Jobbra tarts?

Valakik egyszer kitalálták, hogy legyen jobbra tarts a mozgólépcsőkön. Vitézy Dávid szerint ők kísérletezgettek ezzel. Emlékeim szerint nem ő volt ahhoz, akkor még tejfeles szájú óvódás volt, amikor ezt kitalálták, de ha fenntartja, hogy ő volt, akkor innen is üzenném neki, hogy legközelebb mivel kísérletezgessen…

Szóval, szerintem még anno Demszkyék gondolták, hogy ez biztosan bejött Nyugaton is (nem), terjesszük el Magyarországon is. Sajnos ebben az esetben átgondolatlan volt az ötlet, mert ez bizony Nyugaton sem jött be, bármilyen jó ötletnek tűnt.

Erre egyébként Vitézy Dávid szolgáltatta a például a ködös Londonból, ahol továbbgondolták ezt a dolgot, mert nem igazán jött be.

Engedtessék meg, hogy rendszeres BKV-felhasználóként (15 nap havonta biztosan kijön a 22-ből) kifejtsem ezt az egészet!

Sikerült a hosszú évek folyamán többé-kevésbé rászoktatni az embereket, hogy a mozgólépcsőn álljanak a jobb oldalra. Ebben a BKV is komoly szerepet vállalt.

Ezzel egyfajta felebaráti szívességet tehetett a többség azoknak, akik képtelenek időben felébredni/elindulni és az emiatt kialakult késésüket/frusztrációjukat a mozgólépcsőn próbálják meg behozni.

Amellett, hogy szolidaritásmentes társadalmunkban élve semmi okát nem látom, miért kellene nekem ezt tennem,a társadalom minden nap időben felkelő és a gyereket óvodába vivő és munkába menő többsége részeként ezt a fajta devianciát tolerálnom.

Az égvilágon semmi értelme rohanni a mozgólépcsőn, különösen csúcsidőben. Megmondom, miért.

Csúcsidőben a BKV/BKK olyan járatsűrűséget biztosít, hogy az utasok mozgólépcső előtti halomba gyűlése (ami ugye azért alakul ki, mert e hülyeség miatt a mozgólépcső gyk. fél kapacitással üzemel) nem gyorsít a kijutáson, de sokkal inkább lassít.

A bejutással más a gond, ott egészen egyszerűen az elektronikus jegy azonnali bevezetése oldaná meg a problémát, a bejáratoknál az ellenőrzés (ellenőrzés, lol) miatt feltorlódott tömeg sietős fele hiába szalad lefelé a lépcsőn, utolérem a peronon anélkül, hogy végigverném az összes szociálisan érzékeny (udvarias), jobbra félrehúzódó utastárs hátát…

Be kell tehát látni, hogy ennek nincs így semmi értelme. Viszont néha percekig tart a Délinél vagy a Batthnyány téren, mire a mozgólépcsőhöz jutok kifelé menet.

Arról nem is beszélve, hogy a BKV a nyár elején (amikor kitalálták, hogy nem lehet babakocsit tolni a mozgólépcsőn, aztán mégse) eltörölte a jobbra tarts szabályt a mozgólépcsőkön, úgyhogy mára “jogalapja” nincs a későn kelőknek, csak a jó magyar langyos víz, a jogászkodós fertő, az analfabéták diadala – még beszól a hülyéje, hogy álljak félre, mert ő siet. Aztán csodálkozik, amikor a peronon vagy a 139-es busz megállójában ráköszönök…

Szóval, javasolnál a BKV-nak, hogy legalább olyan hangosan propagálják, hogy tessék szépen megtölteni a mozgólépcsőt, hamarabb érnek, mintha sorba állnak a jobboldalni fogantyúért!

 

Jobbra tarts?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Jézusom Azsó, ez most komoly? Már ne haragudj meg, de azért ledegradálni valakit, mert ő nem akar a lépcső állni, mert haladni akar és ilyeneket írsz róla: “képtelenek időben felébredni/elindulni és az emiatt kialakult késésüket/frusztrációjukat a mozgólépcsőn próbálják meg behozni” gáz!
  Nem biztos, hogy azért mennek a lépcsőn, mert későn keltek és indultak útnak, csupán az idejük drágább annál, mint sem a lépcsőn álljanak. Nem is tudom, hova tenni most ezt a postot. Nagyon frusztrált lehetsz, ha ennyire zavar, hogy egyesek nem szeretnének a lépcsőn állni, hanem menni szeretnének. Főleg, hogy deviánsnak hívod azokat, akikkel nem értesz egyet. Kicsit fordítva is belegondolhatnál a dolgokba, hogy ne bántsd meg azokat, akik nem szeretnek állni a mozgólépcsőn.
  És lehet jönni a BKK járatok követésével, de mondjuk a külvárosba 10-15 percenként indul busz. Nem mindegy, hogy hazafelé menet elérek egy metrót, és ezáltal épp elérem a buszt, vagy elmegy az orrom előtt, és várhatok megint. Szerintem neked fogalmad nincs, milyen a külvárosban lakni, olyan helyen, ahonnan autóval is 20 perc eljutni a metróhoz, nem is említve a BKK járatainak menetidejét!

  • Lári fári! El kell indulni időben. A mozgólépcső veszélyes üzem. Állni és kapaszkodni kell, még így is történhet baj. Nem lökdösődünk meg tolakszunk egy perc előnyért. Lekésed a buszod? Majd jön a következő, vagy indulj el időben. Nem tapossuk le felebarátainkat csak azért, mert nem tiszteltük meg őket azzal, hogy időben elindulunk.
   De nem érted a lényeget! Ha ketten állnak a mozgólépcsőn egymás mellett, kétszer akkora a kapcitása, nem kell percekig totyogni az aljánál/tetejénél, odaérsz a buszodhoz!

 2. Újabb érdekes cikk: http://velvet.hu/bpma/2016/01/30/ennyi_idot_nyer_ha_siet_a_mozgolepcson/

  50 másodpercet nyert felfelé a fiatalember, aki a végére kifulladt. Ugye-ugye, egy perccel előbb elindulsz és nem kell tolakodni, igaz?

  Ha az emberek kisebbsége nem akarná az utazás közben behozni a lemaradását, amit mással töltött, akkor nem szívna a többség a tolakodástól. A mozgólépcsők is maximálisan kitermelnék a kapacitásukat, nem kellene a peronon tipegni a sietők miatt.

Hozzászólások lezárva.