New Horizons menetrend

Akkor lássuk, hogy mi fog történni a következő néhány órában!

Mivel a szonda nem tud egyszerre megfigyelni és sugározni (ezt nem pontosan értem, miért így csinálták meg, de mindegy), ezért kedden 3 óra 17 perc GMT körül elküldi az utolsó adatokat az irányítóközpontba, majd automata módban átkel a Plútó rendszeren. Ekkor a Plútó 600 pixeles lesz a képeken, holnap reggelre gondolom lesz belőle valami a neten is.

22 órán át nem fogunk róla semmit hallani, ahogy áthalad a Plútó és holdjai keringési síkján, a remények szerint minimális az esélye, hogy bárminek nekimegy. A megközelítés egyik érdekes eredménye, hogy nincs több holdja, mint amit a Hubble már évekkel korábban megfigyelt.

Szerdán 0 óra 53 perckor GMT várható az első telemetriai adatcsomag, amely érkezése azt jelzi, hogy a szonda sikeresen átkelt a holdak (esetleg gyűrűk) között és elkezdi küldeni az adatokat.

Ez, gondolom, eltart egy ideig, szóval az első nagy hír az adatok megérkezése lesz, utána pedig lesznek képek, adatok, sok-sok elemzés.

A szonda 31 000 mérföld per órás sebességgel áthalad a Plútó rendszerén (ott egy kicsit megrángatja a Plútó gravitációja, de némiképp lelassulva továbbhalad), majd még rendelkezik annyi üzemanyaggal, hogy egy másik, útjába eső objektum felé kanyarodjon – már ha sikerül eldönteni, hogy melyik legyen ez az objektum egyáltalán.

Érdekesség, hogy távolodva az árnyékos oldalról nem is nagyon tudna fényképeket küldeni (kivéve az árnyékkúpokon átkeléskor készülteket, amelyeknek fontos szerepe lehet az esetleges légkör, gyűrűk, gejzírek, bármi megfigyelésében).

Az átkeléssel befejeződik a Naprendszer belső területeinek felderítése.

Még olvasnivaló: