Veszélyhelyzet

Korunk egyik történelmi pillanata. Minden kornak megvan a maga pillanata. Ennek a kornak ez lehet az egyik.

Tudod, hogy hol voltál 1989. október 23-án, amikor Szűrös Mátyás kikiáltotta a Magyar Köztársaságot? 2001. szeptember 11-én, amikor leomlottak az ikertornyok? És 2020 március 11-én, amikor a kormány az egész országra kiterjedő vészhelyzetet hirdetett a Vuhanban kitört és mára világjárvánnyá fejlődött koronavírus-járvány miatt?

Nos, én tudom.

1989-ben a Kossuth téren voltam, a tömeg hangos fújjolásban tört ki, amikor Szűrös elvtárs a baráti Szovjetuniót emlegette, majd szépen korrigálva az amerikai Egyesült Államokat kezdte dicsérni…

2001-ben a Kodaknál értesültem a hírről, lementünk a portára, elővetettük a portással a tévéjét és ott néztük döbbenten újra-meg-újra, ahogy az emberekkel teli repülőgépek becsapódtak a nyugati világ jelképeinek számító felhőkarcolókba.

2020. március 21-én is a munkahelyemen voltam, ahol már lassan két vagy három hete letiltottak minden utazást, majd minden rendezvényt – és ez nem egy magyar cég, hanem a DT egyik leányvállalata. Az irodák megteltek, ahogy mindenki bejött dolgozni, kicsit talán szokatlan is volt, hiszen a legtöbben havonta 5 napot otthonról dolgoznak, néhány napot utazgatnak is, szóval ritkán van úgy tele az iroda, mint mostanában.

Emlékszem, a koronavírusról a hírek igazából akkor fordultak komolyra, amikor február 23-án ültünk reggel a mecseknádasdi szállásunkon, vártuk a háziurat, hogy elindulhassunk a mohácsi busójárásra és a nappaliban ment a tévé. M1 – nem nagyon volt más és arról beszéltek, hogy két olasz területet lezártak a koronavírus miatt. Ma ott tartanak, hogy naponta több száz beteg kerül kórházba és több, mint százan halnak bele a fertőzésbe.

Persze, főleg öregek és betegek, de ők is valakinek a szülei, nagyszülei, gyászolják szeretteik. Csak számok, statisztikai adatok? Nem, emberek.  Hétfőn lezárták Olaszországot, a külföldiek menekülnek.

Szerdára bezárták az iskolákat Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában. Ma úgy kezdtük a Windows 10 rollout első napját, hogy lehet, hogy egy darabig nem nagyon lesz folytatás… Miközben tudjuk, hogy a megrendelt notebookok érkezése bizonytalan, mert azt sejteni sem lehet, hogy vajon elkezdtek-e dolgozni a csonkingi gyárban???

Végül csak az egyetemeket zárták be, ami tekinthető logikusnak, hiszen jelen pillanatban a betegek és a megfigyeltek nagy része egyetemista. Azt kizárták, hogy minden iskola bezárjon. Elképzelhetőnek tartom, hogyha az iskolák környékén kialakul egy góc, akkor egy megyében bezárhatják az iskolákat… Ettől függetlenül egyre szigorúbb a helyzet.

Korunk nagy pillanata ez, benne vagyunk nyakig. Mint egy háború kezdete. A vírus ott ólálkodik odakinn és senki sem bújhat el előle. Vagy elkapjuk, vagy nem. Talán lesz ellene vakcina, de az is lehet, hogy nem.

Vajon mi jöhet még? Vajon milyen hatása lesz ennek az gazdaságra? Hány légitársaság, utazási iroda, szállásadó fog csődbe menni? Mibe fog ez nekünk kerülni? Meglátjuk.

 A legfontosabb intézkedések:

  • Beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó. Nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le; a karanténokról szóló határozatokat a határon megkapják.
  • A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal (valójában 24 órán belül) visszaállítják a határellenőrzést; a repülő-, vonat- és buszjáratok fogadását Olaszországból leállítják szerda éjféltől; onnan csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják, de ez minden érintett határszakaszon személyi ellenőrzést jelent.
  • Szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevőket, és azokat is, akik megszegik a karantént.
  • Bezárják az egyetemeket, csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől; az egyetemi oktatás csak távoktatásként történhet.
  • A 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják. Ez a gyárakra, munkahelyekre, éttermekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, a szórakozóhelyekre, mozikra és színházakra azonban igen, függetlenül a nézők számától. Zárt kapus meccsek lesznek a futballban is.
  • Azt egyelőre nem tudni, az intézkedés érinti-e a templomi miséket, erről egyeztetések folynak. A döntés nem vonatkozik az Országgyűlésre, mert annak „háborúban is ülésezik és üléseznie kell”, mondta Gulyás.
  • Felfüggesztik a Határtalanul programot.
  • Megtiltják az iskoláknak a külföldi kirándulásokat.
  • A diákok nyári kéthetes külföldi nyelvtanfolyamát is egy évvel elhalasztják.
  • A technikai rendelkezéseket is könnyítik, így például a lejáró okiratokat (például személyik, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is.

Gulyás szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása. Az Európai Unió 28 tagállamából 15 ország döntött az iskolák teljes vagy részleges bezárásáról, de a miniszter szerint mi ahhoz a 13 országhoz tartozunk, amelyek úgy látják, hogy az iskolák bezárására egyelőre nincs ok. Amint gyerekeket is fog érinteni a vírus, újabb intézkedésekről dönthetnek. „Teljesen kizárt”, hogy az egymillió iskolás gyerek ne lépjen ki az utcára Gulyás szerint.