Korlátozásnapló #1

Pénteken kihirdették szombattól a kijárási korlátozást, úgyhogy mostantól korlátozásnaplót nyomunk, ez az első munkanap.

Elvileg ez két hét lesz, amivel együtt már egy hónapja lesznek zárva az iskolák, küszöbön a tavaszi szünettel, de nem közvetlenül előtte.

Mindegy, meglátjuk.

Szerencsére az autó üzemképes (bár lenne még mit javítani rajta), úgyhogy el tudtuk látni a kötelezettségeinket, hiszen a szülői kötelezettség kapcsán és ki kellett mozdulni, illetve segítségre szoruló idős személynek segítés kapcsán is tudtunk mozogni.

Az Auchanban nagyon sokan voltak, a többség maszkban. A szappanok szinte teljesen üresek voltak, ezt leszámítva minden polc tömve volt. A húspultban lévő hús viszont már napok óta fonnyadhatott a napon, úgyhogy azt dobozosat vettem, az sokkal frissebb volt.

Annyi mindent vásároltam, hogy tele lett a hűtő.

A Mamától kapott ételekkel tele lett a mélyhűtő, de a rendes hűtőbe is jutott három adag, úgyhogy dugig van. Most hétvégén nem kell vásárolni, legfeljebb pékárut mondjuk az Aldiban.

Rendeltem viszont maszkot a neten, mert kicsit zavar, hogy nincs nekünk még minimális védelem sem. Lehet, hogy nem sokat ér, de olyan ez, mint a téli gumi. Akinek nincs, az csúszik bele a többi téligumis autóba. Mivel a maszk elsősorban arra való, hogy a leheletben lévő nyálra tapadt vírusok ne jussanak ki, ezzel nem magát óvja, hanem mindenki mást. Vagyis ha mindenki hordja, akkor aki beteg is, nem fertőzi meg.

Értem, hogy a WHO biztos jobban tudja, de nekem úgy tűnik, a WHO is csak enyhíteni akarja a pánikot. Mert maszk az nincs.

A munkában is szükség lesz rá, amikor a jövő héten a beérkező új laptopokkal kell foglalkoznom.

Ausztriában kötelező lesz a boltokban maszkot viselni, amit a bejáratnál osztanak ki. Nálunk Csepelen valaki a piac bejáratához rakott ki maszkokat és kesztyűket – ez szerintem a modern hozzáállás.

Mindegy, rendeltem maszkot, amit mosni és vasalni kell, utána újra használható.

Angliában akkora a gáz, hogy ipari vállalatok kértek meg, hogy lélegeztetőgépeket gyártsanak helyben. Nem katonák szállták meg a gyárakat, hanem kértek. A hívó szóra a Dyson már el is készítette fapados, de működő gépét, de az angliai székhelyű F1 csapatok is a gyárleállás miatt átállnak lélegeztetőgép gyártásra. Persze ez nem klinikai ER-lélegeztetőgép, hanem egy gép, amelyben a motor nyomást állít elő, hogy könnyebb legyen a lélegzetvétel. A kisebb légzési nehézségeken ez segít, megkönnyítve a gyógyulást és felszabadítva a klinikai gépeket a súlyosabb esetek részére.

Mára egyébként több érdekes történet is érkezett, ami az európai gócpontok kialakulásáról szól.

Az egyik a betegség olasz-spanyol kapcsolatát támasztja alá. Volt egy Atalanta – Valencia focimeccs Bergamoban február 19-én, ahol 40 000 néző volt jelen. Az első korlátozásokat a betegek feltűnése után február 23-án vezették be. Ez pedig azt jelenti, hogy bizony  “Egy igazi biológiai bomba volt az a mérkőzés.” – ahogy a bergamói polgármester nyilatkozta.

Bergamo pedig az elmúlt két hétben benne volt a sűrűjében.

A másik európai gócpont pedig az ausztriai síparadicsom, a festői Ischgl, annak is egy kocsmája, a Kitzloch volt.

Az izlandi hatóságok március 5-én jelezték a tiroli hatóságoknak, hogy az Ischgl-ből visszatérő izlandi turistacsoport egy részének pozitív lett a vírustesztje. Az osztrákok március 7-én jelentették be, hogy a Kitzloch bár felszolgálója betegedett meg, majd további 16 alkalmazott kapta el a vírust. A bejelentés után napokig buliztak a turisták gyanútlanul. A többszáz fős bulikon senki sem sejtett semmit.

Aztán egy héttel az izlandiak jelzése után bezárták a bárt, és kitört a pánik. A helyiek megpróbáltak minden turistát hazazavarni. A turisták pedig hanyatt-homlok menekültek.

A sztori érdekessége, hogy egy cég összegyűjtötte az anonim telefonadatok alapján, merre menekültek a népek.

Íme:

Főleg a németek menekültek haza, de jutott belőlük UK-be, de valaki egészen a Fekete-tengerig ment (alighanem fertőzötten). Jutott belőle Magyarországra is, valaki ott a Dunántúlon járkált, látszik a térképen. Mert a sztorit elmesélő pincér is beteg lett, ahogy a nála járt ismerősei – a vírus nem válogat…

Így terjed ez a szar. Nem válogat.

A mai napon

  • Olaszországban 101 739 beteget találtak és ebből 11 591-en haltak meg;
  • Spanyolországban 85 195 beteget találtak és ebből 7 340-en haltak meg – a focimeccs;
  • Németországban 63 929 beteget találtak és ebből 560-an haltak meg (Ischgl-effekt).

Ez a három ország vezeti az európai “ranglistát”.

Érdekes módon az USA megelőzött mindenkit, bár ebben nincs is akkora meglepetés. Egy narancssárga bőrű bohóc vezeti az országot, amelyben ő maga építette le az előző elnök szocialistának titulált közegészségügyi rendszerét, ő maga rúgta ki a Fehér Ház járványügyi irodáját. Szóval adott egy korszerű ország, ahol mindenki járkál fel-alá, az ellátásra senkinek sincs pénze, szociális háló nem létezik – történelmi okokból.

Szóval, bizonyos értelemben sötét egy hely. De ha ránézek a Jones Hopkins Egyetem térképére, akkor azt látom, hogy város-szinten lebontva jelenik meg a betegek száma. Rögtön látszanak a gócpontok – nyilván a metropoliszok -, de ha Average Joe-t érdekli a városa adata, láthatja.

usa_covid

Ma Magyarországon a tisztifőorvos nem hajlandó sem területi, sem más statisztikát közreadni – a magyar közvélemény beéri azzal, hogy

  • Magyarországon nincsenek gócpontok;
  • Magyarországon mindenhol jelen van.

Eközben a legtöbb vidéki azt hiszi, hogy ez egy budapesti probléma.

No, be is fejezem, ez inkább lett vírus-poszt, mint korlátozás-poszt, sajnálom.