Forte kampeca

Újabb egykor nagynevû magyar cég tûnik el: az egyik tulajdonos megerõsítette az Index értesülését: februárban becsukja kapuit az egykori Forte Fotokémiai Részvénytársaság – írja ma az Index.hu .

Idézet a Kodak honlapjáról :

1912- az örvendetesen egyre növekvõ kelet-európai és oroszországi fotópapír igények kielégítésére felvetõdik a Kodak akkori gyártási kapacitásainak bõvítése. George Eastman kapcsolatba kerül Kenneth Mees-el, akinek akkor már kisebb lemezöntõ gyára mûködik Magyarországon. Eastman felvásárolja Mees cégeit, így merül fel a magyarországi üzem létesítésének ötlete.

1913- a magyarországi Kodak gyár létrehozásának helyszíneként elõször a Hûvösvölgy vetõdik fel, majd a kedvezõ infrastruktúra miatt ( országút, vasútvonal, viziút) mégis Vác mellett döntenek Még ebben az évben megkezdõdik az építkezés, az I. világháború kitöréséig felépül az elsõ víztorony, a gépház, a baritáló épület és a gépészlakás.

1922- márciusban ünnepélyes keretek között megnyitották a Kodak váci gyárát. A termelés angol vezetés mellett 48 fõvel indul.

1939- a váci Kodak gyár már 160 fõt foglalkoztat és évi egymillió négyzetméter fotópapírt gyárt

1947- június 30-án az Eastman Kodak megválik váci gyárától és azt a Magyar Általános Hitelbanknak értékesíti. Jelenleg a gyár a Forte égisze alatt mûködik.

Hát ennek van most vége.