Amerika visszatért az űrbe…

… tegnap a floridai Cape Canaveral-ból felszállt a Falcon-9 hordozórakéta, amelynek tetején ott volt a Crew Dragon űrkapszula, benne két amerikai űrhajóssal. Az Egyesült Államok visszatért önerőből az űrbe kilenc év után.

Robert Behnken és Douglas Hurley veterán űrhajósok vállalták azt a nem kis kockázatot, hogy egy vadonatúj fejlesztésű űrhajóban elsőként utazzanak.

A kilenc Merlin rakétahajtómű hibátlanul teljesített, az első fokozat rendben leszállt az óceánon hánykolódó hajóra, szóval minden flottul ment.

Felszáll a sárkány

Az űrkapszulát, amelyben egyébként heten utazhatnak egyszerre (és nyilván nem túl hosszú ideig) az utasai el is nevezték Endeavour-nek, ami igyekezetet, erőfeszítést jelent, és persze utal a hasonló nevű űrsiklóra, amelyen mindketten repültek a Nemzetközi Űrállomásra. Egyikőjük a japán modult vitte fel és szerelte össze, a másik a Tranquility modult és a kupolát. Mondhatni, veterán űrhajósok.

Az űrkapszulát egyébként csak négy székkel akarja használni a NASA, és bár elvileg részben újrahasznosítható, a SpaceX egyelőre minden küldetéshez újat fog gyártani.

Persze volt para a járvány miatt, de remélhetőleg nem kapták el és nem viszik fel megfertőzni a többieket…

Az űrhajó 19 órás út után éri el az űrállomást, ahol egytől akár több hónapig is maradhat. A határt a Crew Dragon űrhajó napelemeinek élettartama szabja meg, ez ennek a változatnak még rövidebb idő, a következő modelleknek már hat hónap lesz az üzemideje, akárcsak a Szojuzoknak.

A Falcon-9 hordozórakétát és a Crew Dragon űrkapszulát is az Elon Musk érdekeltségébe tartozó SpaceX vállalat hozta létre. Ez egy magáncég, ami leszerződött a NASA-val. 23 millió dollárért űrhajóst tudnak vinni az űrállomásra szemben az oroszok 76 milliós árával (emlékezzünk ezekre az összegekre, amikor majd a második magyar űrhajós számlái után érdeklődik majd a parlamentben az ellenzék).

Gyakorlatilag sikeresen privatizálták a személyszállítást a NASA-nál, miközben a NASA maga is dolgozik a saját hordozórakétáján és űrhajóján – ennek az összegnek a sokszorosáért.

A fellövés után egyébként a Crew Dragon elrepült felettünk. Gyors volt, mint egy műhold, de jóval fényesebb volt. Le is fotóztam…