Otthoni WLAN-buhera

Egyik kollégám volt a tegnapi kreatív mutatványom ihletője (ne hívjunk múzsának egy három gyermekes családapát, oké?!), ugyanis rávilágított arra, hogy az irodában okozhat némi interferenciát az, hogy ugyanazon a wifi-csatornán sugároz egy access point meg egy wifis nyomtató (aminek néha használjuk ezt a funkcióját, úgyhogy nem kapcsolnám ki.

Az emailjében egy számomra ismerős grafikont küldött át, amit egy remek andoidos app-pal csinált. Már régen is láttam ezt az appot a kollégák telefonján és megállapítottam, hogy ez egy olyan app, ami nem létezik iPhone-ra és ritkán kell, de akkor nagyon praktikus lenne…

De mivel azóta sem lett androidos telefonom, ezért ez mostanáig kimaradt. Mostanában azonban mindenféle dolgokat tesztelgetek egy androidos tableten (erről majd esetleg később), gondoltam kicsit meghajtom az appot a terepen.

Otthon leültem a UPC modem/router mellé és bekapcsoltam. Ez a látvány fogadott:

Mit látunk a képen? Az amatőrizmus Mekkáját. De miért? – hogy Misit idézzem.

Azért, mert a legtöbb wifi-képes eszköz három csatorna egyikére vannak hangolva alapból, ezek a csatornák az egyes, a hatos és a tizenegyes. A képen látható 9 eszközből csak kettő üzemeltetője gondolt arra, hogy kivigye az eszközét az interferenciából.

Én magam is tapasztaltam, hogy az eszközök néha teljesen elveszítik a kapcsolatot a Wifivel, ez volt a jele annak, hogy ugyanazon a csatornán több eszköz osztozott.

Így aztán leültem a számítógéphez és beléptem a routerbe, és átállítottam a csatornáját. Ez lett belőle:

Itt látszik, hogy a gép mellett ülve még több eszköz van a hatos csatornán, vagyis ott még nagyobb a zűrzavar. Az általam választott nyolcason viszont én vagyok egyedül, a jelerősség is megnőtt emiatt (az én csatornámon sugároz az én routerem UPC Wi-Free szolgáltatása, az a duplázás).

Ami még érdekes, hogy anno a panelban már megcsináltam ezt a gyakorlatot, ott még több access pointot látni, de ott a régi Dell laptopnak olyan volt az wifi-drivere, ami kimutatta a csatornákat, úgyhogy így nem volt gond kiválasztani azt, amelyiken a legkisebb a tolongás…

Kár, hogy nincs ilyen app iPhone-ra.

Mindenesetre mostantól öröm, bódottá és interferencia-mentes wifi. Csak ajánlani tudom.

Otthoni WLAN-buhera” bejegyzéshez ozzászólás

    • illetve kb mindegy, nézegetem a router beállításait, semmi ilyesmit nem találtam, úgyse mennék semmire az infóval 😦

Hozzászólások lezárva.