Karácsonyi villamos 2020/3

Úgy tűnhet, mintha nagyobb sebességfokozatba kapcsoltam volna, de erről szó sincs.

Egyszerűen csak akkor van szó, hogy a BKV kipréselt magából még két fényvillamost és egy trolit (plusz egy Mikulásbuszt), úgyhogy pénteken már jártak is. A hírek szerint szombaton már Újpesten járt a Tatra hármas szerelvény, úgyhogy figyeltem a netes forrásokat.

Végül a BKK honlapján a 14-es vonal oldalán jelent meg egy pdf file, benne a menetrenddel. Ekkor némi számolgatás után egyedül indultam neki a fotózásnak, mert a többiek lusták voltak többségben.

Mivel egy kereszteződést akartam közlekedési lámpával, ahol szerencsés esetben a villamos beragad és várakozik, ezért elvetettem az eredeti ötletemet, hogy a Tél utca/Pozsonyi utca sarkát célzom meg. Ehelyett inkább a közelebbi Görgey/Rózsa sarkot választottam. Egyszer már voltunk itt Misivel, 2017-ben, akkor még elég hideg is volt, ha jól emlékszem…

Most jóval enyhébb idő volt, bár nem volt melegem…

Aztán jött a villamos és elfogott a röhögőgörcs. Egy nagy, színes, csilicsáré villamos robogott a megálló felé. Piros-fehér-zöld színekben pompáztak a kocsik.

A kép érdekessége, hogy amikor a villamos megállt, egy korábbi évjáratú fekete Toyota Supra vagy Honda vagy nem tudom milyen vacak megállt az út közepén és a sofőr nekiállt fotózni. Nem általánosítás, ha elmondom, hogy a félig leengedett ablakon bömbölt a tuctuc vagy valamiféle mulatós techno vagy nem is tudom, micsoda…

Mindegy, átálltam a másik sarokra, mértem az időt, hogy mennyi idő alatt vált át és azt vettem észre, hogy a Görgey-n a piros tovább tart, mint a zöld… Ennek következménye, hogy a villamosok sokat álldogálnak a lámpánál, ha szerencsém van. Jött is a villamos, arcomon a vigyor a maszk alatt, hát én ilyen ocsmányságot még nem láttam.

Most rájöttem, hogy tulajdonképpen ez nem is magyar trikolor, hanem olasz. Lehet, hogy egy pizzéria szponzorálja?

Ezeknél a fényképeknél egyébként gondolkodóba estem a fehéregyensúlyt illetően. A fenti kép az automata WB eredménye. De mi van akkor, ha rábökünk egy fehér felületre a képen, ami nappal fehér és ahhoz állítjuk a fehéregyensúlyt? Ez történik:

A zöld egészen fura lett, de semmiképpen sem olyan, amilyen valójában volt, mivel a lámpák fénye sárga…

Szar ügy.

Ezután átmentem a kanyarhoz a Külváros Kávéházhoz, amit már nem úgy hívnak, ahol sajnálattal konstatáltam, hogy a 18 mm látószög nem elég ahhoz, hogy a kanyart végigfotózzam. Ehhez egy nagyobb látószögű obi kellett volna. Az iPhone tudta volna, de ahhoz nem volt nálam a konzol… Ráadásul az nem is olyan… Úgyhogy tovább sétáltam a Polgármesteri Hivatal felé, ahol elfoglaltam egy pozíciót. Ez lett az eredmény.

Ezután átsétáltam a másik oldalra, kisvártatva jött is a villamos.

Videó ezúttal sem készült, mivel a telefonról távirányítottam a kamerát, de most úgy döntöttem, hogy rendelek egy távkioldót. Ha még megyünk, lesz videó legközelebb.

Egyelőre ennyi.

Az összes fénykép alább.

IMG_3088-2