Misi és a tanulóbicikli

Már anno is akartam írni Misi új bringájáról, de ami késik, nem múlik, vágjunk bele most!

Szóval, az új bringa egy futóbicikli a tanulobicikli.hu-tól. Ez egy magyar üzlet, a VI. kerületi Hunyadi téren található, de van lehetőség netes rendelésre is. Nagyon nagy, szép üzlet, nagyon kedves személyzettel. Egy szombat délelőtt felkerekedtünk és elmentünk bringát venni.

A vásárlás nagyjából eseménytelenül telt, majd a boltból kijőve máris a szemközti Hunyadi tér parkja felé vettük az irányt és Misike bejáratta a járgányt.

A bringához megvettünk minden kiegészítőt, úgy mint csengőt, lámpákat, láthatósági mellényt, könyök és térdvédőt. A bolt által tartott bukósisak kicsi lett volna Misi fejére, ezt az eladó is elismerte, nagyon pozitív volt ez a gesztus, nagyra értékeltem. 

Így aztán még akkor kiugrottunk a Decathlonba bukósisakot venni. A vásárlás képei megtekinthetőek itt:

DSC08769

Másnap már a telken teszteltük a járgányt, Misike egyből kiszúrta, hogy felemelt lábbal gyorsabban tud gurulni lefelé a lejtőn (ami azért érdekes, mert a kismotorjával simán lezúz az udvaron lévő rézsün, bringával egyelőre még nem merte megcsinálni), úgyhogy nem is fogta vissza magát.

Az azóta eltelt két hétben esténként kisebb-nagyobb bringázásokat csináltunk és közben szépen fejlődött Misike technikája.

Így aztán a második hét végére már nagyon profin megy minden skill, akár a lejtőn vázcsőre feltett gurulás, akár a páros lábas fékezés, akár a kanyarban bedőlés, vagy a korrigálás. Íme rá egy konkrét példa:

Az utolsó képen érdemes megfigyelni a fékezéskor felverődő kavicsokat…

Egy másik kép pedig álljon itt a kanyartechnika bemutatására. Ezen a képen egy elég komoly korrekció nyoma látható, hiszen a kanyarban az első kerék nem előre áll, hanem jobbra, amivel a (talán kicsit) túlzott jobbra dőlést korrigálta nagyon ügyesen.

Ebből sem lett esés.

Összefoglalva a tapasztalatokat, igazat kell adnom a tanulobicikli.hu csapatának, akik szerint jobb előbb megtanulni egyensúlyozni, kanyarodni, megállni, majd csak utána tekerni a pedált.

Sokan el sem tudjuk képzelni azt, hogy gyermekünk a mi segítségünk nélkül fog megtanulni bringázni. Eddig azt láttuk, hogy a szülők bajlódnak a pótkerék felszerelésével, futnak a seprűnyél után, miközben biztató kiabálással bátorítják csemetéiket a tekerésre és fogukat összeszorítva izgulnak, hogy ne legyen esés a vége. De nem ritka, hogy esés a vége. Egy-egy nagyobb esés pedig beárnyékolhatja a biciklizni tanulást. Sokan felnőtt korukban sem érzik biztonságban magukat tekerés közben, ennek a gyerekkori rossz élménynek köszönhetően.
A futóbicikli megjelenésével ennek a korszaknak vége. A futóbicikli apránként, a gyermek saját tempójában segíti hozzá használóját az egyensúly ráérzéséhez. Lassabb tempónál ismerkedni meg az egyensúllyal kontrollálhatóbb, mint egyszer elkapni az egyensúlyt és jól pedálozni közben.

Látom Misi mozgásán, hogy egyre inkább érzi az egyensúlyt, egyre ügyesebben korrigál, egyre magabiztosabban (és persze veszélyesebben) biciklizik. Persze nagyon fontos, hogy hallgasson a szóra, mert ezután a bringa után már szaladni alig lehet, de nem is kell.

Az is látszik, hogy a bringa egy szezont fog kibírni, Misi ki fogja nőni jövő tavaszra, úgyhogy akkor egy komolyabb bringa-beruházás lesz esedékes, amit már lehet bringával követni…

Folyt.köv.