Be vagyok oltva…

…de nem hülyeség ellen!

Egyelőre csak influenza ellen.

Ezt egy hete próbálom megírni, de nem volt hozzá kedvem/időm/erőm. Most viszont a fejemre nőtt a sztori, úgyhogy most magyarázkodhatok.

Szóval, azt mondta a kormány, hogy október huszadikától lehet oltatni.

Anyukám múlt szerdán ment laborvizsgálatra a háziorvosi rendelőbe, ahol a nővérke nekiszegezte a kérdést: “Kéri az influenzaoltást?” Kérte. Október 14-én. Fontos lehet, hogy milyen oltást kapott, mivel nem kapott róla semmilyen papírt, csak tippelhetünk, hogy Vaxigrip Tetrát kapott… Ezen felbuzdulva én is felhívtam a háziorvosomat, meglepetésemre ő vette fel a telefont személyesen, és bár nem beszéltünk kb. február óta, elég hamar kiderült, hogy péntekenként oltanak, úgyhogy kaptam is egy nem túl praktikus időpontot. Elmentem, megkaptam a 3Fluart-ot és kész.

Október 16-án.

Azóta sikerült felhívni a gyerekorvost is és azt mondta az orvos, hogy “itt van az oltás, tessék jönni”… Megyünk is.

Semmilyen mellékhatás nem volt.

Ehhez képest azt látom a tévében, hogy az MSZP-s Bangóné azon háborodik fel teljesen, hogy az egyik híve nem kapta meg a gyógyszertárban a Vaxigripet. De hát ki mondta, hogy a gyógyszertárban keresse?

Aztán látom, hogy reggel is nyomja a vészcsengőt valamelyik, most délután megint.

OK, tegyük hozzá, hogy történt egy kis malőr a hétvégén… Erről akartam egyébként írni, de végül nem tettem. Mostanra viszont kifutott a történet, úgyhogy röviden annyi a sztori, hogy pénteken a privát oltópontok jelezték az időpontot kapott ügyfeleiknek, hogy a kormány zárolta a Vaxigrip Tetra szállítmányt (azóta kiderült, hogy a Sanofi 100 000 darab vakcináját tette magáévá a kormányzat). Ez egyébként furcsának tűnhet és szinte biztos vagyok benne, hogy ebben van egy nagy adag dilettantizmus, de talán védhető tett. Nyilván beleillik a militáns szekció munkamódszereibe, ezen sem csodálkozok túlságosan.

Azt azonban nehezemre esik elhinni, hogy a kormány úgymond magának tette félre ezt a készletet. Ezt a rászorultak (idősek, immunszuprimált betegek, 3 év alatti gyerekek) meg kell kapják. Szerintem ez nem kérdés.

Orbán Viktor is 3Fluartot kapott, látszik a Facebook-videóban.

Az már érdekesebb kérdés (erről mintha nem beszélnének annyit), hogy egyes hírek szerint ugyanannyit, más hírek szerint felannyit rendeltek, mint tavaly. Akár egyik, akár másik hír igaz, ez egy elhibázott döntés.

Ugyanis március óta lehetett volna gondolni erre, hogy idén lehet, hogy több oltás kell, különösen a négykomponensű, kevesebb mellékhatással járó oltásból – úgy tűnik, ez nem sikerült. A 1,3 millió oltásból ha tényleg csak százezer a Vaxigrip, akkor azért nem jár piros pont Müller Nyunyóka Cecíliának.

A nap híre, hogy 48-an haltak meg, illetve 1423-an pedig az új fertőzöttek lettek. A haláleset esetében ez rekord. Mivel tízezernél kevesebb teszt készült, a pozitív esetek száma pedig 16 százalék körüli, ezért ez az adat nem igazán árul el semmit a pandémia mértékéről. (A WHO szerint annyi tesztet kellene csinálni, hogy 4% alatt legyen az új esetek száma – így lenne reális a kép.)

A másik érdekesség, hogy Varga Judit igazságügyminiszter kedden bejelentette, hogy koronavírusos – gyenge tünetekkel. Ez azért érdekes, mert hétfőn ott volt a Parlamentben (ahol gratulált az új főbírónak a megválasztása alkamából)…

A harmadik hír szóljon az oktatásról! Egyelőre úgy néz ki, hogy a suliban megúsztuk eddig a járványt (ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy máshol rendben lenne minden), az őszi szünet alkalmából fertőtlenítő takarítást fognak tartani (amit lássuk be, papíron minden nap kellene), Maruzsa államtitkár elnézést, Kásler miniszterbácsi pedig azt kérte a gyerekektől, hogy a szünetben maradjanak otthon.

5-1-re verte el a Fradit a Barca. De ez tulajdonképpen győzelem volt, igaz?

Hát itt tartunk.