Tűzijáték 2006 szubjektív

Most már tudjuk, hogy mi történt, így tehát véleményt lehet alkotni az egész bullshitrõl. Az egész napos rendezvényre ott üt a rakpartokon párszor százezer ember, estére még néhány százezer csapódott hozzá, sokan vidékrõl jöttek. A viharról hét óra körül sejtették, hogy jön, lehetett volna valamit csinálni. Ahogy az egyik hozzászóló az egyik listán fogalmazott:

> Ha 7-kor lefujjak a tuzijatekot, akkor 9-re mindenki hazamegy, utana > jon a vihar es demszki meg gyurcsany mennybemegy. De ha a vihar kesik > felorat, vagy 10 kilometerrel arrebb szakad le az eg, akkor demszky > meg gyurcsany tonkretette a vigassagot, remhirterjesztok, feljelentes. > > Es este 7-kor meg nem lehetett tudni, hogy ekkora vihar lesz es pont > ott. A meteorologusok szerint a vihar elott egy oraval is csak 50%-os > bizonyossaggal tudjak megjosolni, hogy hol lesz egy ora mulva.

Ezzel egyetértek. Az egész egy csapdahelyzet. Vajon az a kb. másfél millió jelen lévõ hogyan reagált volna, ha 18:30-kor a rendõrök felszólítanak mindenkit, hogy kultúráltan távozzon a helyszínrõl. Vajon mit szólnak, ha a viharzóna megcsúszik és diszkrét villámlással elmegy a fõváros mellett néhány kilométerrel? Vajon elindultak-e volna egyáltalán haza és vajon hogyan reagáltak volna erre az egészre? Másrészt az Indexen megjelent publikációban is van egy csepp igazság:

Az igazán érdekes a Gyurcsány háta mögött hagyott mechanizmus, ami egyáltalán nem emlékeztet egy versenyszférában edzõdött vállalat gondosan megépített szervezeti hierarchiájára, inkább egy dilettánsok által összegányolt kisvállalatra, ahol nincsenek leosztva felelõsségi és hatáskörök, mindenben a Fõnök dönt, a többiek meg végrehajtják az aznapi parancsokat. Aztán, ha a Fõnök éppen nyaral, a munkatársak téblábolnak, a termelés pedig akadozik vagy leáll. A vasárnapi tûzijátékot Gyurcsány nélkül, úgy fest, senki sem merte leállítani, õ pedig, nagyon úgy tûnik, nem volt kéznél.

Ugyanis a mai napig felmerülõ igazi kérdés nem az, hogy (szó szerinti idézet következik valamelyik ostoba médiumból) “Ki felelõs a viharért?”, hanem az, hogy kinek kellett volna elrendelnie a tüzijáték leállítását és a mentés és kiürítés azonnali megkezdését. Rendõrök és mentõk Mérhetetlenül ostobának tartom azokat a véleményeket, amelyek kritizálják a mentés színvonalát. Egyszerûen sérti annak a rengeteg embernek az önérzetét és a tetteik nagyságát alázza meg egy ilyen kijelentés. A mentõsök ott voltak a tömegben és megtettek mindent, amit lehetett, az összes Budapesten lévõ mentõ ott volt és tette a dolgát és a kórházakba bementek a szabadnapos orvosok és nõvérek, hogy segítsenek. Komolyan mondom, az agyam eldobom, amikor azt olvasom, hogy nem volt elég mentõ és rendõr. Pedig volt. Ott volt minden, ami van. Ennyi van. Érdemes elgondolkodni, hogy vajon aki ilyet mond, befizette-e az adóját? Mert ugye az adóból futja mentõre és rendõrre. Amikor az állam pénzt szed ki a zsebébõl, akkor “csúnyabácsi”, amikor pedig a szaros seggét kellene kitörölni, akkor “kéremszépen”? Hát igen. Így megy ez. A természetet is legyûrni? Hozzátartozik a dologhoz, hogy manapság az emberek szeretnék a természetet, az idõjárást megzabolázni. A nyár elején szóbeszéd útján terjedt fel-alá egy prognózis, amely csapadékos augusztust és forró augusztust jósolt. Állítólag az OMSZ adta ki (lehet, hogy tényleg ilyen hülyék, hogy kiadtak egy ilyet?), és sokan építettek erre, amikor beikszelték a heteket a munkahelyi szabadság-tervbe. Hát ez a prognózis bizony nem jött be. Ahogy az Origo is bevallotta:

A meteorológiai tudomány hatalmas fejlõdésének köszönhetõen a néhány napos elõrejelzések beválása – minden ellentétes vélekedés dacára – igen sokat javult az utóbbi évtizedekben. Ennek ellenére az elõrejelezhetõség idõtartamának határait mégsem sikerült jelentõsen megnövelni. Valójában a légkör, mint fizikai rendszer maga tartalmaz egy bizonyos elvi korlátot, valahol 13-15 nap körül. Bizonyos stabil idõjárási helyzetekben elõre tudható, hogy ez a korlát kissé kitolódik, de ezek csak ritka, alkalmi esetek.

Az emberek ma Magyarországon nem hajlandóak tudomásul venni, hogy van egy dolog, amit nem tudnak a befolyásuk alá hajtani semmilyen pénzzel vagy erõszakkal: a természet. Ha az ember ostoba módon viselkedik és szembeszáll vele, a természet nem kegyelmez neki. Ilyen az élet. Ahogy a történelemben többször volt példa a vulkánok termékeny lejtõire épült városok vulkán általi, vagy a táplálékban gazdag tengerpartok alacsonyan fekvõ településeinek szökõár általi elpusztítására, mégsem tanult belõle… A természet nem megvásárolható, elsöpör minket, mint egy porszemet. Politikai felelõsség? Mert ugye óhatatlanul is felmerül, nem Magyarország lenne? Hová tûnt Gyurcsány a katasztrófa óráiban és kinek a felelõssége, hogy nem fújták le a rendezvényt? Melyik politikusé? És persze megszólal az ellenzék, naná, hogy a kormányé, de miért a kancellária-miniszter vezeti a vizsgálatot (miért, ki vezetné, Orbán Viktor?), és még sorolhatnám a butábbnál butább megnyilatkozásokat, amiket olvasva felmerül bennem a teljes politikusi gárda elhajtása a kaszás nemi szervére és egy tabula-ráza végrehajtása a magyar közéletben. Mert emlékszem, hogy hetekig szívatták Demszkyt, amikor benyalta a fakezû OMSZ-jelentést és kiadott egy vészjelzést, ami nem jött be… A Hírszerzõ szintén a helyzet csapda-jellegét fogalmazza meg:

A tûzijátékkal kapcsolatos felelõskeresés jól mutatja azt is, hogy az újabb események tükrében korábbi tettek, ügyek is át-, és újraértékelõdnek. Így történt most Demszky Gábor két évvel ezelõtti, a 2004-es európai parlamenti választást megelõzõen tett bejelentésével a Budapestet fenyegetõ tornádóról. Az akkor sokat bírált ügy most okoz károkat Demszky Gábornak, akit ezúttal kétszeresen is elmarasztalnak a nyilvánosság elõtt: elõször a két évvel ezelõtti események kapcsán a bírálatok felidézése rombolja kompetens városvezetõi imázsát, majd az akkor történteket a jelenre vetítve kerül középpontba a fõpolgármester – ezúttal az elmaradt figyelmeztetés miatt.

Ha tehát akkor Demszky nem szól, és bejön a tornádó, már másodszor bukik. Nem jó. Ha akkor szól, és nem jön be, akkor is második baki. Ha most szól és nem jön be a prognózis, akkor is második baki. Ha most nem szól és bejön, akkor is második baki. UPDATE: Még két dolog… Hibás-e a tüzijáték szervezõje egy vihar okozta károkért? Meg fogjuk tudni, mert máris feljelentették õket… Az emberek a menekülés közben a vesztükbe rohantak, ahogy a veszélytelen (max. bõrig ázást garantáló) Duna-partról a szûk utcákba menekültek, ahol záporoztak rájuk a törmelékek… Nem érdemes. Ebben az országban legyen okos az ember… 😦