Töltelékposzt: Budapest képekben

A múlt héten jártunk a Gellérthegyen, teljesen tudattalanul sikerült néhány hasonló fotót készítenem, mint 2018-ban, úgyhogy készítettem egy összehasonlítást.

2018-ban a Nagy Futam program része volt május elsején a délutáni légiparádé. Ekkor felmentem a Citadellához, hogy elkapjam a Wizzair repülőgépét fentről. Álltam ott három órát, azt kell mondanom, megérte.

Térjünk azonban vissza az összehasonlítható fényképekhez! Kezdjük nemzeti büszkeségünkkel, a Puskás Ferenc Stadionnal! 2018-ban a tartópillérek építésénél tartottak, illetve az első tetőszerekezeti-elem már fent volt a tetején. Mára már teljesen felépült, ha valakit érdekelnek a részletek, akkor a NatGeo műsorában megtekintheti.

A hatalmas stadion a pesti panoráma uralkodó eleme lett. Nyugodtan mondhatjuk, hogy gigantikus tömbje elnyomja a város apró szépségeit.

A következő montázs a Széchényi Könyvtár és az épülő Királyi Lovarda épületét ábrázolja. A Királyi Lovarda azóta elkészült, jártunk benne, a környezete azonban még mindig épül, talán idén kész lesz, bár vannak kétségeim. Mintha sosem akarna elkészülni.

A következő két kép is a budavári palotát mutatja. A Nemzeti Hauszmann Program jelen pillanatban is zajló munkálatai a budai vár déli végére koncentrálnak (de ez sem igaz, csak egyelőre ott készült el bármi, amit látni lehet), itt a Lovarda és a Főőrség gyakorlatilag készen van, augusztus 20-ára pedig elkészülhet talán a királyi palota épületének az az összekötő szakasza, ami 1945. előtt a Szent István termet foglalta magában. Így lesz helyreállítva most is.

Köztünk szólva, azt gondolom, hogy ez egy pilot, hogy megnézzék, hogyan lehetne helyreállítani a teljes királyi palotát a korábbi állapotába. Persze ehhez először a Nemzeti Galériát és a Széchényi Könyvtárat el kell költöztetni. Őszintén szólva vannak kétségeim ennek a projektnek a hasznossága kapcsán, hiszen nincs szüksége senkinek palotára. Ekkora kiállítóterületet bejárni is képtelenség, jártam a schönbrunni kastélyban, borzasztó hosszú végigmenni rajta. Ez viszont sokkal nagyobb lenne.

Az első kép egy nagyobb átfogású képet mutat. A képeken látszanak azok a helyek, amelyeket a Hauszmann-program nem hagy érintetlenül, de még nem nyúlt hozzá. A Lorvardától észak felé indulva a Szent György téren egyszer majd elkészül József főherceg palotájának korhű másolata (ahol a képe baloldalán a kamu-romkert látszik), illetve a Honvéd Parancsnokság tornyos épülete. Mögötte már nem is fog talán látszani az egykori Vöröskereszt-székház, amely Külügyminisztériumként lett az enyészeté a háború után (a képeken egy sárga tűzfal látszik). A távolban

Látom a Szent István termet magában foglaló szakasz, amely mostanra kívülről gyakorlatilag elkészült.

Nézzük meg ezt az összekötő-részt közelebbről!

Azt hiszem, kívülről elég jól sikerült a replika. Szembetűnő különbség, hogy az eddigi öt ablak helyett három van csak és a középső ablakok mentén egy oszlopos rész épült. Találtam erről a részről egy 1945-ös képet…

Nagyjából ennyi, elfogytak a saját anyagaim, idegen tollakkal nem ékeskednék. Viszont megint elkapott a hangulat, hogy kellene egy kutatás csinálnom az 1945 előtti képekből és végigmenni, újrafotózni. Kinek van erre ideje?!