Már megint az almás cég…

 

Megvolt a második őszi nagy Apple bemutató, ez ugyebár a számítógépekről szólt. Az Apple húzott egy olyat, amitől a legtöbb Apple-rajongónak is megbicsaklott a bankkártyája, amikor arra gondolt, hogy ezt most megveszi.

Gyere Johnny, mondj valamit mentségedre!

Szóval tökjó a rengeteg nagyon jó minőségű részlet, a Retina-kijelző meg a Touch-bar…

De a következő a probléma:

Összesen két darab, USB-C típusú csatlakozó van rajta (plusz az iPhone-kból éppen száműzött jack-dugó), amitől kicsit elbizonytalanodtak a Pro júzerek. A probléma ugyanis az, hogy jelen pillanatban nincs USB-C csatolós eszköz a piacon. Az iPhone-k, és nem kivétel az iPhone7 sem, nem USB-C-t használ, hanem Lightningot. A gyors monitorok pedig Thunderbolt-2-t, ami meg már bele lett csomagolva az USB-C-be.  A legújabb iPhone-hoz külön kábelt kell venni, hogy össze lehessen dugni egy egymilliós MacBook Pro-val? Vicc.

(Ezért mondtam azt korábban az iPhone 7 kapcsán (nem biztos, hogy írtam róla), hogy én nem most borítanám a bilit a jack-dugó eltávolításával, hanem sokkal inkább az USB-C eszközök megjelenésekor tüntetném el az analóg kimenetet úgy, hogy egy USB-C maradna az iPhone-kban. Ezzel persze magukra borítanák a bilit szintén, mert csak az Apple használja a Lightningot és úgy tűnik, csak a hordozható eszközökön.)

Visszatérve a Mac Pro-ra, azért a pro felhasználóknak jól esett volna az SD-kártya meg a HDMI-foglalat megtartása, hiszen egy pro eszközön nagyon fontos az adatok importálása és exportálása. Ezt most adapterekkel kellene megoldani, ami egy vicc.

Arról nem is beszélnék, hogy miért véknyítják és viszik az ultra-portable irányba a Mac Pro-t, amikor egy pro eszköznek sokkal fontosabb az, hogy minél tovább menjen akksiról a terepen mondjuk. De ezt olyan régen emlegetik az iPhone kapcsán, hogy tényleg hagyjuk.

Mindehhez két dolog tartozik még hozzá, az egyik az, hogy alig tapasztalható sebességnövekedés (amit a pro júzerek nagyon várnak), a másik pedig az ár, ami nagyon magas (az 512 GB-os SSD-vel és 4 (azaz négy!) USB-C/Thunderbolt-3 porttal rendelkező csúcsmodell 1 029 990 Ft).

Ennyi pénzért már elhalványul a termék egyedi dizájnja és a sok-sok Apple előny. Ennyi pénzért már bőven lehet egy remek Dell laptopot venni, akár XPS-t, akár valami dokkolós csúcsmodellt, ahol port-kánaán van, egy jó nagy monitorral vagy UHD tévével. A Windows 10 pedig egész jó lett, a Windows 7 utáni időszak méltó örököse. Egy korrekt androidos telefonnal (Google Pixel, Samsung Galaxy S7, valamilyen Sony csúcsmodell talán) ugyanolyan Pro tud lenni, mint egy ilyen szerintem is nagyon rossz irányba kanyarodó MacBook Pro. És kompatibilis a világ 99 százalékával.