Elkezdődött az iskola!

Lássuk, hogy állunk két nap után!

Az idén kedden kezdődő (és kedden végződő) tanévből már két nap telt el, lássuk, mi a helyzet.

Egyelőre senki sem beteg, ez mindenképpen jó hír, miközben számtalan hír szól beteg tanárokról, diákokról, de még több szól beteg sportolókról. A napi új betegszám is elérte a 365-öt, ami rekord.

Az iskolarendszer recseg-ropog. A nyilvánvalóan járvány-helyzetre alkalmatlan épületekben tarolnak a kényszer-megoldások. A gyerekek egy része hordja a maszkot, a másik fele minden kérés és szabály ellenére nem. A testnevelés órákhoz nem használható az öltöző és a tornaterem is csak korlátozottan. A gyerekeket folyamatosan az udvarra viszik, ott van a reggeli gyülekező, a tornaóra, az ének-óra, a délutáni ügyelet. Furulyázásnak lőttek, ahogy a tavaly a szülők által vásárolt párnákat is elrakták, mert nem higiénikus…

Persze amíg nem üt be az időjárás, hiszen még nem tart ott a globális felmelegedés, hogy télen is kint ugráljanak a gyerekek. A testnevelés tanszék rendkívül magabiztos, de ne feledjük, “minél nagyobb a büszkeség, annál nagyobb a bukás”. Amikor majd elkezdenek a gyerekek hullani a fagyos tornaóráknak köszönhetően, akkor majd lehet magyarázni.

És egyre több fertőzöttről érkezik hír…

Na mindegy, a szeptember elsejei teljes határzárból (Magyarország zöld, a világ piros) másodikán reggelre már V4 országok polgárainak is szabad lett a belépés Magyarországra, hogy a tömeges foglalásokat ne bukják a kis hazánkba tömegesen érkező cseh, lengyel és szlovák polgárok, egy negatív teszttel jöhetnek. Ezzel valószínűleg mentenek egy kicsit az egyébként a határzár miatt komoly bajba sodort határmenti idegenforgalmi vállalkozásokon, de nem biztos, hogy elég lesz.

Az igazán magyarosch fordulat az, hogy ha egy magyar állampolgár jön haza egy külföldön (akár ingyen) készített negatív teszttel, azt nem fogadják el. Ez egyébként felveti azt, hogy kis hazánkban olyan kibaszott drága a teszt, hogy szinte megfizethetetlen.

Ehhez hozzájön az is, hogy egyébként szinte alig tesztelnek eközben (bár a 365 pozitív eset hétezer feletti tesztből jött ki, ami a legnagyobb szám az elmúlt két hétben).

Ugyancsak érdekes téma, hogy mi történik (én nem tudom), ha mondjuk bezárják az iskolát. Mondjuk otthoni karanténba helyezik a gyerekeket, oké. De nem tesztelik őket, senkit. A szülőket (akik nyilvánvalóan egy háztartásban élnek a gyerekkel) viszont nem helyezik karanténba, ahogy nem is tesztelik. Ez így van? A szülő milyen alapon marad otthon? 50 százalékos táppénzen? Fizetés nélküli szabadságon? Netán kirúgják, mert annyi a munkanélküli, hogy úgyis találnak valakit a helyére? Hogy a bánatba van ez?

A másik dolog a politikusok viselkedése. Az ország vezetői (tényleg, látta valaki mostanában Áder Jánost?) feltűnően tüntetőleg maszk nélkül, a járványügyi ajánlásokat látványosan ignorálva jelennek meg minden nap a kormánypárti sajtóban. Orbán Viktor lezárta a határokat (de minek!), majd elrepült Szlovéniába, ahol maszk nélkül kézfogással köszöntötte a szlovén elnök (szintén maszk nélkül). Semjén Zsolt részt vett a pannonhalmi gimnázium évnyitóján, ahol az MTI által (nyilván jóindulattal, de fogalmatlanul) készített fotón csak rajta nincs maszk, mindenki máson igen. És még sorolhatnám…

Ma megjelent Müller “nyunyóka” Cecília doktornéni a Facebookon, először maszkban. Emlékszem, a hírhedt Pesti úton készített fotóra, ahol fehér köpönyegben tördelte a kezét, miközben a szkafanderes katonák hozták kifelé a halálukon lévő lakókat…

Nagyon remélem, hogy valami változik és a prominensek elkezdik eszeveszetten hordani a maszkokat, hogy valahogy visszazárják a palackba az egyre nagyobb számban megjelenő és egyre hangosabb járvány- és oltás-szkeptikusokat.

Ezért a két dologért nyomja a vészcsengőt az ország szellemi kisebbsége.

  1. Ingyenes tesztet a potenciális betegeknek, szülőknek, tanároknak (de úgy általában mindenkinek)!
  2. Mutasson példát az országot irányító politikai elit!

Nehéz dolgok ezek, mint minden, ami nem a kormánypárti többség agyából pattan ki. Hogyan lehet arcvesztés nélkül egy ellenzéki gondolatot asszimilálni? Nehéz kérdések ezek…