A upc háborút indított a független net ellen

Kedvenc szolgáltatóm (lehet, hogy vége lesz ennek a szerelemnek is hamarosan?) háborút indított a független netes tartalomszolgáltatás ellen. Lehet, hogy más szolgáltatók is fogják követni, ami nagyon rossz lenne az internet függetlenségének. Remélem, időben észhez térnek.

Az Externetnél április 1-től azt tapasztalták, hogy a UPC felé irányuló közvetlen adatforgalmuk megszűnt, és ennek következményeként a szervereiken lévő weboldalak, az onnan futó szolgáltatások elérhetetlenné váltak a UPC előfizetőinek. Ilyen például az RTL Klub weboldala, az MTVA bizonyos tartalmai, és még számos más weboldal, ami az Externetnél van. Ezek az online tartalmak más szolgáltatók ügyfeleinek továbbra is elérhetők.

Katona Ádám, az Externet marketing igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy ők továbbra is ugyanúgy elérhetővé tesznek minden náluk hosztolt tartalmat, ahogy eddig is. Azt is megerősítette, hogy nem műszaki hiba történt, mindez a UPC üzleti döntésének az eredménye. A távközlési cég ugyanis felmondta az adatcserélési megállapodását az Externettel.

Ez is egyfajta stratégia, melyben a távközlési szolgáltató bevételi forrásként tekint a hálózatára érkező forgalomra, tehát aki népszerű, sokak által letöltött tartalmat állít elő, annak fizetnie kell, hogy az internetezőkhöz hozzáférjenek a weboldalához.