35 mm obi indahausz

Hogy ne csak vírusos cikk legyen… Öröm az ürömben, makróobi a tarsolyban…

Az úgy volt, hogy már régóta akartam venni egy igazi makróobjektívet. Ezen szomjamat kétszer sikerült oltani az iPhone-hoz vásárolt olloclip lencsekészlettel, de mivel a régiektől nem tudok megszabadulni, úgy voltam vele, hogy nem vennék még egyet, hogy két év után megint a fiókban landoljon…

Másfelől a korábban vásárolt nagy fényerejű objektív, a nifty-fifty bár nagyon precíz, de sajnos az APS-C szenzorral 85 mm-esnek felel meg, ami ideális portréobjektívvé teszi, viszont más célokra túlságosan szűk.

Így aztán régóta szemeztem ezzel a 35 mm-es makróobjektívvel, ami egyrészt az ára miatt elérhető számomra, másrészt a megfelelő paramétereken kívül rendelkezik egy érdekes extrával, két leddel a frontlencse körül.

Körömvágás után az új obi is jobban esik…

Ez utóbbi igazából nem nyújt annyit, mint amennyit gondolnánk, de nem rossz. Hétvégén ki is próbáltam a telken, teljesen korrekt kis objektív. Szép a képe és a makró-képessége is megfelel az elvárásaimnak. Ehhez egy gyík fotóját hoznám ide, ami az utolsó körömben szaladt el előttem, de túlságosan kíváncsi volt és nem bújt el – hagyta magát lefotózni.

Szerintem nem rossz. Apró malőr, hogy a kis mélységélesség miatt ún. focus-stacking-et kellene alkalmazni, amihez kell egy makrósín meg egy szoftver. Amíg ez nem lesz meg, addig lapos tárgyakat kell makrózni, vagy sok fény mellett, ami azt jelenti, hogy a fentiek helyett valamilyen fényforrásra lenne szükség. Egyelőre azonban ezek a beszerzések parkolópályára kerülnek, majd meglátjuk…