Ezt egészen egyszerűen nem hiszem el!

Via Index.hu:
Nem jár a HÉV, mert a Batthyány tér és a Margit híd, budai hídfő közötti szakaszon omlik az alagút. A BKK közleménye szerint a budai fonódó villamoshálózat kivitelezője a mennyezet repedését, illetve kisebb darabok leválását észlelte.

Információink szerint a kivitelező hibája okozhatta a problémát.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mikor járhat újra a HÉV. Annyi biztos, hogy az érintett szakaszon pótlóbusz közlekedik.

A problémáról munkatársunk egyébként már délután értesített minket, akkor azonban mind a BKK, mind a BKV ügyeletese letagadta a problémát. A BKV-diszpécser azt állította, hogy a sínekkel van valami probléma. A vonatok ekkor 10 kilométeres sebességkorlátozással, de közlekedhettek.

Egészen egyszerűen nem tudom, mit mondhatnék.Nincsenek szavak.

Ezt egészen egyszerűen nem hiszem el!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A BKV-figyelő blogból átemelve, mielőtt esetleg letörlik:
  (http://bkvfigyelo.cafeblog.hu/2015/04/17/megrepedt-hev-alagut-felfuggesztenek-a-fonodo-epiteset/)

  Végzős mérnökhallgatóként dolgozom a budai fonódó villamos építésén mint gyakornok. A HÉV alagútjának megerősítése eleve nem úgy valósult meg, ahogyan azt eredetileg megtervezték. Az új villamosvonal jelentős terhelésnövekedése miatt az eredeti tervek szerint hónapokra le kellett volna zárni a teljes alagutat, és egy teljesen új alagutat kellett volna építeni egy erősebb és vastagabb födémmel.

  Ehhez a meglévő alagutat is ki kellett volna mélyíteni, ami jelentős költséggel és munkával járt volna. Erre azonban nem volt uniós forrás, a BKK és a főváros meg nem volt hajlandó plusz költséget biztosítani. Megjegyzem, az alagútra amúgy is ráfért volna egy alaposabb felújítás, hisz már elmúlt negyven éves. Mindkét földalatti állomáson mállik le a festék és jelentősen korrodálódnak a tartószerkezetek. A Batthyány téren az álmennyezet egy része is hiányzik. A födémet hiába szigetelik le felülről, a Duna áradása esetén alulról szivárog be a víz.
  Az alagút tetejének repedéseit már hétfőn észrevettük, de a kivitelező mérnökei utasítottak, hogy ne foglalkozzunk vele. A tegnapi napon (április 16-án) kaptunk híreket, hogy az alagútba kisebb betondarabok potyogtak le. Azonnal le kellett volna állítani a forgalmat! Ez csak az esti órákban történt meg, de teljes hírzárlatot rendeltek el. Az alagúttal kapcsolatos hírek véletlenül szivárogtak ki – eredetileg váltóhiba szerepelt volna hírekben.
  Ma reggelre lett világos, hogy a forgalom nem indulhat újra és a hiba kijavítása nem néhány nap lesz. Ma délelőtt már arról is lehetett hallani, hogy lehet, hogy az egész fonódó építését felfüggesztik, de részleteket nem tudok. Mindenesetre az tény, hogy az alagút födémje nem megfelelő és az átépítési munkálatokba olyan hibák kerültek, hogy lehet, az eredeti autós és buszos forgalmat se fogja elbírni, nem hogy az új villamosokat!
  Természetesen találnak majd a problémára megoldást és fognak majd hihető magyarázattal szolgálni, de jelenleg úgy néz ki, hogy Észak- és Közép-Buda az elkövetkezendő években közlekedési káosszal nézhet szembe. Levelemet minden bizonnyal cáfolni fogják, az alagút kijavítása megtörténik majd, de nem lesz rá garancia, hogy jelenlegi állapotában biztonsággal használható lesz, főleg, ha a villamosforgalom is megindul a tetején. Az egész tervezés és kivitelezés rossz, de sajnos a pénz beszél!

 2. http://www.bkk.hu/2015/04/hetfotol-ujra-teljes-vonalon-jar-a-h5-os-hev/

  “2015. április 27-étől, hétfőtől a H5-ös HÉV ismét az eredeti menetrend szerint, teljes vonalon, a Batthyány tér és Békásmegyer, illetve Szentendre között közlekedik, mert újra megnyitják a HÉV-alagutat. A HÉV-pótló autóbuszok, amelyek eddig a Batthyány tér M és a Margit híd között közlekedtek, megszűnnek.

  A HÉV alagútját korábban azért zárták le, mert az alagútban a budai fonódó villamoshálózat kivitelezője a mennyezet repedését, illetve kisebb darabok leválását észlelte. A bejelentés után az alagút műszaki állapotának felmérése haladéktalanul megkezdődött, a szükséges munkát elvégezték, így hétfőn, az első járat indulásával helyreáll a forgalom. Ezúton is köszönjük az arra közlekedők türelmét és megértését. A Batthyány tér és Margit híd között legközelebb a nyári tanítási szünetben várható autóbuszos pótlás, amiről részletesen tájékoztatni fogjuk majd ügyfeleinket.”

  Vagyis a nyári tanítási szünetben megint kocsival kell járnom. De jó lenne tudni saccperkábé, mikorra várható ez…

Hozzászólások lezárva.