Budapest közlekedése elesett

Mert a nagy kapacitású déli rész is befullad, ha kigyullad egy kamion az M0-n, de az északi oldal a maga hiányos rezüméjével az esztelen emberi beavatkozásnak esett áldozatul ma reggelre.

budapest20160919

Az Árpád-hídon hónapok óta tartó (kvázi soha véget nem érő) dilatáció-javítás kevés volt ahhoz, hogy egy összefüggő dugót alakítson ki az M0 budakalászi végéig. Ehhez kellett az átgondolatlan és logikátlan Róbert Károly körúti felújítás, melynek során az út kapacitása kevesebb, mint a felére esett vissza. Aki járt már csúcsforgalomban, az tudja, hogy ez az egyik neuralgikus pontja a pesti résznek, az M0 keleti szektor átadása előtt egy masszív dráma volt. Na, azóta nem lett felújítva az útburkolat, mióta a tranzitkamionok eltűntek innen.

Az illetékesek pedig úgy gondolták, hogy akkor most a jövő évi vizes-vébé miatt ez szükséges. Figyelembe véve, hogy a helyszínek úgyis csak gyalog vagy tömegközlekedéssel lesznek elérhetőek, elég nagyvonalú gondolat, de gondolom itt elsősorban a VIP-konvojok miatt kell hirtelen így belecsapni a lecsóba, az egyszeri magyeri autótulajdonos úgyis évente generáloztatja az autója futóművét, ha ezen az útvonalon jár…

Hát szóval, a budai oldal alig lélegzett fel a fonódó villamos és a Széll Kálmán téri rémálom után, Dél-Buda beszopta a teljes villamoshálózat leállítását a megállók felújítása miatt (erről két hete akarok írni, de nem jutott rá időm), de még a Szabadság-híd is 3 hónapig a szerelmesek és a jógaoktatók paradicsoma volt, a Bocskai út reménytelenül széttúrt kupacai között araszolva már úgyis tök mindegy volt.

Ehhez jött most a Villányi út – Alkotás utca megállóinak “felújítása”, ami leginkább az amúgy is neuralgikus Délinél okoz teljes közlekedési katasztrófát, a villamosokat pedig elterelik. Vagyis ez a szakasz nemhogy fonódni nem tud, de a teljes villamosforgalom leállt (tudom, van helyette villamospótló, ami király, csak ugyanúgy araszol a dugóban, mint a többi busz).

Na most, ehhez jön az Árpád-híd újbóli ellehetetlenítése, 10-11-es utak teljes lebénítása, gyakorlatilag a 3. kerület térdre kényszerítése. Ha paranoiás lennék, azt mondanám, hogy követnek ezek a felújítások engem, szóljon valaki, hová költözzek legközelebb???

robertkarolykorut_felujitas

És természetesen ahelyett, hogy éjjel-nappal dolgoznának, mint állat, ehelyett a magyarosch munkatempó lesz/van érvényben (tudom, aki nem ért hozzá, ne pofázzon bele). Azért azt hozzátenném, hogy egy kopóréteg-csere nem kellene hogy ennyi ideig tartson.

Azt is felvetném, hogy tényleg szeptembertől nyárig kell-e ilyet csinálni, amikor sanszos, hogy lesz rossz idő vastagon? Mert hála a globális felmelegedésnek, csikorgó fagyok nem várhatóak, de azért egy több napos esős időszak simán becsúszhat a korábban ősznek, télnek és tavasznak nevezett hűvösebb évszakban…

Így aztán ma még autóval jöttünk (az egyébként 15 perces út 60 percig tartott), de holnaptól HÉV lesz, annál is inkább, mert ebben a faltól-falig érő káoszban az egyébként remek 134-es busz is elakad, nem is érdemes próbálkozni vele… Este esetleg busz…

Szóval, kedves felebarátaim, inkább maradjatok otthon és gondoljátok át az életeteket, ha észak felől kellene bejutnotok a városba. Vagy induljatok el egy órával korábban (minimum)!