherautókat nem állították meg a parkolókban és a határokon, hanem ráengedték a jeges autópályákra.

Emberek ezrei töltötték az éjszakát a hó fogságában az autópályákon és sokan beszámoltak arról, hogy semmilyen segítséget nem kaptak órákon át.  A katonaságot reggel vezényelték ki. A TEK kommandósai testpáncélra húzott láthatósági mellényben a pajzsaik árnyékában lapátolták a havat az autópályán…

Ez elfogadhatatlan.

És akkor jön egy sms:

belugymin5

 

Egy nappal a helyzet kialakulása után kapok egy sms-t, hogy ne hagyjam el a gépjárművem! Komolyan kinéztem az ablakon és megnéztem, nem hagytam-e el a gépjárművem, de megvolt, itt állt a ház előtt. A lakhelyem nem érintett a hóhelyzetben, de még a környék sem. Vajon hogyan sikerült ezt az sms-t kiküldeni ilyen dilettáns módon? Azóta kiderült, hogy minden vodafonos és telekomos mobilra kiküldték az üzenetet, mivel más módszer nincs.

Én nem vitatom, hogy rengetegen vettek részt a mentésben, le a kalappal előttük. Azt sem vitatom, hogy az emberek hajlamosak arra, hogy a rossz hírt világgá kürtöljék, miközben a jó hírekről nem beszélnek. Végül is túlélte mindenki, nem igaz?

De ugye nincsenek kétségeink afelől, hogy ettől a rendszertől nem sok jót várhatunk. És itt most minden, egy ilyen mentésben résztvevő alrendszerre gondolok, mint a katasztrófavédelem, a rendőrség, a közútfelügyelet, a hókotró-hivatal (fogalmam sincs, kihez tartoznak), az OMSZ.

Amilyen rosszul vizsgáztak a hatóságok, olyan csodálatra méltó történeteket lehet hallani a bajba jutottak segítségére siető magánemberekről. Ahol az állam csődöt mondott, az emberek helytálltak. Le a kalappal azok előtt, akik önzetlenül segítettek bajbajutott embertársaikon.

Előfordulhat, hogy nem jön a segítség. De az is, hogy nem onnan, ahonnét várnánk (vagy kellene).

Véssük be, így járhatunk 2013-ban Magyarországon!

Nincs jó kedvem ettől.

Válasz egy sms-re… avagy miért ne hagyjam el a gépjárművem?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Azért ez így ebben a formában nem igaz. Nyugat-Magyarországra csütörtök reggel 8kor már vörös riasztás volt kiadva. Elmondták, mi jön, tudhatta mindenki. De sajnos a magyar autósok szartak rá, majd ők megmutatják. Hát megmutatták. Én a biztonságra törekszem, ezért ma sem indultam útnak Bp-en belül sem.

 2. Én nem hibáztatom az autósokat. Sokan vágnak neki egy háromnapos hétvégére hazamenni vidékre. Nem lehet hibáztatni az embereket azért, mert nem világos az előrejelzés és nem jut el hozzájuk. És azért sem, mert csütörtök délben, amikor lehetett látni, hogy kemény lesz, nem tereltek ki minden kamiont a sztrádáról. Miattuk volt a balesetek nagy része. Budapesten belül teljesen rendben volt minden, már tegnap este úgy fel voltak szórva az utak, hogy csikorgott a kő a kocsi kereke alatt. Valahol röhej, hogy az osztrákok jöttek letakarítani az autópályát, nem?
  Kelet-Magyarországon meg úgy meglepte őket a ragadós hó (csüt. délutánra 20 centi esett Miskolcon pl.) , hogy százezren maradtak áram nélkül a derékba tört távvezetékek miatt. Arra mit lépsz?

  • Arra nem lépek semmit. Mit tud tenni szerinted az áramszolgáltató azzal, hogy a hó és a jég súlya alatt leszakad a vezeték? Ráadásul az áramszolgáltatók autó is elakadtak a hóban, mellesleg olyan szél volt, hogy nem tudtak felmászni az oszlopokra, mert életveszélyben lettek volna a szerelők.
   Lehet, hogy tegnap este minden fel volt szórva, ma viszont reggeltől kora délutánig erőteljes havazás volt Pesten.

   • Hülyeség, Pesten semmilyen közlekedési problémák nem okozott ma a hó. Ez tény, kérlek, ne erőltesd, mert nincs így.

    • Nem mondtam, hogy gondot okozott. Azt mondtam, hogy én nem mertem ma sem útnak indul. A kettő nem keverendő!

   • Szóval mit lépsz erre? Szerinted hogyan lehet felkészülni arra, hogy a hirtelen nagy mennyiségű leeső hó súlya alatt leszakad a vezeték? Hogyan lehetett volna megakadályozni szerinted? Érdekes, hogy ezt a témát gyorsan abbahagytad.

  • Ja és igen, hibáztatom az autósokat, akik nyári gumival, felelőtlenül elindultak vidékre. Nagyon jól tudta mindenki, hogy jön a hideg és a hó, a tél utolsó támadása. Te is írod, hogy Nyugat-Európában komoly volt a helyzet. Ha te tudtál róla, mások, akik útra keltek, nem tudhattak róla?

   • Tudtam róla, mert a kollégáim kint ragadtak Frankfurtban és nehezen állt csak helyre a közlekedés. Akik útra keltek, nyilván jó okkal tették. A hatóságok feladata a mentés, nem pedig az, hogy eldöntsék, hogy valaki okkal vagy ok nélkül indult el. Ez a baj a mostani helyzettel.

    • Aki a vörös riasztás ellenére elindult, az azért maga is jelentős szerepet játszott a helyzet kialakulásában. Nem azt mondom, hogy a hatóságnak dolga eldönteni, ki indult el okkal és ki ok nélkül. Olyan biztos nincs, aki csak úgy, ok nélkül indult ki. Ezt nem is tudom, minek kevered ide. Azt mondom, hogy ha vörös riasztás volt kiadva, minek indultak el útnak, ha az nem halaszthatatlan. Aki elindult, az sajnos részben magára kell hogy vessen. Már tegnap dél körül 40 autó ütközött az M7-esen, mégis voltak olyanok, akik még ezután is elindultak a nagy hóban az autópályán. Most persze szidnak mindenkit, csak azon nem gondolkoznak el, ők maguk mit tehettek volna azért, hogy elkerüljék a helyzetet. De sajnos ez sehol sem kerül szóba, mert az emberek mindenkit hibáztatnak, mindenki más hibás, csak ők nem.

 3. Elolvastam. Ez csak megerősíti azt, amit írtam. Felelőtlenül indultak útnak az autósok, ez jól látszik a cikkből is. Az autópálya-felügyeletet próbálja meg hívni, majd miután nem éri el, mégis elindul. Fel nem hívott volna mást, rendőrséget, meteorológia szolgálatot. Azt nem vitatom, hogy a mentésben komoly gondok voltak, de az nem igaz, hogy nem volt megfelelő tájékoztatás, mert volt. Ez tény! Aki annak ellenére elindul autóval, hogy órák óta havazik, szél van, vörös riasztást adtak ki, az tényleg először magában keresse a hibát, és gondolkodjon el azon, hogy is mert elindulni ezek ellenére, hogy mert elindulni úgy, hogy a hatóságok közül 1, azaz egy! darabot próbált meg felhívni, de miután nem sikerült, nekivágott az útnak, miközben nem tudta meg, mi a pontos helyzet.
  Látod, erről beszéltem. De lehet, valami gond van a kettőnk közti kommunikációban, mert valahogy nem azt veszed ki a mondandómból, leírtakból, amit azok valójában jelentenek.

 4. Még egy apró szösszenet, aztán én be is fejezném: “A csütörtök délután kezdődött időjárási helyzet ugyanis nemcsak arra volt bizonyíték, hogy az előre bejelentett havazás lényegében mindenkit képes meglepni az országban a katasztrófavédelemtől a MÁV-on és az autópálya-kezelőn át a minden figyelmeztetés ellenére autóba ülőkig.

Hozzászólások lezárva.