A BKK budai ámokfutása…

Ezt a posztot kb. két hete próbálom megírni, de sajnos annyi dolgom volt, hogy egyszerűen nem tudtam rá időt szakítani. Már-már azon gondolkodtam, hogy fogom az egész blogot és bezárom, mert annyira nincs időm posztokat gépelni… Mindegy, foglaljuk röviden össze, miről van szó.

A terminológiát kezdjük valahol az év elején, január 16-án indult el a fonódó villamos, ami visszaadta az óbudaiaknak a villamost, míg az Alkotás utca – Villányi út szakaszra romlást hozott, a Margit körútra pedig villamos-dugót.

Az illetékeseket szemmel láthatóan nem nagyon érdekelték a visszajelzések, vagy legalábbis csapnivaló PR keretében magasról tettek az utasokra. A fonódó villamosról több érdekesség is kiderült az elindulása után:

  • A Bécsi út/Vörösvári út végállomáson nem vált annyiszor zöldre a lámpa, ahány villamosnak ki kellene onnan hajtani, feladatát ellátni képtelen.
  • A Bécsi úton a 17/19/41 járatorgia üres villamosokat eredményez.
  • A Margit-körútra érve a villamos túlterheltté válik és a Móricz Zsigmond körtérig tömve van – még csúcsidőn kívül, hiszen akkor meg alig jár.
  • A 17-es csúcsidőben is percekig várakozik a Széll Kálmán téren, hogy ráhangolódjon a következő szakasz menetrendjére.
  • A Fehérvári útra érve a villamosok sorban állnak, annyian vannak, félig-meddig üresen.
  • A kiszolgáló budafoki kocsiszínhez hozzá sem kezdtek, a nyár elején kezdték el építeni a CAF-oknak szánt kocsiszínt, aminek ugye az a következménye, hogy a budai fonódó hálózatot az Árpád-hídon át töltik fel az ideiglenesen Pesten éjszakázó CAF-okkal.
  • Az új villamosok több utasra kevesebb ajtóval rendelkeznek, aminek az a következménye, hogy az utasok nem mernek a belsejébe bemenni, mert ha bemennek, a megállónál nem tudnak kijönni. Így aztán nehéz már a felszállás is.

Erre tett egy lapáttal a tény, hogy Bonnból hazaérkezve egyike lehettem az utolsóknak, aki átment a Szabadság-hídon, mielőtt 3 egész hónapra lezárták azért, mert… felújítják a fonódó szakaszon a villamosmegállókat. A hivatalos verzió szerint akadálymentesítik, de valójában ez csak a duma, EU-követelmény, muszáj. Ezért 3 hónapig szopatták a dél-budai utazókat, a Szabadság-hídon örömtáncot jártak a ráérő fiatalok és mindenki más szívott ezerrel.

Egy útfelújításnak tűnő akadálypálya-építéssel a Bocskai utat is kivonták a forgalomból, úgyhogy a nyári időszakban is állandósultak a torlódások a szinte nemlétező forgalomban is.

Ja, és persze nekiálltak a budafoki kocsiszínt lerombolni és egy újat építeni a helyére, amibe a CAF-ok beférnek… Íme egy szeptember eleji állapot a már közlekedő villamosról készítve (forrás Kalef Hírmondó/Facebook):

A szeptember eleji átadás körüli állapotokról a 444.hu közölt nagyon találó “Mekk mester egy este rettenetesen beseggelt, aztán bánatában felújította a Bartók Béla utat” címmel egy cikket, innen az alábbi kép is

De mit is látunk a képen?

  • A felújítás elvileg átadva, ennek ellenére a megálló, ill. egy forgalmi sáv is le van zárva.
  • A megálló szemmel láthatóan nem készült el.
  • A megálló nettó (hasznos) alapterülete kisebb lett, köszönhetően ennek a magasításnak.

Szerencsére a kisebb alapterület elég jól körülhatárolt korlátokkal, úgyhogy a tömeg kellőképpen egymáshoz dörgölőzhet.

Az első blikkre felfoghatatlan magasításnak egyébként kiderült az “értelme”. A BKK úgy képzelte, hogy kövirózsát fog ültettetni a Fővárosi Kertészeti ZRT-vel a megállókba, de meggondolták magukat. Így lett ez a magasított rémálom a megállóból. Gondolom, a látványterven jól mutatott a zöld csík, aztán amikor meglátták, hogy mennyibe kerül 35 megállóba több ezer négyzetméter növényzet ültetése és főleg! gondozása, akkor simán lehúzták ezt a tételt. Így inkább egy Bábel-tornya lesz minden megállóból. (Ezt a típustervet egyébként továbbviszik az Alkotás utca felé is, szóval legalább szépen egységesen mindenkinek jut Bábel tornya, annyira édibédi!)

És ezek ugyebár még készen sincsenek. Valamivel arrébb, a Fehérvári úton már felsejlenek a késznek látszó (bár a kivitelező szerint még félkész) megállók, ahol az akadálymentesítést sikerült úgy megoldani, hogy 3-4 centiméteres akadályok vannak a megállóban, ami egy kerekesszékesnek már gond lehet (főleg, ha hivatalosan ez már az, ami nem kellene, hogy gondot okozzon).

A teljes cikk ide kattintva olvasható!

Nehéz szavakba önteni, mi folyik jelen pillanatban Budapest útjain felújítás címszó alatt. Se tervszerűség, se terv, se semmi hasonló nem fedezhető fel nyomokban sem.

A végeredmény pedig silány minőségű, mint ahogy a 444.hu képein is látszik. Az utazókra hihetetlen terheket róvó felújítások közben folyamatos járatritkítások történnek, ami egyre kevésbé teszi vonzóvá a tömegközlekedést.

A koncepció átgondolatlan, ad-hoc jellegű tevékenységnek tűnik, a szakértők és a nagyközönség ötleteinek és tanácsainak, észrevételeinek meghallgatása nélkül. Eközben mindennél több pénzt költenek erre, ami azt mutatja, hogy ez az időszak meg fogja határozni a város életét a következő 10-15 évben biztosan, és míg a korábbi időszakokban nagyrészt előremutató és az idő által is igazolt beruházások és felújítások történtek, manapság nem látni a koncepciót ill. amit látni belőle, abból semmi jóra nem lehet számítani.

És a végére még maradt az atombomba erejű felújítás, amit csak így leírok ide búcsúzóul: M3 metró felújítása… ???