A Moszkva tér felújítása

Pénteken reggel csináltam pár képet ugyebár, azokból szemezgetnék…

Azt már korábban is mondtam, hogy a BKK korrekt módon szervezte át a közlekedést, én eddig nem láttam drámai helyzeteket. Tény, hogy a térre metróval érkezőknek többet (a Szilágyi E. fasor felé igyekvőknek sokkal többet) kell sétálniuk a villamosokhoz, de szerintem elég jól elő volt készítve. Az autóforgalmat is szépen terelgetik erre-arra a Török utcából már ismerős fekete ponyvás paravánok között, de kirívó dugót nem láttam. A Margit-körúton mindig dugó van szeptembertől júniusig, szóval ez nem változás.

Az első képen jól látszanak a fekete rongyos paravánok, illetve az, hogy a tér közepét már szinte teljesen letakarították. Még fel lehetett menni a lépcsőn, ami vízszintesen a sinek felett is átvezetett, jövő héttől (e poszt megjelenésekor) azonban már nem, mivel azt le fogják bontani.

A második képen a metróállomás látszik, előtte a jegyautomatás konténerrel, hiszen az épületből csak a hullámos tetejű kijárat marad a végére.

Nem is kérdés, bőven ráfért már a teljes felújítás a térre, nekem az az egyetlen bánatom vele, hogy a tél kellős közepén kezdtek hozzá. Mindegy, legfeljebb majd szedhetik fel a betont, ami szétporlik egy év múlva. Az érkező spanyol villamosok miatt mindenképpen rendbe kellett volna hozni a vágányokat és a biztosítóberendezéseket, szóval akkor már érdemes volt az egész teret kiganézni, hozzátéve, hogy nincs kétségem afelől, hogy az új térnek is meglesznek a sötét sarkai, ahová jobb, ha keveredik oda az ember…

A rövidebb (34 méteres) villamosok a jelenleg – főként európai uniós forrásból – megújuló 3-as vonalra, valamint a várhatóan 2015 végére kiépülő budai fonódó villamoshálózatra, azaz az Óbuda és Újbuda között 2015-től közlekedő 19-es és 61-es vonalra kerülnek majd. A mai Combino villamosoknál is valamivel hosszabb, 56 méteres szerelvények pedig az 1-es villamos vonalán járnak majd.

Csak túléljük ezt az évet…