Szeretnél két évre egy ideiglenes piacot a szomszédodba?

Hát én nem. Ha esetleg nem kapsz agyvérzést a munkahelyedtől, az analfabéta autószerelődtől, akkor a lakóhelyed önkormányzata intézi neked a kórismét…

Tegnap jövünk hazafelé, dugóban araszoló busszal, mint az igazi prolik, hőemelkedéses gyerekkel, akinek már nincs étvágya, ami a gyengébbek kedvéért a közelgő felsőlégúti fertőzés okozta (mondjuk arcüreg-) gyulladás biztos jele, a kretén autószerelőkkel a vonalban, akik százezerért nem csinálták meg az elrontott klímát, amit ők rontottak el végképp és akkor a ház melletti üres telken, ahol valami parkoló-szerűség volt, szembejön ez a tábla.

 

Ezek a nyavalyások ide akarják fogják rakni a békásmegyeri piac felújítása miatt a piacot. Az önkormányzat 4,8 milliárd forint állami támogatással vadonatúj piacot fog építtetni, mélygarázzsal meg minden. Az építés idejére – 2 év! – a piac egy közeli ideiglenes parkolóban lesz. Ez a parkoló a házunk melletti sétány végén található. Mutatom térképen:

“A” betűvel jeleztem a piac mostani helyzetét. Ott a HÉV-megálló kijáratánál, északról és délről érkező és oda távozó tömegközlekedéssel, parkolóval. “C” betűvel jelöltem az ideiglenes helyszínt, az otthonunk közelében. Később még szóba kerül a “B” betű is. Azzal senki se fáradjon, hogy nekiáll prolizni meg panelozni, maradjunk annyiban, hogy sok lakópark megnyalná az alapjait, ha ilyen parkok vennék körül, mint ezeket a lakótelepi épületeket. A szivattyútelep sem zavaró, szaga/hangja egyáltalán nincs, a lombos fák eltakarják, amíg van rajtuk lomb. A kérdéses parkolót egyébként senki sem használja (ezek szerint azért, mert ez az önkormányzaté, az meg jó gazda, ugyan minek hasznosítaná?), a másik fele pedig fizetős parkoló, ahová a céges autókat és egyéb értékes autókat tesznek a gazdáik 1400 Ft/nap áron (persze a bérlet olcsóbb).

Szóval, itt lesz a piac két évig. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy felismerjük, ez a környék megszállásához és eltiprásához fog vezetni. Egy ilyen méretű piac nem kis terhelés egy környéknek. Hajnalban megjelennek az őstermelők teherautói, hozván a nagybaniról az árut (ha érted az ellentmondást, te vagy az emberem). Rengeteg göngyöleg keletkezik, rengeteg szemét keletkezik. A jövő-menő emberek minden bokrot vécének használnak. Parkolni lehetetlen lesz, mert így is az, este szinte alig van parkoló, vagy kilométerekre. Ezzel egycsapásra megoldódik majd a probléma, hiszen a fa tetején is parkolni fog a bioeledelért céges autójával érkező értelmiségi réteg, akiknek senki ne mondja meg, hogy mit csináljanak, mert ők tudják.

Nem kell ragoznom, hogy a tömeg a bűnözőket és hajléktalanokat is idevonzza (akik jelenleg a HÉV-végállomás környékén táboroznak), a magyar rendőrséget meg tényleg ne bántsuk, halottról csak jót, rosszat minek?!

Hogy miért vagyok ilyen ellenséges? Hogy miért nem örülök annak, hogy felújítják a piacot (Építenek egy újat, bocsánat.)? Mert itt lakok. Bár a jövőbeli terveimen ez sokat változtat, mert ha ez az elmebaj megindul (jó hír, hogy máris egy hónap késésben vannak magukhoz képest is), akkor ez egy élhetetlen, büdös szutyok lesz. Széttaposott parkokkal, kifosztott (amúgy sem túl acélos) köztéri bútorokkal és infrastruktúrával. De van egy még okom tudni, hogy miért lesz ez egy rakás szar!

Mert ez a szar minden szombaton megtörténik “őstermelői piac” álnéven a Pünkösdfürdő utcában.

És itt jön képbe a fenti térképen jelölt “B” terület. Ez a parkoló minden szombaton a magyar kultúra valódi arcát (legalját) megmutató parádé. Egy arra teljesen alkalmatlan területen, mindenféle infrastruktúra (nem kell túlspilázni, néhány konténernyi nyilvános vécéről és irodáról/elsősegélynyújtó helyről/hasonlókról) beszélek), bármiféle hatósági ellenőrzés nélkül árulható bármi. A környéket ellepik a tilosban parkolók, de annyira, hogy az egyébként is nagoyn ritkán járó 34-es busz alig tud előrejutni a Pünkösdfürdő utcában. A környéken gyakorlatilag szombat délelőtt lehetetlen közlekedni autóval, mert az úri vásárlóközönség természetesen autóval érkezik és leszarja a parkolási szabályokat, jártunk már úgy mi magunk is az itt eltöltött néhány hónap alatt, hogy nem jutottunk ki a Pünkösdfürdő utcán a 10-es útra, miután a másik irányban a Hadrianus utcánál is beragadtunk a dugóba. Ez az “MDF”-piac, ami a rendszerváltás lelkes anarchizmusának sötét öröksége, több helyen a városban előkerül a semmiből szombat délelőttre, ahol a láthatóan fatőkű, tehetetlen, ostoba önkormányzatok nem tesznek semmit azért, hogy legyenek kultúrált piacok és ezek a mocsoktanyák megszűnjenek.

Szóval ez a “B” helyszín tökéletesen mutatja azt, hogy az ilyen ideglenes piacok hogy néznek ki, mit okoznak. Az a környék napokig a szombat délelőtti pusztításról szól. Mi lesz itt, ha két évig piacozgatnak? Elképzelni is nehéz/borzasztó.

És nekem ne jöjjön senki azzal, hogy majd rendet tartanak, meg takarítanak, mert ezt kifejezetten nehezemre esik elhinni. A mostani gyakorlat a mostani piacnál látható, elképesztő kosz, mocsok, télen hó, latyak, méretes pocsolyák, mindenhol szanaszét parkoló autók, gyanús alakok – ez lesz itt a sarkon is? Egy lakóövezet kellős közepén?

Elhibázott lépésnek tartom ezt.

Békásmegyer legnagyobb gondja nem a piaca volt. Ne felejtsük, a piac az az abban a tévhitben élő, főleg időskorú közönség vadászterülete, akik azt hiszik, hogy a velük egykorú elárusító egy őstermelő (és nem egy csaló, mert ugye az öregemberek becsületesek; HAHA!), aki a saját kis földjén megtermelt árút behordja neki a kezében a piacra. A piac a rövidtávon gondolkodó idős korosztály találkozási helye. Nincs értelme egy hétköznap üzemelő piacnak a külvárosban, ami egy alvóváros és nappal kihalt. Tudom, a kismamák. Na hagyjuk.

Szóval, Békásmegyernek nem az a gondja, hogy szar a piaca, mert egyébként mindene szar. Szar az úthálózat, szar a tömegközlekedés, szar az orvosi szolgáltatás, szar a posta, szar a boltok. Még zebra sincs a lakótelep közepén, ahol száguldoznak az autók (éppen tegnap akart elgázolni egy nyilván a közeli lakóparkból a kis utcánkon átszáguldó és az egyetlen zebrát is semmibe vevő fiatal kismama egy vadonatúj BMW egyesben, amint éppen edzésre sietett, nyakában a fehér fülhallgatózsinórral, hátul az óvodába fuvarozott gyerekkel). És el is érkezünk a legnagyobb problémához. Békásmegyert elborítja a tranzitforgalom. A Dunakanyar és az M0/dunántúli agglomeráció felől érkező forgalom a Szentendrei úton próbál meg reggel bejutni a városba. Először eldugul a 10-es, de szép apránként eldugul a Hadrianus, a Madzsar József utca, a Pünkösdfürdő, a Királyok útja, Csillaghegy apró menekülő útjai, aztán végig az egész kertváros, Pók utca, minden. Mint amikor … hagyjuk a hasonlatokat, képtelen vagyok rá, annyira ideges vagyok.

Van kollégám, aki Fótról jár dolgozni hajnalban, hogy elkerülje a dugót. Gratulálok.

A HÉV, amit éppen most adott el ingyen a főváros a MÁVnak (ez mekkora parasztvakítás), csurig-dugig, hiába jár ötpercenként. A megállók korszerűtlenek, némelyik szerintem rossz helyen is van, a vágányok, a szerelvények korszerűtlenek. Néhány éven belül baj lesz velük, mint a hármas metróval. Négy busznak is van végállomása a Békásmegyer Duna-felőli részén, amire még elismerően is gondolhatnánk, azonban a buszok másik végállomásai messze vannak, nem ráhordó jelleggel működnek, hanem távolsági járatként a Flóriánhoz, Újpestre vagy Rákospalotára. Ritkán is járnak, egyszerre jönnek, utána semmi tíz percig. Iskolaszünetben még rosszabb. Csúcsidőben túlzsúfoltak, de nem is ez a fő probléma (bár ne bagatellizáljuk el), hanem az, hogy elakadnak a dugókban, már azelőtt, hogy kijutnának a lakótelepről. És visszafelé is, mert bejutni sem tudnak.

Estefelé ugyanez. A rutinos versenyzők már meg sem próbálnak a Szentendrei úton kifelé haladni, hanem jönnek a Pók utcai lakóteleptől az összes utcán felfelé – a haladás látszatát élvezve pöfögik végig a kertvárosi utcákat, hogy utána a Pünkösdfürdő és a Hadrianus utcákon elakadjanak és pöfögjenek hosszasan, ahogy nem tudnak kijutni a 10-esre – ezek pedig lakóövezetek elvileg.

Békásmegyernek a közlekedését kellene fejleszteni az alábbiak szerint:

  • Békásmegyer HÉV-állomás kereszteződés teljes áttervezése: megkockáztatom, hogy talán össze lehetne hozni, hogy ne kelljen felüljárót építeni, de ez mégiscsak Buda északi kapuja, elképzelhető, hogy nem lehet megúszni, hogy a kettévágott városzrészt egy felüljárós átjáróval tehermentesítsék.
  • A 10-es úton lévő összes lámpa újratervezése (kifelé ne fogja meg semmi a forgalmat, nem praktikus)
  • HÉV felújítása nagy tempóban
  • M0 továbbépítése, tranzitforgalom kitiltása
  • belső úthálózat felújítása (Pünkösdfürdő utcával az élen)
  • lassító berendezések elhelyezése a száguldozók ellen
  • BKV járatok ráhordóvá alakítása (a HÉV felújítása után senkinek ne jusson eszébe buszra szállni, ha a Szentlélek tér környékére megy (A Filatorigát megállót a Bogdáni út végéhez kellene áthelyezni, ahol a mostanihoz képest az út másik oldalán lenne a buszvégállomás, ha nagyon muszáj)
  • A tömegközlekedésnek fontos elem lenne egy Aquincumnál kialakítandó tömegközlekedési centrum kialakítása, ami a vonat-hév-távolsági buszok utasait rendszerezi. Annál beljebb sárga busz nem mehetne (se KNYKK-s fehér, a jó édes anyjukat).

És ha ez mind megvan, akkor neki lehet állni piacot rendberakni, parkokat rendbe rakni, Királyok útját rendbe rakni, parkolóházat építeni, mozit, stb.

Dehát ki vagyok én, hogy ezt jobban tudjam. Senki, teljesen igaz. De itt lakom, nem csak a Google Maps-t nézegetem, amikor egy két évig ideiglenes piacnak helyet keresek. Én nagyon remélem, hogy ez az ideiglenes piac nem fog tetszeni  a célközönségnek és/vagy a kofáknak és leszoknak a környékről villámgyorsan.

A jó hír az, hogy ha mégsem így fog történni, akkor a gyönyörű parkos környezetből két év alatt egy széthugyozott, összeszart lepukkant panelcsanel lesz, olcsó ingatlanárakkal. Viszont azt már lehet, hogy én sem várom itt meg.

1409 pusztába kiáltott szó.