Hová jut a Z-generáció?

Lehet, hogy megöregedtem?

Ez a gondolat merült fel bennem, amikor rövid időn belül a második incidens tanúja voltam, amelyben a címben szereplő korcsoport tagjaival akadt össze a jelen lévő idősebb korosztály…

Nem vagyok szakértő, de azért támadt egy-két gondolatom…

De mi az a Z-generáció egyáltalán?

A Z generáció a mai kiskorúak korosztálya, a 18 évnél fiatalabbak, akik beleszülettek a technológia robbanásba és digitális bennszülötteknek is hívják őket. Akiknek  a mobiltelefon-használat már nemcsak természetes, de az okostelefonok nyújtotta kommunikációs csatornák (VOIP, chat, internet, Facebook, stb.) már a mindennapi életük része. (bővebben itt a Wikipédia cikke)

De mi is történt?

Az egyik eset korábban történt, amikor lent voltunk a játszótéren, és arra lettünk figyelmesek, hogy három kiskorú bőszen kenegeti össze a szomszédos ház bejárati ajtajának üvegét valamivel. Tegyük fel a gyomornedveink békéje érdekében, hogy mondjuk jégkrémmel…

Nemcsak mi szúrtuk ki ezt, hanem a házban lakó idősebb hölgy, aki az unokájával játszott a homokozóban. Na, ő aztán helyretette a fiatalságot, akik elég flegmán reagáltak, aztán tessék-lássék letakarították az ajtót.

De akkor is egy vicc, hogy eszükbe jutott egyáltalán…

A másik eset a napokban történt. Ahogy lementünk a játszótérre, látjuk, hogy egy nagyobb csapat tinédzser üldögél a játszótér egyik padján (most azt már hagyjuk, hogy miért kell a támlájára ülni a padnak), körülöttük 10-15 méter átmérőjű víztócsa, a locsolócsapból méter magasra tör a víz.

Éppen akkor érkezett egy helyi lakos, aki helyretette őket, de látszott rajtuk, hogy inkább jó poénnak tekintik az esetet. Ahogy az egyik apuka megjegyezte, mindegyiknek ott volt a kezében az okostelefon.

Ahogy elhagyták a játszóteret, még kicsit lógtak egy másik padon, aztán elvonultak a házak közé, ahol üres ásványvizes palackokkal dobálták egymást, később még bandáztak fel-alá. Amikor utoljára összefutottunk velük, éppen rágyújtottak a fiatalok…

A két eset alapján már azt mondom, hogy ez nem lehet véletlen. Mi a baja ennek a generációnak?

Nem mondom én, hogy mi angyalok voltunk (az X generáció tagjaként dacoltunk a kor szellemével, szüleink tanításaival, a rendszerváltást már öntudattal rendelkező emberként éltük meg), de mindenképpen mások voltunk.

Mi mindig értelmes dolgokkal foglaltuk el magunkat, lett légyen az akár bármilyen sport-tevékenység, vagy bármi, ami egy valódi tevékenység volt. Ehhez képest ez a mai generáció teljesen más.

Ahogy a wikipédia fogalmaz:

Figyelmüket több dologra tudják ráirányítani. Ebből kifolyólag nem képesek a logikus gondolkodásra, képzelőerejük sem fejlődött ki rendesen, köszönhetően annak, hogy a meséket már nem felolvassák a szülők, hanem a TV elé ültetik őket.

Ebből az következik, hogy haszontalan dolgokkal foglalják el magukat és az idősebb korosztályok számára látszólag destruktív dolgokat tesznek.

Mintha tényleg nem lenne számukra alternatíva, hogy focizzanak, bringázzanak, strandoljanak ehelyett az értelmetlen bandázás helyett.

Az is eszembe jutott, hogy lehet, hogy túl hosszú a nyári szünet, főleg úgy, hogy gyakorlatilag nincsenek már olyan napközis táborok, ahol néhány hetet az utcán lézengés helyett a korosztályuknak megfelelő foglalkozásokon lehetne tölteni.

Emlékszem, kicsit ugyan katonai hangulatú volt (de csak nagyon picit), de mégis nagyon jó buli volt a Széchenyi-hegyen lévő napközis táborban eltöltött néhány hét, amely egyrészt felügyeletet jelentett, másrészt hasznos testi-szellemi elfoglaltságot.

Ezeken a fiatalokon érződik ez a céltalanság, tapasztalatlanság, fantáziátlanság, az irányítás hiány – sajnos.

Látva ezt ilyen mennyiségben, azt kell mondanom, hogy remélem, hogy az én fiam már nem ehhez a generációhoz fog tartozni, hanem egy olyan generációhoz, amelynek az lesz a jellemzője, hogy a valódi világban szerzett élettapasztalatukat alkalmazni tudják majd a virtuális hadszíntéren edzett Z-generációs idősebb társaikkal szemben/mellett.

Az én fiamnak igenis mesekönyvből fogunk mesét mondani, bár imádja a tévét, és alighanem nem fogjuk eltiltani a modern kor kütyüjeitől, de ha lesz rá lehetőségünk, akkor elmegyünk kirándulni egyet, világot látni, történelmet tapasztalni.

Ez a tapasztalati úton szerzett gyakorlati tudás/valódi élmények olyan előnyhöz fogják juttatni, ami segíti majd őt az életükben a könnyebb boldogulás érdekében.

Remélem, hogy többre viszi majd, mint a mostani Z-generáció idősebb tagjai…

Hová jut a Z-generáció?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Amen! 😉
    Amit még hallok sokszor, amikor a Z-generációról van szó, hogy milyen hatékonyan használják az internetet, a technikát.
    Tisztelet a kivételnek, de ez sem igaz. Inkább űrhajósmajmoknak hívnám őket, mert ők csak beleszülettek a pilótafülkébe. (Mi pedig megépítettük azt, és tudjuk mit kell tenni, ha nem működik.)
    Z, mint zombi.

Hozzászólások lezárva.