Családi fotók archiválása-project

Úgy tűnik, az idei évre megtaláltam a programot a hosszú téli estékre, ez pedig a régi, tényleg régi, réges-régi családi vonatkozású fényképek digitalizálása. Kezdjük azzal, hogy hogyan nem szabad csinálni!

Avagy mitől mennek csődbe a szkennergyártók?

Szóval, úgy kezdtem bele, hogy elővettem a HP all-in-one készüléket és elkezdtem szkennelni a képeket. 5-t beszkenneltem, utána utómunkák, kutyafüle. Elment vele a ritkán szabad szombat délelőtt. Hülyeség. Felejtsd el! Aztán amikor megint ráveszem maga, akkor jön a driver conflict, meg a reinstall, na hagyjatok békén, ezt most nagyon komolyan mondom!

Piszok mázli, hogy éppen megjelentetett a Google egy új appot iOS-re és Androidra, úgyhogy felvettem a fonalat ismét!

Gondoltam, berakok ide egy bemutató videót. Az első találat ez a videó a Google-től, ami pontosan leírja az utat, amit én is bejártam. A régi fotók begyűjtése (persze, se padlás, se mosómedve), a szkennelés… Nagyon jól mutatja, min megy át az ember, miközben ott van előtte egy számítógép-teljesítményű mobiltelefon fényképeket megszégyenítő szenzorral és optikával…

Kicsit aggódtam, hogy a nagyon régi, nagyon pici 5×5 cm-es fényképeknél nem lesz elég a felbontás (már azon agyaltam, hogy előszedem a nagygépet és állvány, tárgyasztal, minden befigyel), de szerintem megfelelő. A kis képek eléggé kunkorodtak, úgyhogy egy üveglappal leszorítottam őket, a tükröződést az app kiszedi a többszörös expozíciókból.

A méreteket mutatja az A4 papíron a 10×15-ös üveglap, alatta az 5×5 ös kis kép 1960 környékéről…

Az eredmény pedig ez:

A képernyőn nézve már túl is van nagyítva. A képen egyébként nem tudom, kik vannak, nem ismerem őket, sajnálom.

Ennél egyszerűbb alighanem sosem lesz. A minőségen lehet vitázni, de nyilván (a nullához képest) sokkal nagyobb anyagi beruházást igényelne ennél jobb minőséget kihozni ezekből a képekből.

A képek sorsa? Mennek a felhőbe, a Facebookon létrehozott zárt csoportba a rokonoknak. Meg persze megy az auto-backup a Google Photos-ba.

Nagyon kellemes érzés látni ezeket a régi fotókat, a régen látott arcokat, a már csak emlékeinkben élő szeretteinket.

Családi fotók archiválása-project” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Egy régi fényképről… | AZso dot net

Hozzászólások lezárva.