Bajban a Flickr

Az előző posztban beszámoltam már róla, hogy az általam is régen használt és ezen a blogon elhelyezett képek szolgáltatója, a Flickr merész lépésre szánta el magát. Egyrészt változtatott a felhasználói feltételeken, de nagyon drasztikusan (elég ha csak az 1 TB-os határ nézzük, amit sok profi túllép), másrészt bevezettek egy béna dizájnt.

Mindkettő felbőszítette a felhasználókat. Egyrészt ugye bizonytalan, hogy az eddigi 25 USD költséggel szemben mennyi lesz a költség, felmehet akár 500 USD-re is, másrészről kaptak egy olyan radikálisan más (rossz) oldaldizájnt, amitől a többségnél elszakadt a cérna. Nem elég, hogy az oldal rendkívül lassú a képek letöltése és folyamatos chachelése miatt, de még ronda is. Emellett nem is praktikus. A felhasználók szinte lázadnak, ami persze nem jön jókor, hiszen az anyacég Yahoo! által felvásárolt Tumblr felhasználói is kiakadtak az esetleges változtatások hírére.

A füst azonban úgy látszik nem ér az egekig.

De ha már ennél a metaforánál tartunk, csak olaj volt a tűzre Marissa Mayer, Yahoo! CEO hétvége prezentációjának az egyik részlete, amelyben ezt bírta nyilatkozni:

…there’s no such thing as Flickr Pro, because today, with cameras as pervasive as they are, there is no such thing really as professional photographers, when there’s everything is professional photographers. Certainly there is varying levels of skills, but we didn’t want to have a Flickr Pro anymore, we wanted everyone to have professional quality photos, space, and sharing.
Read more at http://petapixel.com/2013/05/21/rip-professional-photographers/#YCeVwZWh8jPQtxRu.99

Vagyis, olyan, hogy profi fotós, már nem is nagyon van, mindenki az.

Ettől azért néhány, a képeit eddig a Flickr-en tartó profi fotós is dobott egy hátast.

Sokan máris a költözés mellett döntöttek, felmerült a fórumokon az ipernity.com illetve az 500 px.com, utóbbi a hírre rendkívüli költözős bannerrel reagált a hírre. Szerintem nyilvánvaló, hogy ki reagált jól és nem a Flickr az.

A meglévő Pro előfizetők elvileg megújíthatják az előfizetésüket, addig nem érvényesek rájuk (rám) az új feltételek, de a dizájnváltás elleni tiltakozás zajától nem nagyon hallani ezt a jó hírt.

Szomorú, hogy ez történik, kár ezért a remek szolgáltatásért. Valahogy túlságosan gyorsan és előkészítetlenül akarták megerősíteni a céget anyagilag, aminek szerintem az lesz a vége, hogy a Flickr kiürül. Kár érte.