Horrorbaleset az F1-ben…

… és a pilóta túlélte.

Azt nem pontosan értem, hogy Romain Grosjean miért csinálta, amit csinált, de miután nekiment oldalról a mellette padlógázzal hasító Danii Kvyat-nak, majd nyílegyenesen belerongyolt a szalagkorlátba. Ezt olyan erővel tette, hogy szegény Danii is belenézett a tükörbe, hogy mi a …

Gondolom főleg azután pillantott vissza, hogy a tükörben eltakart mindent a hatalmas tűzgolyó, amit a kettéhasadt autóból kifolyó üzemanyag felrobbanása okozott.

Komolyan mondom, olyan volt, mintha egy filmben lett volna kamurobbanás, a legtöbb konzervatív rávágta volna, hogy fake news.

Eközben a kettévágott autó elejében Grosjean a lángok között üldögélt és próbálta mérlegelni, hogy érdemes lélegzetvisszafojtva várnia, hogy eloltsák, vagy inkább menni kellene… Végül (szerintem helyesen) a menekülés mellett döntött, alighanem helyesen. Ekkora tüzet nem lehet eloltani, úgyhogy kissé kormosan, egyik cipőjét hátrahagyva menekült.

Szerencsére semmi baja nem lett Grosjean-nak, de nagyon meglepne, ha látnánk még egyszer versenyautó közelében.

A baleset azonban felvet néhány érdekes kérdést:

  • Hogyan lehetett oda szalagkorlátot tenni?
  • Hogyan folyhatott ki ennyi üzemanyag?
  • most más nem jut eszembe…

Azt kell mondanom, hogy én nem emlékszem ilyen balesetre, de hogy ezt is túl lehet élni egy F1-es kocsiban, ez mutatja a jármű biztonsági fokát. Leginkább a glória menthetett életet ezúttal is, anélkül a szalagkorlát ha nem is fejezte volna le, de megüthette volna úgy a fejét és/vagy a gerincoszlopát, hogy nem beszélgetnénk a szerencséjéről…

Grosjean karrierjének vége, amúgy is, hiszen még két versenye lett volna. AZ egyik legígéretesebb francia versenyző volt anno a Renault Series-ben, saját jogon jutott be az F1-be, de a sorozatos bakik miatt az utolsó években már kérdéses volt jelenléte. A tavalyi hosszabbítás már teljesen érthetetlen volt.

Mindenesetre jobbulást, Romain!