Kilátó!

Ragozzam a konklúziót hosszasan, vagy írjam le az elején? Nem tudom, melyik a jobb.
OK, ide írom az elejére: Ma Magyarországon nem tudnak kilátót építeni.

Akit érdekel a folytatás, az kattintson!

A múlt héten elmentünk megnézni a vadiúj (még festékszagú) Hármashatárhegyi (röviden HHH) kilátót. A véleményem lesújtó. Elmondom röviden, mi a bajom vele (túl régen volt, hogy hosszasan ragozzam):

  • Alacsony. Alig emelkedik a környező bokrok fölé. Az alábbi képen is látszik, hogy néhány méterről is bokrok takarják, ami egy vicc. Most akkor kilátó, amiből ki lehet látni, vagy csak el kellett költeni a pénzt kilátónak látszó tárgyra?
  • Nem lehet a fagerendáktól kilátni. Most tényleg! Miért kellett ilyen vastag fagerendákat ilyen sűrűn a kilátás elé rakni? De ha már fából van és ilyen kacifántos! Ugye szépen le lesz felületkezelve 1-2 évente? Lesz egy majom-ügyességű bohóc, aki lecsiszolja és lefesti minden kiálló részét, ugye?

Komolyan mondom, a következő jelenet tanúi voltunk. Két bolond vénasszony jött felfelé az egyik ösvényen (nem tilos, úgyhogy szabad), az egyik három lépéssel a másik előtt járt, amikor felért a “csúcsra”. A mögötte jövő odakiáltott neki, hogy “Nincs is itt semmilyen kilátó! Te látod már?”. Az első nem látta a bokroktól. Ahogy ott küzdöttek felfelé, odaszóltam nekik, hogy “Jöjjenek, még három lépés, és meglátják, csak eltakarják a bokrok!”. Hát így történt.

Meggyőződésem, hogy ma Magyarországon nem tudna kilátót építeni. Mert ha ezt sikerült összehozni ide, akkor erre nincs más magyarázat. Nem lehet egy egyébként majdnem kopár hegytetőre olyan kilátót építeni, amit pár lépésről is alig lehet észrevenni, ráadásul hasonló okokból kilátni sem lehet belőle rendesen…

Másrészt, egy kilátó azért legyen annyira zárt, hogy ne söpörje le az embert a gerincen átbukó – jellemzően nagyon erős – szél az objektumról! A kilátó legyen legalább alul annyira zárt, hogy egy hirtelen jött eső elöl el lehessen bújni. Abból a szempontból sem árt némi szélvédettség, hogy az ember felmászik a hegy tetejére, leizzad, aztán felmászik a huzatba… Garantált tüdőgyulladás…

Ahogy nézem a képeket, belém vágott a felismerés, nem látok sehol villámhárítót! Tényleg ennyire bízunk a jószerencsében? Vagy a környező magas antennák miatt nem csap ebbe a festékkel átitatott gyúlékony szánalomba a villám?

Apropó, antennák. Milyen a kilátás a HHH tetejéről?

Megmondom, semmilyen. Annyira messze van mindentől, hogy különösebben lényegtelen, mit lát az ember. Néhány hatalmas antennától úgysem látni semmit, a többit meg a bokrok takarják el.

Nem ártott volna egy szemetes sem a környékre. A régi légvédelmi állások környéke és az erdő a bokrokkal tele van emberi ürülékkel. Igazán vonzó környék. Egy nyilvános WC? De egy info-tábla az van, amiről kiderül, hogy amint elkészül a turistaház, körbekerítik az egészet és belépőjegyet szednek ezért a szarért.

Megmondom, hogyan nézne ki egy kilátó az én olvasatomban a HHH tetején!

  • Alul legyen egy pici shop, kávé-tea default. Kis terasz. Székek, padok, szemetes.
  • Nyilvános WC.
  • Felette a kilátó, ami elég magas a zavartalan kilátáshoz. Szélvédett és napvédett.
  • Körben a környezet rendezve, kiganézva. A kilátást zavaró bokrok kivágva.

Ez olyan nehéz?

És nekem senki ne jöjjön a környezet védelmével, mert az, ami az elmúlt 70-80 évben folyt ott fenn, az nem környezetvédelem, hanem a gazdátlanul elhanyagolt ékes példája. Egy büfé, ami vagy nyitva van vagy nem, ahol a dobozos kóla is lejárt szavatosságú, ahonnét valami erodált úton és szúrós bozóton lehet feljutni a hegy tetejére, ahol nincs semmi, ahol egy valahogy odakerült beton pingpong-asztalra felállva lehetett egyáltalán valamilyen panorámát fotózni… Ahol egy hangárban (!), valami gyűjtemény lapult múzeum gyanánt, ami szintén sosem volt nyitva, sőt, még lakosok is voltak az arrébb álló házakban (vajon vezetékes víz és csatornázás hogy volt megoldva a hegy tetején lévő környezetvédelmi területen?)…

Mindegy, nagyon jó iskolapéldája ez a kilátó annak, hogy a legnagyobb jóakarattal hogy sikerült ezt a helyet/témát is rendesen elbaltázni…