Budapesti játszóterek 2013

Mivel idén igazán komolyan elkezdtünk Misikével játszóterekre járni, és mivel a változatosság gyönyörködtet, ezért elég sokat kutakodtunk, mire találtunk néhány megfelelő minőségű játszóteret, ahová egy másfél éves kisgyermeket is el lehet vinni játszani.

Álljon itt egy hasznos felsorolás azokról a nagyobb, ismertebb, komolyabb budapesti játszóterekről, amelyek nyilvánosak és ahol voltunk mi is, így tudunk véleményt mondani róla.

1. Városligeti játszótér

Ez volt az első ilyen távolabbi játszótér, amit kipróbáltunk és elsőre nem is teljesen oda mentünk. A játszótér mellett ugyanis van egy óriási bekerített, árnyékos park, néhány nagyobb, ritkább játékkal (függőágy, hinta, drótkötélpálya). Ez a park alkalmas igazi városi piknikezésre is.

Végül másodikra már az “igazi” játszótérre mentünk, amelyen elég nagy az általános zsúfoltság. Vannak óriási csúszdák, elsősorban nagyobb gyerekeknek, ezen kívül egy óriási homokozó, benne különböző életkorú gyerekeknek való játékokkal. Itt találtuk meg azt a kis csúszdát, amelyen Misike először egyedül lecsúszott.

A homokozó egy részében a gyerekek csatornát építettek, ahová az ivókút vizét engedik, így a homokozó egy része nedves, de a csatorna kisebb gyerekeknek veszélyes.

A játszótér mindig zsúfolt. A játékok állapota elfogadható. A bejárat mellett két mobilillemhely található.

Ez a játszótér vált az egyik nagy kedvencünkké, mert bár kicsit messze van és mindig nagy a tömeg, de ingyenes a parkolás és jók a játékok.

2. Marina-parti játszótér

A második nagy kedvenc a Marina-part Duna-parti részén lévő játszótér, amelyre árnyékot vetnek délután a part-menti fák, így nagyon kellemes a klímája.

A parkolás a lakópark házai között nehézkes, mi általában a lakópark végén lévő nagyobb parkolóban hagytuk az autót, ahonnét Misike a kisautón gurult a játszótérig.

A játszótér maga közepes méretű, van rajta egy komolyabb erőd, amelyből három csúszdán tudnak a gyerekek lecsúszni. A legkisebb már Misike mérete, a másik kettőbe azonban a feljutás csak nagyobb gyerekeknek lehetséges a ravasz feljáró miatt.

Ezen kívül van néhány kisebb játék, egy furcsa hinta, amely kisebb gyerekeknek felel meg. A játszótér sarkában található a homokozó, ide a gyerekek a játszótér bejáratánál található ivókútból hordják be a vizet.

A játszótér teljes felületét homok borítja egyébként.

3. Margitszigeti első játszótér

Ez a játszótér a szökőkút és a sportuszoda szomszédságában található, a legközelebbi a Margit-hídhoz. Itt is újszerű játékokkal. A park fái alatt piknikezni is lehet, ha valakinek ilyen kedve lenne. A budai oldalon találhatóak a nagyobb gyerekeknek szánt mindenféle komolyabb erőnlétet igénylő játék, míg a bejárathoz közelebb a kisebb gyerekeknek való játékok, illetve homokozó is található.

A dombon van egy kisebb gyerekeknek való komplexum, homokozóval és kis csúszdával, illetve feljebb egy nagyobb homokos rész, ez a nagyobb gyerekeknek szóló rész széle.

A játékok minősége megfelelő, bár kicsit kopottak (nyilván a fokozottabb igénybevétel miatt). Az erőd, amely nagyobb gyerekeknek való, kisgyerekeknek veszélyes lehet, ugyanis a lépcsős feljáró után három veszélyes lejárat is található, amelyet a homokozóból nehéz követni. A végén lévő dupla lejáró különös veszélyes szerintem.

A játszótér mellett (kicsit távolabb) található egy konténer WC, a játszótéren pedig van ivókút. A hátránya egyben az előnye is, hiszen a Margitsziget csak gyalog közelíthető meg, autóval általában a pesti rakparton lehet parkolni (ami hétköznap fizetős).

Az út mentén elég nagy a tömeg. A fák miatt a játszóteret főleg délután érdemes meglátogatni, délben a legtöbb játékot süti a Nap és ezért át vannak forrósodva.

4. Margitszigeti kis játszótér

A sportuszoda túloldalán a budai oldalon van egy kisebb játszótér, ami leginkább egy lakótelepi játszótérre emlékeztet, van hinta, egy kis erőd és kisebb játékok.

A játszótér mellett egy kisebb rét van, ahol a budapestiek napoznak.

A játszótéren van ivókút is, WC pedig a közelben a sziget közepén futó sétányon található.

5. Margitszigeti “öko” játszótér

Ez a játszótér az Árpád-hídnál található, egy svéd szponzorálású öko-játszótér, amely inkább olyan tan-játszótér-szerűség. Igazából nagyobb gyerekeknek való, furcsa játékaival nem találtam túlságosan vonzónak. A negatív csúszda pedig kifejezetten veszélyesnek tűnik számomra, bár nyilván nem az (legalábbis remélem).

A játszótéren ottlétünkkor (késő délután) is sütött a Nap, nagyon meleg volt.

Főleg nagyobb gyerekeknek tűnt alkalmasnak.

6. Benczúr-közi játszótér

Ahogy a gyűjtőoldalak is írják, a Benczúr-közben lévő játszóteret nagyon nehéz megtalálni, mivel a Városligeti fasorból két kerítés között kell végigmenni (amiből az egyik a kidőlés határán van), a Benczúr utca felől meg talán valami szálloda udvarán át kell határozottan megindulni…

Mindenesetre egy fákkal védett árnyékos, a házak közelsége miatt azonban dög meleg játszótéren találhatja magát az ember, amit éjszakára zárnak is (plusz pont). A kicsit erjedt szagú mobilvécé mellett egy több csúszdából és nagy homokozóból álló játszótérre lehet bejutni.

A játszótér mellett még egy kosárlabda-pálya is van.

A játszótéren a kisebb gyerekeknek egy kis házacska nyújt szórakozást, illetve a homokozóban egy kisebb gyerekeknek való csúszda található. A nagyobb gyerekeknek egy dombon nagyobb csúszdák vannak.

Összességében egy kellemes kis játszótér, ahol a bennszülöttek kicsit furcsán néznek az ismeretlenekre.

7. Szabadság-hegyi játszótér

A Szabadság-hegyen a Fogaskerekű Vasút és a Gyerekvasút között félúton található egy páros létesítmény. Az út egyik oldalán található egy kezdetleges kalandparkra emlékeztető pálya, a másik oldalon pedig a játszótér, amely az erdő ölelésében bújik meg.

A játékok újszerűek, de nincs túl sok belőlük. A környezet rendezetlen, a szél fújja össze-vissza a szerves és szervetlen hulladékot, kifejezetten gondozatlannak tűnik.

+1. bónusz:  Játszópark – Visegrád

Visegrádon a Királyi Palota bejáratával szemben található egy játszópark, amely nagyon kulturált, kiszolgáló-épülettel is rendelkezik, ahol például a férfi-vécében is van pelenkázó (sehol nem találkoztam ilyennel).

A terület nagy részét egy labirintus illetve egy hajó foglalja el, ezek persze elsősorban nagyobb gyerekeknek valóak, mivel a kisebb gyerekek nem látják át a labirintust, illetve nem tudnak a hajóra felmászni (és elég magas is).

A két nagyobb játékon kívül megvannak a hagyományos játékok is, a jófajta hinta (amit szeretünk és ami az egyetlen normális hintafajta a több vacak közül), a mérleghinták és még más egyebek is, mindez egy hangulatos dizájnba csomagolva, amiről egy külön sorozatot is készítettem:

Ez a játszópark kifejezetten kellemes hely, bár csak ezért Visegrádig menni nem feltétlenül tartozik az olcsó dolgok közé. Viszont a környéken járva érdemes vele számolni és útba ejteni.

***

Ezeken kívül ahová nem jutottunk el valamilyen okból:

  • Millenáris Park játszótere – a képek alapján nagyobb gyerekeknek való játékokkal rendelkezik

(folyamatos frissítés alatt)